AFC - FC Lisse verslag

AFC SLUIT HET SEIZOEN WINNEND AF TEGEN FC LISSE

The Reds hebben de laatste wedstrijd van het seizoen 2023-2024 op sportpark Goed Genoeg gewonnen van rode lantaarndrager FC Lisse. Door dit resultaat degraderen de geel-blauwen na een verblijf van twee jaar in de Tweede Divisie naar de Derde Divisie. AFC sluit het seizoen af met een mooie vijfde plaats. De geflatteerde 4-0 zege van The Reds op FC Lisse kreeg in de laatste twintig minuten gestalte. Voor die tijd hielden de ploegen elkaar aardig in evenwicht wat betreft het niet benutten van een flink aantal kansen en mogelijkheden. Vooral in het begin van het duel was FC Lisse net niet scherp genoeg om de score te openen en zicht te krijgen op een verrassend resultaat. In de slotfase was de hoop op een wonder vervlogen bij onze gasten en sloeg ons aller eerste hard toe.

Vanmiddag de laatste wedstrijd van het seizoen. Op ons eigen sportpark komt de Fusie Club Lisse op bezoek. In 1981 ontstaan door het samengaan van Sportclub Lisse en Lisser Boys heeft de FC grote sportieve en extra-sportieve stappen gezet. Hoogtepunten waren o.a. het Algeheel Amateurkampioenschap van 2008 en de opening van het fraaie sportcomplex Ter Specke. Wel werd de Tweede Divisie-boot in 2016 gemist, maar een jaar later stroomde FC Lisse wél in. Om meteen weer te degraderen. In 2022 plaatsten de geel-blauwen zich opnieuw voor de Tweede Divisie, maar na twee seizoen lijkt het doek weer te vallen. Tenzij vandaag gewonnen wordt van AFC en concurrent Kozakken Boys op Houtrust niet weet te winnen van Scheveningen. Als dit kleine wondertje zich zou voltrekken wacht nog de PD/competitie met Excelsior Maasluis en een aantal periodekampioenen uit de Derde Divisie. En loodzware opgave. Maar trainer/coach Sjaak Polak en zijn team zijn strijdbaar en hebben de laatste weken tegen Rijnsburgse Boys en HFC laten zien dat FC Lisse nog een serieuze poging doet om de degradatiedans te ontspringen. Dit wel na een zeer moeizaam seizoen waarin maar vier keer werd gewonnen, met weinig doelpunten voor (35) en verreweg de meeste goals tegen (80).

Anders dan bij FC Lisse, staat er voor AFC vanmiddag niet veel meer op het spel. Het behoud van de vijfde plaats, of als Katwijk puntenverlies leidt, de vierde plaats, dat is het hele verhaal. Ons aller eerste is de laatste tijd goed in vorm, maar verloor in de periode oktober/november te veel punten om dit seizoen mee te doen voor de prijzen. Hoe dan ook is een vijfde plaats in dit sterke veld een uitstekende prestatie en viel er dit seizoen in heel wat wedstrijden veel te genieten. Daarover later meer in een apart artikel. Nu dus de wedstrijd tegen FC Lisse. AFC speelt vooral voor de eer en zal zeker zijn sportieve plicht doen, onze gasten vechten tegen degradatie.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Niels Boel het veld betreden zien we dat bij AFC Djuric Ascencion de aanvoerdersband draagt. Is het zijn laatste competitiewedstrijd voor The Reds? Verder staan ook Matthijs Jesse, Segun Owobowale (vertrekt naar VVSB) en Melvin Platje in de basis. Soufiane Hetli en Gevero Markiet beginnen op de bank. Op de tribune vinden we captain Milan Hoek, vice-captain Guus van Weerdenburg, Joël Tillema, Noa Benninga, Mitch van Kempen (vertrekt naar Rijnsburgse Boys), Gladwin Curiel (gaat naar Kozakken Boys), Oussama Siali (maakt de overstap naar DVS’33 Ermelo) en keeper Daniël Nolet, die de laatste weken Gijs van Zetten verving maar nu, net als de eerder genoemde spelers geblesseerd is. Bij FC Lisse starten Maxim van der Meer, Remi van Ekeris en Max Hudepohl in de basis: zij maakten met Dyllandro Panka tot nog toe de meeste doelpunten. Panka begint op de bank.

Na het eerste fluitsignaal is het een beetje aftasten geblazen. De bal gaat aan beide kanten langzaam rond. Na 8 minuten noteren we de eerste aanval van AFC. De pass van Matthijs is iets te hard om er wat mee te kunnen doen. Aan de andere kant schiet Franklin Lewis de bal een paar minuten later op de lat en raakt Dalian Maatsen vervolgens vlak voor zijn doel de bal kwijt na een mislukte passeerbeweging. Jaap Zwetsloot kan van dichtbij eenvoudig scoren. Tot wanhoop van de Lisse-fans schiet hij de bal in de grijpgrage handen van Gijs van Zetten. We mogen beslist niet klagen. 2-0, het had zo maar gekund, het spel van AFC lijkt in het eerste kwartier nergens op. Maar langzamerhand gaat het beter en is Matthijs na een handig balletje van Melvin Platje er op de linkerflank razendsnel van door. Zijn voorzet wordt door Marciano Mengerink maar net gemist. In de 25e minuut wordt Splinter na een mooie pass van Segun onderuitgehaald ter hoogte van de penaltystip, maar de scheidsrechter laat doorspelen. De TV-beelden geven hem geen gelijk. De wedstrijd is aardig in evenwicht en Gijs moet goed opletten bij een knal van Romano de Jonge. Van der Meer kopt, zwaar gehinderd door Dalian, niet ver naast het AFC-doel. Een kopbal van Mengerink belandt na een voorzet van Djuric in handen van keeper Joost Meerdering. Het is 0-0 bij het rustsignaal en daar kan vooral FC Lisse niet blij mee zijn. De kansen waren er, zeker in het begin, maar ze werden niet benut. Op Houtrust is het nog 0-0. Alles is dus nog mogelijk voor Sjaak Polak cs. AFC kwam de eerste 45 minuten mager voor de dag, hopelijk wordt er in het tweede bedrijf beter gespeeld. Katwijk staat inmiddels met 1-0 voor tegen HHC en dat is geen goed nieuws in verband met de vierde plaats.

De tweede helft begint met twee nieuwe spelers: Sofiane Hetli vervangt bij AFC Marciano Mengerink, bij FC Lisse komt Tim Brinkman in het veld voor Darryl Baly. Hoewel het tempo omhooggaat is het toch nog lang wachten op een grote kans. In de 63e minuut is het zover als een op het oog makkelijke bal door Gijs verkeerd beoordeeld wordt. In plaats van de bal op te pakken schiet hij hem voor de voeten van invaller Qiniso Ngobese, die de bal met een boog net over de lat tilt. Even later kopt Segun uit een door Dalian genomen vrije trap in een mooie positie naast. Het is nog steeds spannend, maar het ziet er toch steeds minder gunstig uit voor FC Lisse, want Kozakken Boys staat door een goal in de 65e minuut met 0- 1 voor tegen Scheveningen. De geel-blauwen geven de moed nog niet op, want Gijs moet bij de tweede paal handelend optreden om de openingsgoal van FC Lisse te voorkomen. Een prachtige redding.

Inmiddels is ook Wessel Been in het veld gekomen, hij vervangt Melvin Platje. Gelet op het trackrecord van Wessel slecht nieuws voor FC Lisse. In de 71e is het al raak als een mooie voorzet van Matthijs door Wessel bij de tweede paal wordt binnengekopt. Even later schiet Splinter net naast na een voorzet van Soufiane. De wedstrijd is in 80e minuut definitief beslist als Splinter een mooi aangesneden corner van Julian van der Greft in de verste hoek kopt. Keeper Meendering is volstrekt kansloos. Onze jongens stormen vervolgens richting Kees Kalk, de video/data-analist, die afscheid neemt van AFC. Hij wordt in de armen gesloten. Nog tien minuten te gaan. FC Lisse is geknakt en in de 85e minuut is het 3-0 na een schuiver van Julian, die wederom uitstekend speelde op het middenveld. Net als Tim Linthorst, die weer een rots in de branding is in onze defensie. Hierna verlaat onder groot applaus Dalian Maatsen het veld. Na zes seizoenen vertrekt hij naar Katwijk. We zijn Dalian dankbaar voor zij geweldige inzet. We hebben heel lang kunnen genieten van zijn voortreffelijke spel. Hierna is het in de 89e minuut voor de vierde keer raak na goed voorbereidend werk van Milan Eliaser. De voorzet wordt ingetikt door Wessel. Na precies 90 minuten vindt scheidsrechter Boel het wel genoeg en is FC Lisse gedegradeerd. We wensen deze sympathieke club uit de Bollenstreek veel succes in de Derde Divisie. AFC is en blijft vijfde omdat het in Katwijk 1-0 is gebleven. In de tweede helft is er op De Krom nauwelijks meer gespeeld door het vertrek van o.a. het Dreh- und- Angelpunkt Robbert Susan, die als 36-jarige captain na 13 seizoenen, 340 wedstrijden, 105 doelpunten en vijf kampioenschappen afscheid nam. Chapeau!

Het seizoen zit erop en daar gaan we binnenkort, zoals aangekondigd, nog eens rustig op terugkijken. Nu rest nog een drukke transferperiode. Heel wat spelers gaan vertrekken, nieuwe spelers gaan komen. Spannend! Dank tenslotte aan iedereen die aan dit geslaagde seizoen heeft bijgedragen. Het was mij als scribent een eer en een genoegen.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen (Nigel Hasselbaink), Tim Linhorst, Cody Claver (74’ Milan Eliaser), Matthijs Jesse, Julian van der Greft, Segun Owobowale, © Djuric Ascencion (64’ Sven Ederveen), Splinter de Mooij, Melvin Platje (64’ Wessel Been) en Marciano Mengerink (’46 Soufiane Hetli)

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met trainer/coach Benno Nihom klik hier

Voor foto’s van Tom Poederbach klik hier