ADO'20 - AFC voorbeschouwing

IN HEEMSKERK WIL AFC WEER VAN ZICH DOEN SPREKEN

Zondag aanstaande gaat de reis naar Heemskerk waar we op sportpark De Vlotter ADO’20 ontmoeten. Eindelijk dus weer op zondag, want met de komst van de Tweede Divisie in seizoen 2016/2017 is het bijna uit met de zondag pret. Met dank aan de KNVB, die ooit bepaalde dat de zondagclubs zich wat betreft de wedstrijddag hebben te voegen naar de zaterdagverenigingen. Een potje discriminatie van jewelste, inmiddels min of meer geaccepteerd. In 2016 plaatsten de volgende zondagclubs zich voor de Tweede Divisie: AFC, Kon. HFC, FC Lienden, De Treffers, TEC, UNA  en VVSB.  De clubs HSC’21, JVC Cuijck, Hercules, EVV, HBS-Crayenhout, Magreb’90, OJC Rosmalen, Sneek wit Zwart en WKE (bestaat niet meer) misten de boot en kwamen tot op heden niet meer uit op het hoogste amateurniveau. AFC, Kon. HFC en De Treffers nog steeds, zonder onderbreking, in de Tweede Divisie, zondagclub ADO’20 heeft zich daar dit seizoen bijgevoegd door met een straatlengte voorsprong kampioen te worden in de Derde Divisie Zondag. Hetgeen nog geen garantie is voor een lang verblijf op dit niveau, want de concurrentie van de zaterdagclubs is bijzonder groot. Op AFC, HFC en De Treffers na slaagde geen enkele zondagclub daarin.

Hoe vergaat het ADO’20 in de Tweede Divisie? Na 23 wedstrijden staan de Superezels op een veertiende plaats met 23 punten, 8 punten voor op Excelsior Maasssluis, dat zestiende staat met een wedstrijd minder gespeeld. Helemaal veilig is ADO’20 dus geenszins. De ploeg van trainer/coach Roy van der Meije startte goed en had na 9 wedstrijden 16 punten. De volgende 14 wedstrijden leverden maar 7 punten op en dat is zorgelijk. Zeker gelet op het feit dat de laatste 8 wedstrijden maar 3 punten konden worden binnen geharkt, wel in de belangrijke uitwedstrijd tegen concurrent Scheveningen. De Schollekoppen staan 4 punten onder de Superezels bevinden zich dus ook in de gevarenzone. Opvallend: de resultaten van ADO’20 zijn in Heemskerk minder dan daarbuiten. Op sportpark De Vlotter werd maar 2 keer gewonnen. Op 9 september 2023 werd het 4-1 tegen Scheveningen, twee weken later werd knap met 2-1 gewonnen van regerend kampioen Katwijk. Buitenshuis gaat het dus beter met zeges op Jong Sparta (0-1), Rijnsburgse Boys (0-1), Kozakken Boys (2-3) en Scheveningen (0-1).

Dan AFC dat jl. zaterdag overtuigend met 3-1 won van GVVV.  The Reds waren vooral in de eerste helft sterker dan de Veenendaalers die in 2024 nog ongeslagen waren. In het eerste deel van de tweede helft waren de rollen omgekeerd en mocht ons aller eerste niet klagen dat de 1-0 voorsprong via Soufiane Hetli intact bleef. In het laatste kwart pakte AFC het initiatief terug en stelde de zege veilig door doelpunten van Marciano Mengerink en Splinter de Mooij. In de slotfase was Leroy George nog trefzeker voor de Blauwen. Er werd dus eindelijk weer eens thuis gewonnen door AFC, de laatste thuiszege was op 1 oktober 2023 tegen ADO’20 dat al in de 4e minuut tegen een achterstand aankeek na een giga misverstand tussen keeper Mike Grim en centrale verdediger Sem Kroon. Hierdoor kon Raily Ignacio, thans trefzeker bij Kozakken Boys, de bal in het lege doel tikken. Even hierna had spits Milan Zonneveld bijna de gelijkmaker op zijn schoen na een puike voorzet van rechts, maar hij kwam een teenlengte tekort. In de tweede helft was Matthijs Jesse een paar keer dicht bij 2-0, maar was het Melvin Platje die uiteindelijk de tweede goal opeiste. (zie voor de samenvatting AFC-ADO’20). Al met al wisselen goede en slechte elkaar vaak af  dit seizoen en dat verklaart de achtste plaats op dit moment voor The Reds. De achterstand op de nummer drie, Quick Boys, bedraagt ‘slechts’ 7 punten, op koploper Spakenburg, dat een wedstrijd minder speelde, maar liefst 18 punten. Een kampioenschap zit er dit seizoen dus beslist niet meer in, een mooie klassering in een ijzersterk veld wel.

Als we nog even inzoomen op de selectie van ADO’20 zien we dat Milan Zonneveld en Ian Beelen voor de doelpunten zorgen met resp. 8 en 5 scores tot nog toe. In totaal scoorden de Superezels 23 goals en zijn daarmee het minst productief van de Tweede Divisie. De keepers Mike Grim, Gennaro Liklikwatil en Nick Boom van ADO’20 werden in totaal 41 keer gepasseerd en dat is nauwelijks minder dan de keepers van Scheveningen, Excelsior Maassluis als Kozakken Boys. Alleen de doelman van rode lantaarndrager FC Lisse moest de bal heel wat meer (62 keer) uit het net halen. Opvallend is ook dat enkele bepalende spelers van ADO’20 na dit seizoen vertrekken naar gerenommeerde zaterdagclubs: de middenvelders Ian Beelen en Maurizio Brenna naar resp. Spakenburg en Katwijk, rechtsback Daan Boerlage naar IJsselmeervogels en centrumspits Milan Zonneveld naar Quick Boys. In dit opzicht lijkt ADO’20 veel op Kon. HFC, dat ieder jaar veel spelers ziet vertrekken naar genoemde zaterdagverenigingen. Je wordt er niet vrolijk van.

Wat gaat het aanstaande zondag in Heemskerk worden? Zo op het eerste oog is AFC favoriet. Het verschil op de ranglijst is beduidend, de resultaten in 2024 van The Reds (vier zeges, twee nederlagen) zijn aanzienlijk beter dan die van de Superezels (één overwinning, vijf nederlagen). Bovendien is ADO’20 buitenshuis sterker dan in Heemskerk, bij AFC is dat 00k het geval. Maar het onderling resultaat valt per saldo uit in het voordeel van de blauwwitten. Vanaf seizoen 1988-1989 hebben AFC en ADO’20 41 keer tegen elkaar gespeeld. 19 keer wonnen de blauwwitten, 9 maal werd het gelijk en 13 keer was AFC de sterkste. Vooral in de eerste seizoenen hadden The Reds een zware dobber aan de Superezels en was sportpak De Vlotter voor AFC bijna een onneembare veste. De laatste duels eindigden in 2014 echter met een 1-2 overwinning voor AFC en een 1-1 gelijkspel.

Hoe dan ook zal ADO’20 er alles aan doen om het competitie tij te keren. De 2-0 nederlaag in Amsterdam vraagt natuurlijk ook om een passend antwoord. Anderzijds lijkt de equipe van trainer/coach Benno Nihom goed op stoom, getuige o.a. de fraaie 2-5 winst op Quick Boys in de duinen van Katwijk aan Zee. Met een goede mix van veel ervaring en aanstormend talent is ons aller eerste tot veel in staat. Succes!

MvdW