125 Jaar AFC in Beeld (nr. 4): 1937

AFC-middenvoor Charles Lungen was de enige speler in de geschiedenis van de club die voor het Nederlands Elftal uitkwam;  in 1937 in de uitwedstrijd tegen België die met 2-1 door Oranje werd verloren.  Lungen vormde tijdens die wedstrijd het spitsenduo met de beroemde Bep Bakhuys, die bekend stond om zijn geweldige vliegende duik-kopballen.  


België-Nederland 2-1. 4 April 1937. Antwerpen. Toeschouwers: 48.000   (Charles Lungen in het Oranje Shirt )
 
De opstelling van het Nederlands Elftal was :
Leo Halle – Go Ahead, Cor Wilders – Blauw Wit, Bertus Caldenhove – DWS , Bas Paauwe – Feyenoord, Wim Anderiesen – AJAX, Puck van Heel – Feyenoord, Frank Wels – Unitas, Henk van Spaandonck – Neptunes, Charles Lungen – AFC, Bep Bakhuys – HBS en Joop van Nellen – DHC. 

       Lungen was een oer-AFC en een  fantastische aanvaller. Bij de rood-zwarte aanhang was hij enorm populair. Hij stond bekend om zijn verwoestend harde en doeltreffende schoten. In een wedstrijd tegen Zeeburgia in 1930 zorgde hij er met vier doelpunten persoonlijk voor dat AFC zich dat seizoen 1929-1930 wist te handhaven.  Over die beslissende wedstrijd van toen, die AFC móest winnen, werd door Willy Brusse destijds in het Clubblad ‘’de Schakel “ het volgende verslag geschreven: 

"Gietregen, modder, miserabel weer, slecht veld. Veel publiek. Na vijf minuten 1-0 voor. Goddank. Even later 1-1. Strafschop gemist. Koud zweet en regen op mijn voorhoofd. Schuiver van Lungen in den Hoek,2-1. Hoop. Minuut na rust door Lungen 3-1. Rustiger. Een verwoed Zeeburgia. Gillend publiek. Plotseling 3-2 .Beverig op horloge gekeken. Nog 8 minuten. Een zacht rollertje. Haaxman vergat te keepen. 3-3. Alles verloren. Zeeburgia wordt veel sterker. Ik voelde mij wegglijden in een diepen afgrond.
Dan plotseling Lungen, die eeuwige Lungen. Alleen de  keeper nemend, naar links zwenkend. Een boogballetje precies daar gericht waar de redding van AFC lag. Bom, in het net. 4-3. Een droomgoal. Ik viel van het tribunebankje . Gilde, brulde van blijdschap. Was totaal dwaas. Einde. Dank je wel jongens. Merci Charles!"

FOTO AFC 1 Seizoen in 1931
Achterste rij v.l.n.r.: van Nek, Dijkhuis, Lungen, Burger en Knopper
Midden v.l.n.r.: Dorenbos, Neseker en Uiterwijk
Voorste rij v.l.n.r.: Nesenberend, Peeters en Bos

 Charles Lungen speelde  in totaal 148 wedstrijden voor AFC en maakte het ongekende aantal van 306 doelpunten !  Hij had overigens geen last van valse bescheidenheid. Lungen verhuisde in zijn twintiger jaren naar Londen maar kwam met enige regelmaat met het vliegtuig naar Amsterdam om voor AFC te spelen, dat was heel bijzonder in die tijd!  In antwoord op de vraag of dat reizen hem niet tegenstond zei hij ooit:  "Ik doe het voor de club, maar het is natuurlijk niet leuk om elke zondag met 10 krukken tegen 11 krukken te moeten spelen". 

 Charles Lungen is de enige AFC’er ooit, die alleen om zijn prestaties in het eerste elftal werd benoemd tot Erelid (in 1938). Hij  overleed in 1972 en werd slechts 64 jaar. 
 

Met dank aan de archiefcommissie van AFC