125 jaar AFC in Beeld (nr. 7) 1986

Op 14,15 en 16 oktober van het jaar 1986 vond op sportpark Goed Genoeg  de allereerste Herfst- 3- Daagse plaats.  Sindsdien één van de leukste –  en ruim 33 jaar later – een niet meer weg te denken AFC traditie!
Aan deze allereerste keer deden meer dan 80 jonge AFC-ertjes mee, verspreid over de C en D Junioren en de E en F pupillen. De 3 dagen, die in het Clubblad "de Schakel" werden aangekondigd als 'een groots festijn' stonden onder leiding van jeugdvoorzitter Marcel Koster en de jeugdcoördinatoren Jan Verhagen en René Wiersma, geassisteerd door o.a. Hannibal en Jeroen Boskamp, Arjan Coorengel, Bart-Jan van der Jagt, Patrick Bakker en Jan Koomen. 

 De Herfst-3-Daagse werd in de herfstvakantie van 1986 voor het eerst door AFC georganiseerd en uitgeprobeerd.
1986 klinkt eigenlijk niet eens zo heel lang geleden maar e-mail, mobiele telefoons en/of  whatsapp waren nog lang niet in gebruik. Als je als AFC jeugdspeler mee wilde meedoen moest je de deelname-bon in “de Schakel “ uitknippen en opsturen naar de jeugdcommissie. 

 

Het programma van die eerste Herfst 3 daagse bestond o.a. uit:
Een voetbalfestijn met vele verschillende oefeningen, een veldvoetbal toernooi, een zaalvoetbaltoernooi, een voetbalfilm in het clubhuis, een voetbal quiz en een penaltybokaal met de finale op de keepers van AFC 1 Cees Thomas en Tino van der Schaar. Als klap op de vuurpijl had Jack van Gelder de komst van 2 (very) special guests geregeld: alle aanwezige jongetjes mochten vragen stellen en op de foto met Marco van Basten en John van ’t Schip,  die de dag daarvoor nog in Hongarije een EK kwalificatiewedstrijd met 0-1 hadden gewonnen ! 

 Leuk om te lezen zijn stukjes uit de ingezonden brieven van deelnemers, geplaatst in ‘’ de Schakel ‘’ na afloop van het festijn. 

 Beste Jeugdcommissie,
De Herfst driedaagse was ontzettend leuk. Daarvoor wil ik u hartelijk bedanken. Het allerleukste vond ik het zaalvoetbal omdat ik 2 doelpunten heb gemaakt en heb gewonnen.

Ik had de eerste dag gewonnen en daar was ik heel blij mee.  De patat was ook heel lekker. Ik vond het jammer dat het afgelopen was. Ik moest wel heel vroeg op iedere morgen.

We kregen op de laatste dag toen we weggingen nog een kaart van Marco en John, stickers en een cassettebandje waar ik in bed heerlijk naar heb liggen luisteren. Komt er dit jaar ook een Kerst 3 Daagse? 

 De editie van 1986 was de eerste in een serie van 33. Voor alle AFC jeugdspelers die in al die jaren hebben meegedaan een onvergetelijke leuke ervaring.
En dit initiatief was een voorloper van allerlei andere grote evenementen die de laatste 30 jaar voor de mooie jeugdafdeling van AFC zijn georganiseerd en eveneens zijn uitgegroeid tot ware AFC-tradities, zoals de MINI-WK, Het Borchland spektakel, het Kerstdiner voor C-Junioren, het Dick van der Klaauw Jeugdtoernooi e.a. en niet te vergeten de geweldige  jaarlijkse AFC Voetbalkampen in de grote vakantie!

B.G. 

Met dank aan de AFC Archiefcommissie