Quick Boys - AFC voorbeschouwing

Winnen in Katwijk tegen Quick Boys is voor AFC een optie

Zaterdag aanstaande is de Katwijkse Voetbalvereniging Quick Boys onze tegenstander.

Op het schitterende Sportpark Nieuw Zuid wacht ons aller eerste een flinke klus want de blauwwitten zijn onder de nieuwe trainer/coach Thomas Duivenvoorden dit seizoen goed op dreef. Afgelopen zaterdag werd met 0-1 gewonnen van Katwijk en dat was de tweede keer dit seizoen. Op 23 september 2023 werd het 2-0. Het was 20 jaar geleden dat Quick Boys, in het kampioensjaar 2003/2004, tweemaal de Katwijkse derby won. Groot feest dus bij de blauwwitten die op 1 februari 2020 het 100-jarig bestaan vierden en sindsdien een zeer rijk gevulde prijzenkast bij elkaar voetbalden. Twintig keer klasse kampioen, elfmaal landskampioen bij de zaterdagamateurs en tweemaal algeheel amateurkampioen: imponerend! Toch liep Quick Boys in 2010 de piramideboot mis en plaatste zich niet voor de Topklasse Zaterdag. Pas in het seizoen 2019/2020 keerden de blauwwitten weer op het hoogste amateurniveau terug via de nacompetitie. Sindsdien ontmoetten AFC en Quick Boys elkaar zeven keer in de Tweede Divisie. Tot dit seizoen wisten The Reds drie keer te winnen en werd het drie gelijk. Op 16 september 2023 wonnen de blauwwitten voor het eerst. Op sportpark Goed Genoeg ging ons aller eerste met 0-3 flink onderuit. De doelpunten van onze gasten werden gemaakt door Chima Bosman en de topscorers Sem van Duijn en Nick Broekhuizen.

De kracht van Quick Boys bleek dit seizoen ook in de KNVB-Beker. In de eerste ronde werd thuis door een goal van Broekhuizen met 1-0 gewonnen van NAC Breda, in de tweede ronde door twee goals van Sem van Duijn met 2-0 van De Graafschap. Hierna ging de bekerreis naar Alkmaar waar AZ wachtte in de achtste finale. In de tweede helft opende Nigel Nwankwo de score voor de Katwijkers. Na twee goals van AZ kwam Quick Boys weer op gelijke hoogte door een kopbal van invaller Leonard de Beste. Weer kwam AZ op voorsprong, maar uit een doorkopbal van Danny van den Meiracker maakte Sem van Duijn er 3-3 van. Penalty’s! Op dit onderdeel was AZ beter en ging niet Quick Boys maar AZ naar de kwarfinale.  AFC deed ook van zich spreken in de KNVB-beker. In de eerste ronde werd thuis gewonnen van eredivisionist PEC Zwolle in een zeer spannend duel dat laat in de wedstrijd beslist werd door debutant Wessel Been die met zijn eerste balcontact de 1-0 in het net kopte. In de tweede bekerronde was sprake van een herhaling van zetten tegen RKAV Volendam. In het KRAS-stadion was Wessel weer de matchwinner na een invalbeurt in de tweede helft. Dit keer scoorde hij het enige doelpunt met een strak schot. Aldus mochten The Reds het in de achtste finale opnemen tegen Vitesse in de imponerende GelreDome. van de Arnhemmers. Jammer genoeg werd het 1-0 voor de thuisploeg. In de eindfase was AFC een paar keer dicht bij de gelijkmaker, maar ontbrak het aan een beetje geluk om de kwartfinale te bereiken.

In de competitie is AFC minder op dreef dan het afgelopen seizoen. Toen ging de ploeg van trainer/coach Benno Nihom lange tijd ruim op kop, maar werden in de slotfase, mede door een te goed gevulde ziekenboeg, net te veel punten gemorst om voor de tweede keer kampioen te worden van de Tweede Divisie. Dit seizoen moesten The Reds het doen met een plaats in de middenmoot. De achterstand op koploper Spakenburg bedraagt met een wedstrijd meer gespeeld maar liefst 22 punten, op Quick Boys, dat tweede staat, bedraagt de achterstand 13 punten met een wedstrijd minder gespeeld. De resultaten zijn wisselend. The Reds startten de competitie goed, o.a. door een fraaie 0-2 uitzege op Spakenburg, maar zakten daarna flink terug, om 2024 vervolgens weer goed te beginnen met een twee ruime uitzeges op Jong Almere (1-5) en Kozakken Boys (0-5). Daarna was er de hoop dat ook thuis weer eens zou worden gewonnen (de laatste thuiszege dateert van 1 oktober 2023), maar Spakenburg en Noordwijk waren allebei met 1-3 te sterk. Teleurstellend. Vooral tegen het lager geklasseerde Noordwijk was meer verwacht, maar op een kletsnat sportpark Goed Genoeg bleken de roodwitten beter om te kunnen gaan met de stormachtige wind. Opvallend dat ook Quick Boys dit seizoen op eigen veld kansloos was tegen Noordwijk getuige de 0-5 (!) nederlaag.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag op Sportpark Nieuw Zuid? Op papier heeft het veel hoger staande Quick Boys de beste kansen, ook omdat het kampioenschap nog niet helemaal uit zicht is. Dát stimuleert! Weliswaar gaapt er een groot gat tussen de ploeg van Thomas Duivenvoorden en Spakenburg, maar onoverbrugbaar is die achterstand nog niet. Katwijk gaf vorig seizoen het goede voorbeeld door na grote achterstand nog kampioen te worden. Opvallend is wel dat de blauwwitten het in eigen huis minder goed doen dan buiten Katwijk. Zo werd o.a. verloren van HFC, ACV, GVVV en De Treffers. Winnen is dus een optie!

Quick Boys beschikt wel over een zeer gevaarlijke voorhoede en heeft met de 19-jarige Sem van Duijn een uitzonderlijk talent in huis. Ravelino Junte, Nick Broekhuizen en Van Duijn maakten tot nog 28 goals. Bovendien versterkten de blauwwitten zich onlangs met Koen Blommestijn die wij nog kennen als goalgetter van Jong FC Volendam. Blommestijn vervangt Danny van den Meiracker, die in deze transferperiode de overstap maakte naar IJsselmeervogels. Bij AFC vertrokken onlangs de spitsen Raily Ignacio (naar Kozakken Boys) en Darren Maatsen (naar Excelsior Maassluis) in de hoop hun nieuwe clubs nog voor  de Tweede Divisie te behouden. Marciano Mengerink en Soufiane Hetli zijn gelukkig weer fit en kunnen het Quick Boys aanvallend moeilijk maken. AFC hoopt in de komende dertien wedstrijden in het linker rijtje nog wel goede zaken te kunnen doen. Noblesse oblige!

Als we tot slot nog even kijken naar het onderling resultaat op Nieuw Zuid dan zien we dat Quick Boys en AFC twee keer gelijk speelden en dat The Reds op 19 november 2022 met 1-3 wisten te winnen. (zie samenvatting). Voor rust scoorde Danny van den Meiracker, na de theepauze vonden Splinter de Mooij, Melvin Platje en Matthijs Jesse het blauwwitte net. Hopelijk gaat hat aanstaande zaterdag net zo. Succes!

MvdW