ADO'20 - AFC verslag

STROPERIG AFC NIET VLOT GENOEG TEGEN ADO’20

Op sportpark De Vlotter was AFC niet bij de les. Het in de Tweede Divisie debuterende ADO’20 deed haar naam Aanhouden Doet Overwinnen eer aan. De Superezels waren gretiger dan The Reds en sloegen in de tweede helft op het stroperige kunstgras drie bressen in de wankele defensie van AFC. Steeg de ploeg van Benno Nihom na de uitslagen op zaterdag zonder te spelen twee plaatsen op de ranglijst, na de teleurstellende 3-0 nederlaag in Heemskerk zakten The Reds weer twee plekken naar de achtste plaats.

 Op deze mooie zondag gaat de reis naar Heemskerk waar we ADO’20 na lange tijd weer eens ontmoeten. De laatste competitiewedstrijd van AFC op sportpark De Vlotter was op 16 november 2014 toen Pepijn Veerman twaalf minuten voor tijd de score opende voor The Reds en Mike Koenders de Superezels in de 88e minuut aan een 1-1 gelijk spel hielp. AFC werd dat seizoen tiende in de Topklasse Zondag, ADO’20 veertiende, waardoor de blauwwitten degradeerden. Nu zijn de Superezels dus weer terug op het hoogste niveau en moeten er nog wat zeilen worden bijgezet om in de Tweede Divisie te blijven. Dit na een uitstekende start, maar de laatste tijd zit de klad er behoorlijk in, getuige de drie punten uit de laatste acht wedstrijden. Het degradatiespook is nog niet gesignaleerd op De Vlotter, maar de Superezels moeten snel weer in het winnende spoor terechtkomen om een lastige nacompetitie te ontlopen. We kunnen onze borst natmaken, ADO’20 is deze zondagmiddag 200% gemotiveerd om AFC te verslaan, net als in vroeger tijden toen De Vlotter voor AFC in de Hoofdklasse een bijna onneembare veste was. Maar de tijden zijn veranderd en AFC heeft zich de laatste jaren doen gelden in de Tweede Divisie te midden van de gerenommeerde zaterdagclubs. Dit seizoen wisselen goede en magere resultaten elkaar echter af en bivakkeren The Reds in de middenmoot. Met een team waarin de jeugd behoorlijk aan de deur klopt en dat buitenshuis flink kan uit uithalen, zoals onlangs in Almere, Werkendam en Katwijk aan Zee bleek. Gaat dat ook in Heemskerk gebeuren? We gaan het zien.

Als de ploegen het hoogpolige kunstgras betreden zien we dat bij ADO’20 middenvelder Ian Beelen ontbreekt. Hij vertrekt aan het eind van het seizoen naar Spakenburg. Beelen is niet de enige speler van ADO’20 die volgend seizoen elders voetbalt. De verdedigers Daan Boerlage en Sam Nijman, middenvelder Maurizia Brenna en centrumspits Milan Zonneveld gaan resp. naar IJsselmeervogels, Swift, Katwijk en Quick Boys. Vandaag staat dit viertal in de basis. Bij AFC ontbreekt Noa Benninga door een blessure. Mitch van Kempen, tegen GVVV nog begonnen op de bank, staat nu vanaf het eerste fluitsignaal in het veld. De bank van AFC mag er zijn met o.a. Marciano Mengerink, Melvin Platje, Gevero Markiet en Matthijs Jesse. Het is lekker weer als scheidsrechter Gerbert Stegeman het sein op groen zet.

ADO’20 begint sterk en mag al in de eerste minuut een corner nemen na een adequate ingreep van Guus van Weerdenburg. Niet veel later moet Dalian Maatsen handelend optreden na een gevaarlijke aanval over rechts. Dit ten koste van een corner die door Gijs van Zetten goed wordt weg gestompt. Onze jongens zitten nog niet lekker in de wedstrijd. De bal gaat in een te laag tempo opzij of weer terug, onze spitsen worden niet aan het werk gezet. In de 17e minuut is er de eerste mogelijkheid voor AFC als Soufiane Hetli na goed doordekken van Guus de bal voor zijn voeten krijgt. Jammer genoeg is zijn schot te zacht. Maar het zijn toch vooral de Superezels die in de eerste helft de aandacht opeisen. Brenna schiet rand strafschopgebied hoog over, Cody Claver kopt een voorzet net naast zijn eigen doel, een kopbal van topscorer Zonneveld uit een vrije trap vliegt maar net over de lat en ook een kopbal van Milan Klopper zeilt, na een puike voorzet van uitblinker Henrry Opoku, over het AFC-doel. Enkele corners van ADO’20 zijn gevaarlijk, maar worden goed verdedigd. Veel zet AFC daar niet tegenover. In de 28e minuut pakt Soufiane een bal goed af, maar zijn schot op het stroperige kunstgras mist wederom snelheid. Pal voor rust krijgt AFC een vrije trap op een mooie plek na een overtreding op Wessel Been. Helaas levert de indraaiende bal van Mitch niets op en kunnen de ploegen met een 0-0 stand de kleedkamer opzoeken.

Hoewel het spel van AFC in de eerste helft niet overhield, is er in het tweede bedrijf nog van alles mogelijk. Hopelijk tappen onze jongens uit een ander vaatje en kunnen we toch met een goed resultaat de bus in. Als de bal weer rolt lijkt het erop dat we een andere wedstrijd krijgen voorgeschoteld. De in volledig rood geklede Reds spelen nu voornamelijk op de helft van ADO’20 en we mogen al snel de eerste corner noteren. Het spel is op de wagen en ADO’20 grijpt een paar keer hardhandig naar de noodrem. Gelukkig kunnen Splinter de Mooij en Soufiane na een blessurebehandeling weer verder. AFC dringt aan maar grote kansen levert het offensief niet op. In de 58e minuut bereikt een mooie voorzet Soufiane die uit de draai ziedend hard overschiet. Niet veel later is het aan de andere kant wél raak na een diepe bal van Jan-Willem Tesselaar op Zonneveld, die verdedigd wordt door Tim Linthorst. De bewegelijke spits tikt de bal op de opkomende Milan Klopper, die de bal langs Gijs in het net tikt. Een mooie goal, maar wel dwars door het haperende centrum van onze defensie waar Tim is weggelokt. 1-0 achter, gelukkig is er nog tijd zat om wat aan deze achterstand te doen.

In de 65e minuut wisselt Benno Nihom drie spelers: Wessel Been voor Marciano Mengerink, Milan Hoek voor Matthijs Jesse en Mitch van Kempen voor Gladwin Curiel. Hopelijk sorteert dit het nodige effect, we hebben vooral meer stootkracht nodig onder regie van de weer goed spelende Guus van Weerdenburg, die de aanvoerdersband van Milan heeft gekregen. In de 70e is het bijna raak na een mooi aangesneden voorzet van Matthijs die door Marciano net naast wordt gekopt. Jammer! De gelijkmaker hangt in de lucht. Guus is dicht bij een doelpunt na een pass van Cody en Splinter, minder dominant dan gebruikelijk, is net te laat om toe slaan. ADO’20 voelt de bui hangen, vertraagt waar mogelijk en houdt veel spelers achter de bal. Maar de Superezels kunnen niet voorkomen dat Dalian een vrije trap krijgt op een mooie plek, na een overtreding op Soufiane. Dit is in de 79e minuut hét moment, met Dalian, als super specialist achter de bal. De bal vliegt over de muur, maar wel in de handen van keeper Mike Grim die goed staat opgesteld.

In de 81e minuut wisselt AFC weer: nu komen Melvin Platje en Gevero Markiet in het veld voor Soufiane en Guus. Gevero doet de aanvoerdersband om en posteert zich als breekijzer in de spits. Maar in plaats van 1-1 wordt het 2-0 als Zonneveld Tim de baas is en Gijs, staande in het niemandsland, in de 85e minuut wordt gepasseerd. In de slotfase schiet Julian van der Greft de bal nog op de lat en scoort Jilani Helder met een beetje hulp van Cody en Gladwin in de 92e minuut nóg een doelpunt voor de Superezels. Niet veel later maakt scheidsrechter Stegeman er een eind aan en staat voor AFC een teleurstellende 3-0 nederlaag in de boeken. Achteraf is het stroperige begin van ons aller eerste misschien wel de belangrijkste oorzaak voor deze tegenvallende prestatie. Volgende keer beter!

Stonden we door de resultaten eerder dit weekend nog op een zesde plaats, nu zijn we na de nederlaag tegen ADO’20 weer twee plaatsen gezakt. Nog tien wedstrijden te gaan, te beginnen thuis op zaterdag 16 maart tegen onze vrienden van De Treffers, die het dit seizoen zo goed doen. Een wedstrijd om naar uit te kijken. Tot dan!

MvdW

 Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (81’ Gevero Markiet), Mitch van Kempen (65’ Gladwin Curiel), © Milan Hoek (65’ Matthijs Jesse), Julian van der Greft, Cody Claver, Splinter de Mooij, Wessel Been (65’ Marciano Mengerink) en Soufiane Hetli (81’ Melvin Platje). 

.

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor interview met Benno Nihom klik hier