AFC - De Treffers verslag

AFC EN DE TREFFERS SPELEN GELIJK IN AANTREKKELIJK DUEL

Hoewel de doelpunten schaars waren hebben de zondag toppers AFC en De  Treffers de toeschouwers in Amsterdam op zaterdag vermaakt. In de eerste helft golfde het spel heen en weer, waren er mogelijkheden, maar nauwelijks kansen. Na rust waren er kansen genoeg, maar ging de bal er aan beide kanten slechts één keer in. AFC miste op 0-0 een penalty en kon in het laatste kwart van de wedstrijd niet doordrukken, toen de trots van Groesbeek door een rode kaart met tien man verder moest.

Vandaag spelen we tegen De Treffers dat tweede staat en nog kans heeft op het kampioenschap. Dan moeten er wel minder punten worden gemorst dan in de laatste weken toen in Groesbeek gelijk werd gespeeld tegen HFC en daarna werd verloren van GVVV. De achterstand op koploper Spakenburg bedraagt acht punten en die kloof kan in de komende tien wedstrijden mogelijk worden overbrugd, mits er heel veel gewonnen wordt door De Treffers. Zeker in de laatste wedstrijd in Groesbeek tegen Spakenburg, maar ook vandaag tegen The Reds. Ons aller eerste staat negende na 24 wedstrijden, met wisselende resultaten. Zo werd in 2024 overtuigend gewonnen van Jong Almere City (1-5), Kozakken Boys (0-5), Quick Boys (2-5) en GVVV (3-1), maar ook ruim verloren van Spakenburg (1-3), Noordwijk (1-3) en ADO’20 (3-0). Voor de winterstop werd gewonnen van Spakenburg (0-2) en ACV (0-2), MAAR op sportpark Goed Genoeg werd gelijkgespeeld tegen laagvliegers als Scheveningen (1-1) en Excelsior Maassluis (2-2). Deze wisselvalligheid is moeilijk te verklaren met een ploeg die niet zo heel veel afwijkt van het team dat vorig seizoen heel lang op weg leek naar de titel.

Vandaag dus tegen zondag kampioen De Treffers, op zaterdag, het blijft wennen. De roodzwarten lieten ons eerder dit seizoen op sportpark Nieuw Zuid volkomen kansloos en stuurden onze jongens met een 5-1 nederlaag huiswaarts. Een ‘off day’, ongetwijfeld, maar wel tegen een sterk team, dat het ons vandaag ook lastig kan maken. We houden ons maar vast aan het feit dat de roodzwarten uit Groesbeek de laatste jaren niet meer in Amsterdam hebben gewonnen. En ook aan het gegeven dat het raar kan lopen in de Tweede Divisie. Zo was GVVV op Nieuw Zuid afgelopen zaterdag de veel betere ploeg tegen De Treffers, een week eerder won AFC overtuigend van deze ploeg uit Veenendaal. We gaan er maar eens goed voor zitten als de ploegen onder leiding van scheidsrechter Thom Winkel het kunstgras betreden. Bij AFC heeft Marciano Mengerink voor het eerst een basisplaats en dat is een felicitatie waard na zijn kruisband blessure, die hem heel lang aan de kant hield. Verder zit Gevero Markiet op de bank, net als Melvin Platje, Wessel Been, Mitch van Kempen, Matthijs Jesse en Djuric Ascencion. Keuze genoeg dus voor trainer/coach Benno Nihom. Bij De Treffers missen we allereerst trainer/coach Leeroy Echteld die sinds januari de beloften van AZ onder zijn hoede heeft. Assistent Frank Kouwen maakt als hoofdtrainer het seizoen verder af. Verder missen we bij De Treffers Coen Maertzdorf die net als ‘onze’ Raily Ignacio de overstap naar Kozakken Boys heeft gemaakt. Oussama Bouyaghlafen, die het ons zo moeilijk maakte in Groesbeek, is er ook niet bij vanmiddag. Bij De Treffers doet Dean van der Sluijs wel mee. Hij speelde eerder dit seizoen bij het Noorse FK Jerv.

De wedstrijd begint goed. We noteren een voorzet van Gavin Vlijter richting spits Tim Waterink (speelde tot voor kort bij Hercules). Aan de andere kant een voorzet van Noa Benninga op Splinter de Mooij. Niet veel later krijgt Bryan Sirvania geel voor een handsbal en dat is voor een verdediger een handicap, zo vroeg in de wedstrijd. Onze rood-zwarte gasten, vandaag spelend in een blauw-wit tenue, graven zich bepaald niet in! Vlijter bezorgt onze defensie op de rechtervleugel handen vol werk en linksback Van Sluys is gevaarlijk met zijn voorzetten richting Waterink. Beide spelers ogen sterk: De Treffers mag blij zijn met deze aanwinsten. Het spel golft op en neer, maar grote kansen doen zich nog niet voor. Gijs van Zetten is wel bij de les na een schot van Jorn van Hedel en weer een kopbal van Waterink. Aan de andere kant bezorgt Soufiane Hetli de Groesbeekse defensie veel werk. In de 27e minuut is ie er dan: de eerste grote kans na een perfecte bal van Marciano op Splinter die de bal er bij de tweede paal zo kan inkoppen. Voor hem een koud kunstje, zou je zeggen, maar Splinter blijft aan de grond genageld: hij verwacht, zo was na afloop zijn uitleg, dat de keeper de bal zou pakken. Niet veel later weer een kans voor AFC na een mooie aanval op de linkerflank: de strakke voorzet van Cody Claver wordt op een haar na gemist door Marciano, die weer helemaal fit oogt en even later een open doekje krijgt na een technisch hoogstandje op het middenveld. Er volgt nog een gele kaart voor Guus van Weedenburg na een overtreding op Vlijter. Vlak voor rust lepelt Jordy Thomassen de bal net naast, na een voorzet van Waterink. Daar mogen we van geluk spreken.

Het is rust en Spakenburg staat in Hardenberg achter tegen HHC. Voor De Treffers de kans om drie punten in te lopen op de koploper. Er moet vandaag dus per se gewonnen worden, de 0-0 moet van het scorebord. Maar dát vinden onze jongens natuurlijk ook, dus we kunnen wel het een ander verwachten in het tweede bedrijf. AFC begint heel goed, maar de inzet van Noa levert niet meer op dan een corner. Daarna volgt een belegering door de Groesbekers, die kennelijk hebben meegekregen dat HHC inmiddels met 2-0 voor staat. We mogen in deze fase beslist niet klagen. Een knal van Thomassen vliegt op de paal, een schot van Waterink wordt knap met de voet door Gijs gekeerd. In de 52e minuut doet AFC wat terug en forceert Cody een corner. Julian van der Greft snijdt de bal mooi aan en Splinter wordt als hij wil koppen door Tjeu Langeveld onderuit getrokken. Penalty! Marciano schiet de bal op de binnenkant van de paal en Milan Hoek schiet de rebound vervolgens op de andere paal, die daarna in de handen van keeper Kornelis belandt. Spectaculair, maar wel een dure misser. Volgende keer beter Marciano! Geen 1-0, maar wel 0-1 na balverlies van Splinter. Onze defensie wordt dwars door het midden opgerold en na 58 minuten scoort Waterink de openingstreffer. Onze gasten kunnen niet lang genieten van deze voorsprong, want vijf minuten later scoort invaller Mitch van Kempen de gelijkmaker met een droge knal: Mitch staat dan pas twee minuten in het veld.

Het is weer gelijk en even later wordt Bryan Sirvania na zijn tweede gele kaart uit het veld gestuurd. De spelers van De Treffers kunnen zich hier niet in vinden en het duurt een  minuut of wat voordat de gemoederen zijn bedaard. Op basis van de TV-beelden blijkt de scheidsrechter het goed te hebben gezien: Marciano wordt overduidelijk in kansrijke positie vastgehouden door Sirbvania. Maar leuk is natuurlijk anders voor De Treffers dat nog een kwart wedstrijd te gaan heeft met tien man. Van Kauwen wisselt Ricardo Ippel voor Ruben van Strien en even later laat collega Benno Nihom zich niet onbetuigd, Noa, Marciano en Tim maken plaats voor Matthijs Jesse, Wessel Been en Gevero Markiet. Kan AFC profiteren van het numerieke overwicht? Daar lijkt het in eerste instantie helemaal niet op. Tot twee keer toe is Vlijter onze verdediging te snel af, gelukkig is zijn vizier vanmiddag niet goed afgesteld. In het vervolg dringt AFC aan en hangt de winnende treffer van The Reds in de lucht. Voor het doel van Kornelis is het af en toe behoorlijk spannend. De mooiste kans is voor Wessel die een voorzet van Matthijs bij de eerste paal net hoog naast tikt. Een gave combinatie van Soufiane, Guus, Wessel en Splinter strandt in de 90e minuut een meter voor de doellijn. Aan de andere kant letten Gevero en Dalian Maatsen gelukkig goed op bij enkele counters van De Treffers. En na dit alles fluit scheidrechter Winkel deze wedstrijd in de 94e minuut de geschiedenis in met een 1-1 eindstand.

Na afloop van de wedstrijd is het glas halfleeg voor De Treffers. Spakenburg heeft weer verloren en daar is maar een beetje van geprofiteerd. Voor AFC is het glas ook halfvol. De gemiste penalty en de man-meer situatie zijn hier debet aan. Voor de neutrale toeschouwer is het glas halfvol. Hij/zij heeft een aantrekkelijke wedstrijd gezien van twee balvaardige ploegen: helaas ontbraken nog een aantal doelpunten om helemaal tevreden te zijn. Volgende week rijdt voor AFC de bus naar Scheveningen voor het duel tegen de geplaagde Schollekoppen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst (70’ Gevero Markiet), Guus van Weerdenburg, © Milan Hoek, Cody Claver, Julian va der Greft (61’ Mitch van Kempen), Noa Benninga (70’ Matthijs Jesse), Splinter de Mooij, Marciano Mengerink (70’ Wessel Been) en Soufiane Hetli.