125 Jaar AFC in beeld: 1995 - de dag dat Cruijff's Barcelona tegen AFC speelde

Bekijk hier de reportage van AT5 van deze bijzondere dag. … Op de dag dat Johan Cruijff 73 zou zijn geworden. 

Op zondagmiddag 6 augustus 1995 was het prachtig weer in Amsterdam.
25 graden met een stralende zon aan een strakblauwe hemel. Dat kwam mooi uit want er was op die middag hoog bezoek op Sportpark Goed Genoeg. AFC nam het op tegen het FC Barcelona van Johan Cruijff. Een speciale wedstrijd, die werd gespeeld ter ere van het 100 jarig bestaan van AFC.

Het Hoofdveld werd omgebouwd tot mini stadion. Met bijna 6000 toeschouwers was dat op die geweldige middag compleet gevuld. Er kon geen muis meer bij. Ruim voor aanvang van de wedstrijd stonden de mensen al in rijen dik voor de poort. Iedereen wilde wel een glimp opvangen van Barça en Cruijff. De toegangskaartjes kostten 30 gulden. Deze gingen reeds in de voorverkoop bij de sigarenwinkels (van bijvoorbeeld trouwe AFC supporter Bennie Muller in de Haarlemmerstraat, Sacksioni in de Rijnstraat, Andre Kriger op de Amsterdamseweg, Dennis Voet in Oost, Frans Reuser in Noord en Cor Bijker op het Olympiaplein) als warme broodjes over de toonbank. De wedstrijd was een feest. Of, zoals de krant het op de volgende maandag stelde: “een mega spektakel”. AFC was vanzelfsprekend kansloos, maar weerde zich toch best nog kranig. De dag zorgde alom voor blije gezichten.

Bovenaan de AFC-verlanglijst voor het 100 jarig bestaan stond eigenlijk een jubileumwedstrijd tegen Ajax, dat in mei van dat jaar de Champions League had gewonnen. Maar helaas, die wens kwam niet uit. Ajax was “hot” en had de oefenduels voor het uitzoeken. De club uit De Meer bedankte AFC vriendelijk voor de uitnodiging, maar verkoos die zomer de ‘Trofeo Benidorm’ boven de jubileumwedstrijd tegen AFC. Een flinke streep door de rekening, want elke andere tegenstander zou minder aansprekend zijn.

“Dan maar Barça” werd er gekscherend geopperd. Onder het mom `baat het niet schaadt het niet’ polste Jack van Gelder bij Cruijff’s assistent Tonnie Bruins Slot de mogelijkheden. Die belde terug met het verrassende en mooie antwoord: “Johan wil wel komen, maar dan wil hij in de dug- out een echt Amsterdams broodje halfom krijgen”. Dat heeft AFC meer dan graag over voor dit historische en fantastische affiche.


uit de Telegraaf van 07-08-1995: “Johan Cruyff ontving voor de wedstrijd tegen AFC van Jack van Gelder een echt broodje halfom. “Zo’n broodje kun je alleen in Amsterdam krijgen” , aldus Cruijff.

Één van de spelers uit het AFC van 1995 was Nils Adriaans (die al vanaf de F pupillen bij AFC speelde en tegenwoordig in de Klassieke Veteranen voetbalt). Hij weet het allemaal nog erg goed:
“Het was puur genieten. Alles zat mee. Het was mooi zomerweer, het veld was voortreffelijk, en er was super veel publiek. Maar bovenal de tegenstander. Ik kreeg er een heel gelukzalig gevoel van; spelen tegen Barça. Dat wil elk jongetje dat ooit gaat voetballen. Nog steeds als ik er aan denk word ik er blij van. Het is het mooiste dat ik als voetballer heb meegemaakt”. Ruim een jaar eerder in mei, was Nils met zijn moeder op vakantie naar Barcelona gegaan. Via vriend van de familie (Frits Barend) was het gelukt om kaartjes voor een wedstrijd van Barça te bemachtigen. Uit handen van ‘El Salvador’ zelf ontvingen Nils en zijn moeder de plaatsbewijzen.  En eenmaal op het veld van Goed Genoeg wist Cruijff zich dat nog te herinneren. Nils zijn dag kon niet meer stuk.

Het AFC van het seizoen 1995-1996 was een goede ploeg. Onder leiding van trainer Hennie Kottmann en teamleider Henk Bijlsma werd er door de volgers van de Hoofdklasse A veel van hen verwacht bij aanvang van het seizoen. Tegen Barcelona trad AFC aan in de stijlvolle tenues van Umbro. En de opstelling, volgens een Spaanse krant die verslag deed van de wedstrijd : Beekenkamp, Hogendozen, Suit, Keizer, Addrian, Gebbing, Gikesaard, Zebeda, De Bruim, Van Bal en Van de Meen.  (Oftewel : Beukenkamp, Hogendoorn, Smit, Keizer, Adriaans, Gebbink, Gillebaard, Zebeda, De Bruin, Van Baal en Van de Meent)

Barça speelde die middag in het prachtige sponsorvrije tenue van Kappa. Puur genieten voor de ware voetballiefhebbers. Helaas zijn Koeman, Stoitchkov, Romario en Laudrup er net niet meer bij. Zij zijn in de transferperiode van die zomer vertrokken. Maar er blijven nog genoeg sterren over met spelers als Josep Guardiola (de huidige trainer van Manchester City), Bakero, Robert Prosinecki, Gheorghe Hagi en Jordi Cruijff.
Brutaal genoeg biedt AFC keurig partij aan de Catalanen. Kottmann liet AFC met de nodige dosis Amsterdamse bluf 1 op 1 spelen. De dan 23 jarige Nils Adriaans speelt centraal achterin en houdt de Bosnische topspits Kodro knap in bedwang. Na zestig minuten staat het nog maar 1-1. Invaller Peter de Waal komt dan zelfs 1 op 1 met de Spaanse keeper Busquests maar scoort net niet, omdat de Roemeen Popescu de bal van de lijn haalt.

Dan vindt Jordi Cruijff het mooi geweest: Binnen 20 minuten scoort hij 3 keer. Hij is dan nog pas 21 jaar en maakt veel indruk op Adriaans: “Bij Cruijff jr. zag je echt wel extra klasse. Sterke gozer, slim en behendig. Ik was hem ook steeds kwijt, omdat hij ten opzichte van de bal voortdurend in mijn “dooie hoek“ ging lopen. Bij een crosspass was ik bijvoorbeeld nog onderweg naar links, terwijl hij zich met een contrabeweging alweer knap vrij speel- de en dan mooi scoorde. Dat zag er voor mij persoonlijk misschien een beetje knullig uit, maar het kan vast erger dan door een Cruijff uitgespeeld te worden”.

In de door de uitstekende scheidsrechter John Blankenstein gefloten wedstrijd verliest AFC met 1-4, maar gaat eervol ten onder.

Op de tennisbanen van zustervereniging A.T.C (die in 1995 nog op Goed Genoeg lagen) is na afloop een groot feest dat doorgaat tot in de late uurtjes. De selectie van Barcelona is dan al lang naar bed, of het Amsterdamse nachtleven in, wie weet.

B.G. 

Met dank aan de Archiefcommisse van AFC