Achilles ´29 - AFC voorbeschouwing

AFC HEEFT IN GROESBEEK NOG WAT GOED TE MAKEN TEGEN ACHILLES

Zaterdag as. gaat de 136 kilometer lange reis weer naar Groesbeek. Eerder dit jaar ontmoetten we in dit voetbalgekke dorp De Treffers. Op 28 januari werd knap met 0-2 gewonnen, mede door een fantastische goal van Tom van den Brink. Drie-en-halve maand later treffen we Achilles’29. Op Sportpark de Heikant wacht ons weer een zeer belangrijke degradatiewedstrijd. Ondanks de zeer goede resultaten na de winterstop zijn we immers nog niet zeker van een langer verblijf in de Tweede Divisie. Directe degradatie is inmiddels wel afgewend, deelname aan de nacompetitie nog niet. Met nog drie wedstrijden te gaan komen nog zes verenigingen en één BVO mogelijk nog in aanmerking voor de tombola, die we nacompetitie noemen: AFC, De Dijk, De Treffers, FC Lienden, FC Lisse, TEC en Jong Sparta. Kijkend naar het programma en het puntenaantal (zie hieronder) kan het nog alle kanten op. Dit met de aantekening dat Jong Sparta vrijwel veilig is en stadgenoot De Dijk nog een klein wonder nodig heeft om niet direct te degraderen.

Puntenaantal, doelsaldo en programma laatste drie wedstrijden
(cursief = uitwedstrijd)

Voor Achilles’29 is het degradatiedoek al weer een tijdje geleden gevallen na een rampzalig verlopen seizoen, waarin de betaald voetbal tak aan het begin van dit jaar failliet werd verklaard. Daarmee kwam een eind aan een avontuur dat in 2013 begon toen Achilles’29 mede op verzoek van de KNVB de overstap maakte uit het amateurvoetbal naar de Jupiler League. In de eerste twee seizoenen speelde de ambitieuze club betaald voetbal op basis van een pilot en in seizoen 2015/16 verleende de KNVB dispensatie voor de vereiste licentiecriteria. Een seizoen later werd die dispensatie niet meer verleend en keerde Achilles’29 in 2017 weer terug in het amateurvoetbal, kennelijk nog met een BVO-status. Door het faillissement, mogelijk nog versterkt door de zes punten aftrek die Achilles’29 werd opgelegd door de KNVB,  vertrokken een groot aantal contractspelers, als ook de ‘huistrainer’ Eric Meijers. Gevolg is dat de zwart-witten, die in het seizoen 2011-2012 nog algeheel kampioen waren bij de amateurs,, in de tweede helft van de huidige competitie noodgedwongen met een totaal ander team aantreden dan in de eerste competitiehelft en dat verschillende spelers nu het shirt dragen van een andere vereniging in de Tweede Divisie.  Zo spelen captain Boy van de Beek, topscorer Niek Versteeghen en vleugelspits Niels Wouters inmiddels bij De Treffers, de middenvelders Omid Popalzay en Kürsad Sümell, de laatste na een kort avontuur bij het Turkse Adanaspor, bij FC Lienden en rechtsback Shuremy Felomina bij Kozakken Boys.

De financiële problemen bij Achilles’29 hebben zich gedurende dit seizoen al snel vertaald in een lange reeks nederlagen. Na een goede start met zeges op AFC (daar later meer over) en Excelsior Maassluis, en later met winst op FC Lisse, De Treffers en Kon. HFC, werd vanaf 25 november tot en met vorige week zaterdag negentien keer achter elkaar verloren. Soms overigens met kleine cijfers zoals thuis tegen GVVV (0-1) en uit  tegen Barendrecht  (2-1).  Onlangs speelde Achilles op De Heikamp een uitstekende wedstrijd tegen het beslist niet kinderachtige HHC Hardenberg, nam de ploeg van nieuwe trainer Arno Arts een verdiende 2-0 voorsprong met grote kansen op meer, maar verloor desondanks in de tweede helft met 2-4. Een zeer geflatteerde nederlaag die er nog maar eens op wijst dat dit jonge team zeker niet bij voorbaat kansloos is. Daarvoor huist er in de huidige selectie van Achilles’29 te veel talent, zoals Derwin Martina, Christoff Dias de Oliveira (afkomstig van ZSGO/WMS), Patrick-Prosper Fini, Redonan Eddarkaoui, Mehdi Naqqadi (afkomstig van KFC Houtvenne uit België), spits Niels Willems  en de onlangs aangetrokken spelbepaler/spits Aleksandar Janković, die uitkwam voor FK Sloboda Uzice, spelend op het tweede niveau in Servië.  Jancović scoorde o.a. tegen HHC Hardenberg en voorzag in andere wedstrijden zijn ploeggenoten van verschillende assists. Het is zaterdag as. kortom uitkijken geblazen tegen een getalenteerde ploeg, die steeds meer gewend lijkt te raken aan de Tweede Divisie.

The Reds maken ook een spraakmakend seizoen door en zijn na een ongekend zwakke serie wedstrijden in 2017 na de winterstop goed op stoom gekomen. Afgelopen jaar werd als rode lantaarn drager afgesloten met 11 punten uit 16 wedstrijden. Achilles’29 stond toen nog op een veertiende plaats vóór Jong Sparta, De Dijk, TEC en AFC, met 17 punten. Inmiddels heeft ons aller eerste na 31 wedstrijden 38 punten en staat de ploeg van André Wetzel op een twaalfde plek. De lange, indrukwekkende sprint omhoog wordt geïllustreerd door de stand in de derde periode waarin AFC op dit moment op de eerste plaats staat. Maar dit alles is, zoals eerder al werd onderstreept, beslist nog niet genoeg om zeker te zijn van handhaving.

AFC en Achilles’29 ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 26 augustus 2017. Een goed combinerend AFC was in deze openingswedstrijd vooral in de eerste helft oppermachtig maar kon de vele kansen niet benutten. Jonathan Richard, Johan Kulhan, Thomas van den Houten en Eelke de Graaf waren in deze ouverture bijzonder ongelukkig in de afronding. Bovendien was keeper Timo Plattel, nu uitkomend voor Almere City FC, een enorme sta in de weg. In de tweede helft profiteerde Niek Versteeghen van een slippertje in de Amsterdamse defensie en gingen er in de 90e en 92e minuut nog counters in van Versteeghen en Guyon  Philips, die nu voor FC Oss uitkomt. Een zeer geflatteerde 0-3 nederlaag dus die mogelijk van veel invloed is geweest op de magere prestaties voor de winterstop. Hoeveel doelpunten had Eelke dit seizoen gemaakt als hij in de eerste wedstrijd van het seizoen drie keer had gescoord? We zullen het helaas niet weten.

Zeker is wel dat we aanstaande zaterdag om 18.00 uur (!) een totaal ander elftal van Achilles’29 treffen. Alleen Martina en Dias Oliveira maken nog deel uit van de selectie. We hebben hoe dan ook nog wat goed te maken op Sportpark de Heikant. Hopelijk kunnen we dit keer het net van de zwart-witten wél vinden en komt een langer verblijf in de Tweede Divisie nog dichterbij. Succes!

MvdW