Aanvoerder Samsom verlaat AFC voor passie in Midden-Oosten

Laurens Samsom AFC

 

AFC zal het ook in de tweede seizoenshelft moeten stellen zonder aanvoerder Laurens Samsom. De geblesseerde middenvelder, in het dagelijks leven journalist, kreeg het aanbod om in het Midden-Oosten te gaan werken voor RTL Nieuws en deze kans heeft hij met beide handen aangepakt. Samsom was al eerder twee jaar actief in Israël en de Palestijnse Gebieden als schrijvend journalist. Topklasse.com sprak uitgebreid met de aanvoerder. ‘’Grote beslissingen leiden meestal ook tot grote concessies.’’

Amsterdam
Samsom zal in januari vertrekken uit de hoofdstad. Het is geen gemakkelijke beslissing geweest. ‘’Naast AFC laat ik toch heel wat dierbaars achter hier in Amsterdam.’’ Bovendien ziet de huidige situatie op zijn club er niet rooskleurig uit. ‘’Als je kijkt naar hoe we er nu voor staan is het een heel vervelend moment om uit te stappen. Het is niet anders.’’ De middenvelder speelde nog nooit voor een andere club dan The Reds.

In de buurt van een droom
Samsom weet niet of hij kan spreken van een droom die uitkomt. ‘’Het komt wel in de buurt van iets wat ik heel graag doe. Het combineert het Midden-Oosten, een gebied dat mij fascineert, met het werken met een camera. Ik ga samenwerken met Roel Geeraedts, een persoon die ik heel interessant vind. Alles bij elkaar opgeteld is dat gewoon een hele grote kans in mijn werk. Iets waar je eigenlijk geen ‘nee’ tegen kunt zeggen.’’ Het komende jaar zal Samsom weinig rust hebben in het nog altijd zeer roerige gebied. ‘’Ik merk dat er veel interesse is voor het Midden-Oosten. Het is belangrijk in mijn vak dat mensen ergens meer over willen weten. De journalistiek is dan eigenlijk een soort excuus om mij te verdiepen in de regio en de mensen.’’ Hij zal voor RTL Nieuws gaan fungeren als de man achter de camera.

‘Een hoop ellende’
De aanvoerder speelde dit seizoen nog geen minuut. Hij kreeg in de voorbereiding last van een ontstoken kniepees. Na veel rust leek het de betere kant op te gaan, maar in een oefenwedstrijd kwam de pijn weer terug. ‘’Misschien is het dan wel een goed moment om even weg te gaan. Zo krijgt de kniepees volledige rust en kan ik het goed laten genezen.’’ Samsom kan dan ook onmogelijk met een goed gevoel terugblikken. ‘’Het afgelopen halve seizoen is een hoop ellende. Ik heb niets gespeeld, we staan op een veertiende plaats en de trainer is ontslagen.’’ Daarmee doelt hij op het non-actief stellen van Willem Leushuis.

‘Niet voor, wel begrijpelijk’
Samsom is geen voorstander van dergelijke maatregelen. ‘’Het is nooit aan te moedigen om een trainer te ontslaan. Ik ben er in principe niet voor, zeker niet bij AFC. AFC staat bekend als een traditionele club waar de normen en waarden hoog in het vaandel staan. Aan de andere kant was dit wel het moment om actie te ondernemen. Nu krijgt de nieuwe trainer nog de kans om er wat van te maken. Het spel was de afgelopen maanden van matig tot slecht, dus ik kan mij er wel iets bij voorstellen. Gelukkig zijn we op een nette manier uit elkaar gegaan. Dat vond ik wel belangrijk.’’ Leushuis was op de dag van zijn congé nog op de club gekomen om afscheid te nemen van zijn spelersgroep en staf.

Handhaving
Samsom ziet zijn club niet degraderen. ’’Ik ben er stellig van overtuigd dat we ergens in de middenmoot gaan eindigen. De verantwoordelijkheid ligt daarin wel bij de spelers. De nieuwe trainer gaat de ballen er niet in schoppen, maar met een frisse wind zal er weer extra energie in de ploeg komen.’’ Stanley Menzo zal in ieder geval tot het eind van dit seizoen het takenpakket op zich nemen. ‘’Hopelijk gaan we snel een goede serie neerzetten, zodat we niet telkens naar onderen hoeven te kijken. Dan kan ik ook wat rustiger slapen,’’ besluit de middenvelder.