Verslag: De Treffers - AFC

AFC VOLLEDIG DE WEG KWIJT IN GROESBEEK

 Zaterdag jl. werd AFC op alle fronten afgetroefd door De Treffers en verloren The Reds in Groesbeek met historische cijfers. De 5-1 nederlaag kreeg vooral in de eerste helft gestalte. Bij rust was het al 4-0 voor de rood-zwarten. In de tweede helft stond het vizier van de thuisploeg minder scherp afgesteld en werd maar één van de vele kansen door de roodzwarten benut. AFC speelde vrijwel het gehele tweede bedrijf met tien man door een rode kaart van Gevero Markiet. Het zat bovendien niet mee dat de openingstreffer van Oussama Sialii werd afgekeurd. Gladwin Curiel redde gelukkig laat in de wedstrijd de Amsterdamse eer. Door deze nederlaag is AFC naar de zevende plaats gezakt, vijf punten achter de nieuwe koploper Spakenburg. 

 Vandaag spelen we op zaterdag om 18.00 uur tegen De Treffers. Om 14.45 uur vertrekt de spelersbus vol goede moed richting Groesbeek, want onze jongens zitten na twee forse nederlagen tegen Quick Boys en GVVV weer op het winnende spoor na een verdiende zege op ADO’20. De achterstand op koploper HHC Hardenberg bedraagt maar drie punten. Hoewel we vorig seizoen met 2-1 verloren op sportpark Zuid zijn de uitresultaten in de Tweede Divisie tegen De Treffers bemoedigend. Drie keer werd op het natuurgras van Zuid gewonnen, twee keer werd verloren en dus maar één keer verloren. En die nederlaag op 8 augustus 2022 was nipt. Neemt niet weg dat we een spannende wedstrijd kunnen verwachten tegen een goed en ervaren team dat tot nu toe evenveel punten vergaarde als ons aller eerste. De ploeg van trainer/coach Leeroy Echteld won afgelopen zaterdag in Haarlem van HFC en dat is een knappe prestatie.

Als de ploegen het veld betreden zien wij bij De Treffers een flink aantal oud-profs die elkaar kennen van de Eerste Divisie, zoals topscorer Jordy Thomassen, captain Ricardo Ippel, speler van het jaar 2022 Bryan Sirvania en de razendsnelle vleugelspeler Gavin Vlijter. Niels Kornelis is de betrouwbare keeper die al sinds 2013 voor de roodzwarten uitkomt. Benno Nihom, trainer/coach van AFC, start met dezelfde basis als tegen ADO’20. ‘Never change a winning team’! De bank is goed gevuld met o.a. Melvin Platje, Splinter de Mooij, Darren Maatsen en Djuric Ascencion. Als scheidsrechter Thom Winkel voor het eerst fluit doen de lichtmasten al hun werk en is het heerlijk weer. We verheugen ons op een geweldige wedstrijd tussen de nummers één en twee van het zondagvoetbal. En dat op de zaterdagavond!

Beide teams vliegen uit de startblokken en de eerste mogelijkheid is voor De Treffers als Thomassen een voorzet van linksbuiten Oussama Bouyaghlafen inkopt. Gelukkig is Gijs van Zetten al bij de les. Een paar minuten later is het andere kant raak als Matthijs Jesse doelman Kornelis onder vuur neemt en Oussama Siali de rebound in het doel werkt. Tot veler verrassing keurt de scheidsrechter dit doelpunt af wegens hands. Helaas is er geen VAR. Ook de TV-samenvatting van EYECONS biedt geen uitkomst, dit belangrijke moment is niet meegenomen. De wedstrijd wordt in hoog tempo vervolgd. Matthijs laat zich op de linkervleugel een paar keer gelden met zijn snelheid en een hard schot over de lat. In ons strafschopgebied draait Thomassen zich knap vrij maar weet Gijs van Zetten niet te passeren. Het gaat echt gelijk op tot dat een terugspeelbal van captain Milan Hoek onderschept wordt door Bouyaghlafen. Hij heeft vrij baan en laat in de 16e minuut onze keeper compleet kansloos. 1-0 achter, wat een teleurstelling.

AFC probeert orde op zaken te stellen en is na een vrije trap van Dalian Maatsten op Raily Ignacio dicht bij de gelijkmaker. Meer dan een corner levert deze actie echter niet op. Hoe het wel moet laat De Treffers niet veel later zien met een prachtige aanval, opgezet door linksback Azzedine Dkidak. Zijn diepe bal bereikt Thomassen die te veel ruimte krijgt voor een mooie voorzet. Willem den Dekker kopt vervolgens de bal in de verre hoek en laat Gijs in de 21e minuut kansloos. Weer vijf minuten later is het 3-0 na balverlies van Dalian op het middenveld. De pass van Bouyaghlaten op Vlijter is op maat. De snelle vleugelspits kapt vervolgens Julian van der Greft uit en passeert Gijs met een knal in de bovenhoek. Een beauty. 3-0 inmiddels, nog geen half uur gepeeld. Op het veld gaan onze jongens in beraad. Hoe is dit allemaal mogelijk, en belangrijker, wat kunnen we eraan doen? In de 29e minuut is AFC heel dichtbij een doelpunt maar de inzet van Raily wordt met een geweldige reflex door Kornelis gestopt. Vlak voor rust valt definitief het doek voor AFC als Azzedine na een fraaie give-and-go met Bouyaghlaten de bal voortrekt en Ippel scoort. 4-0 en pal voor rust is het bijna 5-0 als Ippel gevloerd wordt in het strafschopgebied door Dalian. Gelukkig weet Gijs de penalty van Den Dekker te stoppen.

Het is rust en onze jongens kijken tegen een grote achterstand aan. De vorm is vanavond ver te zoeken, het is soms slordig en niet fel genoeg. Op bepaalde momenten zit het ook niet mee. De Treffers speelt erg goed, zoekt met veel snelheid de aanval en is voor ons doel vanavond dodelijk in de afronding. Zoals te verwachten is maken Melvin Platje en Splinter de Mooij hun opwachting aan het begin van de tweede helft. Hopelijk kunnen we nog wat aan de stand doen. Die hoop vervliegt al snel als Gevero Markiet in de 48e minuut het veld moet verlaten na een overtreding op Dekker. Rood? Scheidrechter Winkel vindt van wel. Het is nu vechten tegen de bierkaai en De Treffers heeft nog verschillende mogelijkheden om de score verder op te voeren. Tot ons geluk blijft het bij een doelpunt van Bouyaghlafen die een voorzet van Vlijter van dichtbij achter Gijs tikt. In de 82e minuut redt Gladwin Curiel de eer voor AFC na een fraaie pass van invaller Djuric Ascencion. Als de scheidsrechter voor het laatst fluit is het 5-1. Een oorwassing van jewelste. Nog nooit verloor AFC met vier punten verschil van De Treffers.

Deze wedstrijd geeft Benno Nihom en zijn spelers zeker stof tot nadenken. Ook het feit dat eerder in deze competitie met 3-0 verloren werd van Quick Boys en GVVV zal wel worden meegenomen in de overwegingen. De eerder zo solide defensie van The Reds is soms te wankel om met succes mee te blijven doen in het linker rijtje waar het dringen is. Spakenburg, waar we eerder dit seizoen uit met 2-0 van wonnen, is de nieuwe koploper na een zege op HHC Hardenberg. Nog 26 wedstrijden te gaan. De achterstand op de Blauwen bedraagt vijf punten. Er is nog van alles mogelijk. Aanstaande zaterdag thuis tegen Scheveningen de kans om weer wat te stijgen op de ranglijst. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Gladwin Curiel, Gevero Markiet, Dalian Maatsen, Julian van der Kreft (67’ Mitch van Kemepen), Cody Claver, Noa Benninga (79’ Milan Hoek), ©Milan Hoek, Oussama Siali (46’ Splinter de Mooij), Raily Ignacio (50’Tim Linthorst) en Matthijs Jesse (46’ Melvin Platje).