125 jaar AFC In Beeld (nr. 5) 1920

Terug in de tijd naar 1920, 100 jaar geleden. AFC vierde het 25-jarig bestaan met een diner-dansant voor genodigden in het American Hotel in Amsterdam. Alle aanwezige AFC’ers werden tijdens het diner, geflankeerd door hun geliefden, op een foto vastgelegd. 
Viering 25 Jarig bestaan AFC in American Hotel

Vlak daarvoor, op 5 december 1919, waren de nieuwe AFC-velden en Clubhuis aan de Zuidelijke Wandelweg in gebruik genomen. De eerste echte serieuze verhuizing van de club met hooggespannen verwachtingen. Maar vanaf het seizoen 1920-1921 begon de AFC aan een hele moeizame periode in de Clubgeschiedenis.  Terwijl in de voorgaande jaren nog twee keer het Kampioenschap in de Eerste Klasse werd behaald en er wedstrijden werden gespeeld om het Kampioenschap van Nederland (tegen clubs als  AJAX, Willem II, NAC en Go Ahead)  degradeerde AFC vervolgens twee keer achter elkaar!

In het "Gouden Boek" (ter ere van het 50-jarig bestaan van AFC) stond over die periode geschreven: "… onze prestaties op het veld, ons ledenbestand, het aantal elftallen, de sfeer binnen de club, alles daalde. Het enige wat in die jaren steeg was onze schuldenlast …..…!"                                                                                                      

Er werden allerlei nieuwe initiatieven ontplooid om het tij te keren. Zo ging het nieuwe clubblad "De Schakel"  van start. En in 1921 werd de Amsterdamse Cricket Club opgericht (die t/m 1954 maar liefst negen keer  het Kampioenschap van Nederland wist te behalen)! Tenslotte werd in 1923  voor het eerst het later beroemde AROL-bekertoernooi georganiseerd. Maar ondanks dat alles wist AFC niet eerder dan in 1961 de weg omhoog weer te vinden. Toen keerde AFC terug op het hoogste amateur-niveau, de KNVB Eerste Klasse.

de AROL Beker, vernoemd naar de vroeg overleden AFC-er A.R.O (Tony) van Lierop. 

In het eerder vermelde  “Gouden Boek “ werd ook een  verslag opgenomen  van een Ledenvergadering uit de periode van begin jaren ‘20  waar door één van de aanwezige AFC’ers tijdens die vergadering werd gesuggereerd om een trainer aan te stellen.  Maar een andere clubgenoot reageerde toen met de opmerking: "wat moet onze AFC nu met een dure trainer als we geen goede spelers hebben?"

100 jaar geleden !! En ook toen al was voetbal van en voor vele AFC-ers de belangrijkste bijzaak in het leven…..

 

Met dank aan de Archiefcommissie van AFC