Achilles'29 - AFC met verslag

AFC MORST TEGEN ACHILLES’29 BELANGRIJKE PUNTEN

AFC heeft in Groesbeek dure punten laten liggen. Tegen een fris en onbevangen spelend Achilles’29 liepen The Reds lange tijd achter de feiten aan en konden pas in de slotfase met veel moeite een punt veilig stellen. Door dit magere resultaat en de ongunstige uitslagen op de andere velden is AFC nog lang niet veilig. In de laatste twee  wedstrijden wordt bepaald of er al dan niet moet worden aangetreden in de nacompetitie.

Vandaag gaat de busreis weer naar Groesbeek. Dit keer is Sportpark de Heikant de bestemming al waar Achilles’29 resideert. De zwart-witten maken na een avontuur in het betaalde voetbal een bijzonder zwaar seizoen door in de Tweede Divisie. Begin van dit jaar werd de BV Achilles’29 failliet verklaard en verlieten een groot aantal contractspelers de club. De selectie van het eerste elftal is aangevuld met spelers van Jong Achilles’29 dat in de Derde Divisie uitkomt. De resultaten hebben er door dit alles flink onder geleden. De laatste 19 (!) wedstrijden gingen allemaal verloren. Mede door de aftrek van zes punten is Achilles’29 al weer een tijd geleden gedegradeerd. Ondanks deze malheur is de jonge ploeg van de onlangs aangestelde trainer Arno Arts steeds beter gaan voetballen en werd HHC Hardenberg onlangs bijna verslagen. Van een gebrek aan motivatie is geen sprake, zo merken we al snel op De Heikant. Vandaag moet maar eens gewonnen worden, dat is de vurige wens van de  zwart-witte bestuurders en supporters . En natuurlijk niet van hun alleen. Ook de op het sportpark aanwezige spelers van dorppsgenoot De Treffers, die eerder op de dag met 0-2 van GVVV wonnen, hopen hartstochtelijk op een zege van Achilles’29. Het kan gek lopen in dit voetbalgekke dorp!

Op weg naar Groesbeek worden in de bus de stand bij TEC-Katwijk, Lisse-Lienden en GVVV- De Treffers intensief gevolgd. De ontwikkelingen in Tiel, Lisse en Veenendaal zijn niet naar wens en de eindstanden zonder meer teleurstellend. We kunnen ons als gevolg hiervan op de vroege zaterdagavond geen misstap veroorloven.  Als de ploegen het stugge kunstgras betreden zien we dat bij AFC Melvin Grootfaam en Johan Kulhan in de basis ontbreken, net als keeper Patrick Zonneveld. Tom van den Brink, Ilias Zaimi en Joey Potveer spelen in hun plaats. Sam Nijpels, Mark van den Boogaart en Rob Rietveld zijn al langer niet inzetbaar. Koen Bosma zit inmiddels weer op de reservebank. Magid Jansen begint op het middenveld, Derre Kwee in de achterste linie. Bij  Achilles’29 zijn er nog vijf spelers die er in Amsterdam eerder dit seizoen ook bij waren. Derwin Martina en Christoff Dias de Oliveira stonden toen ook in de basis, Patrick-Prosper Fini, Redouan Eddarkaoui en Justin de Vos zaten toen op de bank. De ploeg van trainer Arno Arts telt ook twee spelers die onlangs de zwart-witte gelederen zijn komen versterken, t.w. Aleksander  Jankoviv die overkwam van het Servische Sloboda Uzice en Kevin Schmidt. Zijn laatste club was Vestri Isafjördur op IJsland. De gemiddelde leeftijd van Achilles’29 is ruim 21 jaar, die van AFC bijna 28 jaar.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bronsvoort  is het eerst AFC dat gevaarlijk is voor het doel van de 20 jarige keeper Desney Royendijk. Thomas van den Houten  kopt na 6 minuten voor een open doel van dichtbij naast na een voorzet van Marien Willemsen,  Matthijs Jesse  schiet hierna in vrije positie over.  Achilles’29 is niet echt onder de indruk en zet AFC onder druk.  In de tiende minuut is het al raak voor de thuisclub. Nadat Thomas van den Houten rand strafschopgebied aan de noodrem heeft getrokken, voor welke overtreding op Schmidt hij geel ontvangt  (had zo maar ook rood kunnen zijn) krult Mehdi Naqqadi de bal fantastisch over de muur en laat Joey Potveer volmaakt kansloos. 1-0, wie had dat verwacht. Maar even later is het bijna 2-0 als Joey met gevaar voor eigen leven en met steun van Raily Ignacio de bal weet te veroveren na een scrimmage voor het AFC-doel. Even later is het bijna weer raak voor Achilles’29 en we mogen echt van geluk spreken. Voor AFC komt het gevaar van de linkervleugel waar Matthijs zijn tegenstander op snelheid vaak de baas is. In de 24e minuut is het raak als Tom, goed voor zijn man gekomen,  een voorzet van Matthijs in het doel tikt. Met nog ruim een kwartier te gaan is er de hoop dat AFC nu door drukt, maar op een kopbal van Tom na zijn er in de eerste helft niet veel mogelijkheden. In de 36e minuut neemt niet AFC maar Achilles’29 een 2-1 voorsprong na balverlies van Matthijs bij een (te ) kort genomen  corner. De snelle counter via Naqqadi en Jancovic wordt  door Dias de Oliveira, vorig seizoen nog actief bij ZSGO/WMS, onder Joey door geschoten. Vlak voor rust is Matthijs er weer langs maar zijn schot zeilt helaas over het Groesbeekse doel.

Het is rust en we staan 2-1 achter. Er is dus na de thee werk aan de winkel. Eelke de Graaf vervangt Thomas,.die bijna een tweede kaart en dus rood op zak had in de eerste helft en verdedigend zeker niet z’n beste dag had. André Wetzel kiest voor de aanval en dan is Eelke met zijn lengte en kopkracht een logische keus. Maar voor AFC echt aan aanvallen toekomst is het Achilles’29 dat voor de derde maal dreigt toe te slaan. In de 49e minuut is Schmidt heel dichtbij na een voorzet van Naqqadi en vier minuten later voorkomt Joey dat Eddarkaoui en Jancovic de derde treffer op hun naam kunnen schrijven. De wedstrijd krijgt steeds meer een open karakter. Het regent langzamerhand kansen. In de 57e minuut weet keeper Royendijk een schuiver van Eelke net uit het doel te tikken, Joey redt niet veel later  op wonderbaarlijke wijze na een inzet van Schmidt. De tijd tikt door en het schrikbeeld van een nederlaag doemt langzamerhand op.  André Wetzel wisselt Tom van den Brink voor Malcolm Esajas in de hoop dat we in het laatste kwartier de wedstrijd op zijn kop kunnen zetten . De bal gat nog steeds veel over links waar Matthijs zich vaak knap vrij speelt maar helaas vervolgens geen bruikbare voorzetten aflevert. Als ook dat nog eens zou lukken zou het beslist doelpunten regenen. Toch weet AFC in de 80e minuut te scoren na een echte spitsengoal van Raily, zijn twaalfde voor AFC. Hij ontdoet zich slim van zijn directe tegenstander na een inspeelbal van Ilias en schiet de bal in de verste hoek. Niet veel later had de bal beslist op de stip gemoeten, maar de verder goed fluitende scheidsrechter ziet de overtreding op Raily, hij wordt vlak voor het doel bijna onder het kunstgras getrokken, door de vingers.  

Nog een paar extra minuten te gaan en het blijft spannend. AFC krijgt drie corners achter elkaar, maar de defensie van Achilles’29 houdt stand. Omgekeerd biedt ónze defensie in de eindfase wel erg veel ruimte. Gelukkig is Jonathan Richard in bloedvorm en weet hij eigenhandig enkele gevaarlijke situaties het hoofd te bieden. Tot in de 94e minuut als  invaller Anton Agrest lijkt te scoren,. Tot ons grote geluk weet Derre Kwee op miraculeus manier op de doellijn te redden. Het blijft al met al 2-2 en dat is een uitslag die, gezien het spelbeeld en het aantal kansen over en weer, de lading goed dekt.  Desondanks is de teleurstelling bij alle AFC’ers erg groot, want een gelijkspel tegen een ploeg die al weer tijdje geleden is gedegradeerd en negentien wedstrijden achter elkaar heeft verloren voelt toch aan als een nederlaag. Gelukkig is de ene wedstrijd de andere niet en kan ons aller eerste zich snel richten op een uitdagend vervolg tegen kampioenskandidaat Kozakken Boys. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Marien Willemsen, Derre Kwee, Jonathan Richard, Thomas van den Houten (’46 Eelke de Graaf), © Magid Jansen, Milan Hoek, Ilias Zaimi, Tom van den Brink (’74 Malcolm Esajas), Raily Ignacio en  Matthijs Jesse.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: