125 Jaar AFC in Beeld (nummer 10)

1988 –  AFC 2 Kampioen van Nederland.

Vandaag, 5 mei 2020, is het op de kop af een jaar geleden dat AFC het Kampioenschap van Nederland bij de amateurs seizoen 2018-2019 behaalde. En als gevolg van het KNVB besluit om alle competities voortijdig te stoppen vanwege de corona crisis, zal AFC ook gedurende het seizoen 2020-2021 deze titel kunnen blijven dragen! Een heel klein lichtpuntje in deze moeilijke tijden. 
FOTO AFC 1 met schaal tijdens huldiging

Het grote succes van 5 mei vorig jaar betekende de eerste keer in de 125-jarige geschiedenis dat ons Vlaggenschip zich tot Kampioen van Nederland mocht kronen. Maar….. al 32 jaar geleden werd het tweede elftal van AFC reeds Kampioen van Nederland voor Reserveteams in het seizoen 1987-1988.

AFC 2 speelde dat seizoen in de Reserve Hoofdklasse A en zat lange tijd in de titelrace met Ajax 3 (!). AFC 2 trok echter aan het langste eind en behaalde het Kampioenschap in de laatste thuiswedstrijd tegen RCH 2. 

Het gaf AFC 2 recht om mee te doen aan het 'kampioenschap voor reserve teams'. Die wedstrijden werden gespeeld op de velden van het KNVB complex in Zeist. Er werd verloren van De Treffers, gelijk tegen Sittard en gewonnen van TSC, DHC en Hoogeveen. Een door die reeks werd AFC 2 Algeheel Reserve Kampioen van de Zondag amateurs.  Een geweldige prestatie. 

Maar, nóg was het niet klaar. Er volgde nog een laatste beslissingswedstrijd om het Algehele Kampioenschap van Nederland. Die werd gespeeld op Zaterdag 4 juni 1988 op het veld van Elinkwijk in Utrecht en ging tussen AFC-2 en DOVO-2. Voor het oog van 700 toeschouwers werd het na een spannende wedstrijd 4-2 voor AFC door een hattrick van Mike van Eijk en een goal van Anton van Broeckhuysen. 

Aanvoerder Rob Ouderland (die dat jaar door de club zou worden uitverkozen tot Speler van het Jaar) ontving uit handen van de bondsvoorzitter van de KNVB een prachtige, grote wisselbeker. AFC 2 had een unieke prestatie geleverd door als eerste AFC team ooit een landelijk kampioenschap binnen te slepen.

Het zou dat jaar sowieso een mooie voetbalzomer worden. Een week na de wedstrijd AFC2-DOVO2 begon het geweldige EK Voetbal in West-Duitsland!!

staand vlnr: Co Grosze Nipper(verzorger),  Doby Peters ( trainer), Karel Baarschers (leider), Rene Wiersma, Martin Verburg, Hannibal Boskamp, Mick Wadl, Jos Blank, Guido Nieuwenhuizen, Fred Laarhoven (E.C.) Rein Akkerman Sr. (voorzitter) , Frank van de Vegte en Sal van Gelder(voorzitter E.C.)
zittend vnlr: Wim Husers, Sep van Zweden, Michel Troost, Anton van Broeckhuysen, Mark van Driebergen, Mike van Eijk, Rob Ouderland en Michel de Bruyn. 

B.G.