AFC - FC Lisse voorbeschouwing

AFC SPEELT VOOR DE EER, FC LISSE VECHT TEGEN DEGRADATIE

Aanstaande zaterdag spelen we de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2023-2024. Tegenstander is FC Lisse, de Algeheel Amateurkampioen van 2008. De geel-blauwen staan na 31 wedstrijden onderaan de ranglijst, maar hebben nog de hoop om degradatie te ontspringen. Dat kan alleen als gewonnen wordt van AFC en concurrent Kozakken Boys verliest of gelijk speelt op Houtrust tegen Scheveningen, dat al wel veilig is. En als vervolgens de barrage met enkele ploegen uit de Derde Divisie en Excelsior Maassluis goed afloopt. Het zou bij elkaar een klein wonder zijn voor de Fusie Club Lisse, in 1981 opgericht door het samengaan van Sportclub Lisse en Lisser Boys.

In ieder geval is een gelijkspel tegen AFC dus niet genoeg voor de ploeg van oud-prof Sjaak Polak, die al na acht wedstrijden Richard van Heulen als trainer opvolgde. FC Lisse had toen slechts 1 punt, nu, 23 wedstrijden later, 19 punten. Het goede nieuws is dat de geel-blauwen in de laatste twee wedstrijden vier punten scoorden en concurrent Kozakken Boys nul. Uit tegen Rijnsburgse Boys werd het 1-1. Na de openingstreffer van Maxim van der Meer zag het er lange tijd naar uit dat FC Lisse met drie belangrijke punten naar huis kon gaan. Maar in de slotfase ging het alsnog mis door een doelpunt van de Uien. Een puntje er bij, maar nog wel vier punten achterstand op Kozakken Boys, dat met 4-2 verloor van ADO’20. Daarna werd met 2-1 thuis gewonnen van HFC, dat al twee maanden zonder zege is. Op Ter Specke maakte rechterspits Jaap Zwetsloot al snel de openingstreffer voor FC Lisse. Direct na rust kopte Van der Meer een vrije trap van Max Hudepohl bij de tweede paal binnen. Marijn Ploem redde de eer voor de Koninklijken die er tegen de aanvalslustige geel-blauwen niet aan te pas kwamen. Omdat Kozakken Boys thuis verloor van De Treffers is er plotsklaps toch hoop in de Bollenstreek dat het toch nog goed komt met de ploeg van Sjaak Polak, die ook volgend seizoen voor de groep zal staan.

Dan AFC. Ons aller eerste is de laatste tijd uitstekend op dreef. Alleen de uitwedstrijd tegen Excelsior viel uit de toon. In Maassluis ging het in de slotfase goed mis en werd een 0-1 voorsprong door zwak verdedigen uit handen gegeven. Maar verder is de ploeg van Benno Nihom sinds 16 maart ongeslagen. Van HFC (0-2), Jong Sparta (2-1), Katwijk (3-2), ACV (3-0) en HHC Hardenberg (1-2) werd in de afgelopen weken gewonnen. Prima de luxe! Afgelopen zaterdag ging de 153 kilometer lange reis naar Hardenberg en speelden onze jongens een prima pot. Al snel was het 0-1 door een mooie combinatie van Splinter de Mooij en Soufiane Hetli die door laatstgenoemde op subtiel wijze werd afgerond. AFC was de bovenliggende ploeg maar een verdubbeling van de score bleef op het zonovergoten sportpark De Boshoek  in de eerste helft uit. Sterker, direct na rust scoorde doelpuntenmachine Rob van der Ley voor de thuisploeg en bracht zijn totaal op 22 doelpunten. De laatste twintig minuten regende het kansen voor The Reds, maar was de HHC-keeper een enorme sta-in-de-weg. Uiteindelijk scoorde Tim Linthorst het beslissende doelpunt uit een corner. Een verdiende zege voor AFC en daar mag je in het verre Hardenberg blij mee zijn.

AFC is dus in vorm en zal dat ook in de laatste competitiewedstrijd naar verwachting in eigen huis etaleren. En natuurlijk is er de sportieve plicht die roept, ook al gunnen we FC Lisse een langer verblijf in de Tweede Divisie. Eerder dit seizoen speelde AFC op Ter Specke tegen FC Lisse op het door de regen moeilijk te bespelen natuurgras. In een spannende wedstrijd bleek een vroege goal van Cody Claver uiteindelijk beslissend. De 0-1 zege van AFC hing in de tweede helft wel aan een zijden draadje. De snelle buitenspeler Qiniso Ngobese bleek een ware plaag voor onze defensie. In de slotfase kon Ngobese in vrije positie aanleggen, maar zijn schot werd op schitterende wijze geblokkeerd door Sven Ederveen, die net was ingevallen. AFC en FC Lisse speelden eerder twee keer tegen elkaar op sportpark Goed Genoeg. Op 8 oktober 2022 werd het 3-2, maar het was wel erg met de hakken over de sloot voor AFC dat heel wat 100% kansen om zeep hielp. De 0-1 van Jeffrey Klijbroek kwam na een serie AFC-missers dan ook uit de lucht vallen. Nadat Raily Ignacio voor de gelikmaker had gezorgd was het Jaap Zwetsloot die voor de geel-blauwen de stand op 1-2 bracht. Pas in de 88e minuut maakte Matthijs Jesse gelijk en pal voor tijd schoot Joël Tillema de winnende binnen voor The Reds. (zie TV-samenvatting). Op 21 april 2018 werd het 4-2 voor AFC, toen nog voor het oude clubhuis op natuurgras. Raily Ignacio opende al snel de score na een black out van keeper Brian van der Werff. Derre Kwee tikte vervolgens de bal subtiel in de touwen, 2-0. Toen Magid Jansen daarna een penalty benutte zat AFC met een 3-0 voorsprong op rozen. Niels Buijs maakte nog wel 3-1. In de slotminuten scoorden Ilias Zaimi voor AFC en Bas Buimer voor FC Lisse en werd de eindstand op 4-2 bepaald. (zie TV-samenvatting)

Gegeven het verschil op de ranglijst en het thuisvoordeel start AFC zaterdag als favoriet, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. FC Lisse moet per se winnen en zal er echt alles aan doen om dat waar te maken. Aan trainer Sjaak Polak zal het zeker niet liggen. ‘We gaan er volle bak tegen aan en proberen een wonder te verrichten’. That’s the spirit! AFC speelt voor de eer, FC Lisse vecht tegen degradatie, een wereld van verschil. We gaan zien hoe dat uitpakt. Succes!


MvdW