Verslag - Een andere kijk

24 april 2023

Ja, je begint dus aan zo’n wedstrijd om ze allemaal een beetje te laten voetballen, vroeger zouden we: oude mensen zeggen, maar nu noem je dat Veteranen. 45 jaar en ouder, je zou dan toch verwachten dat ze een beetje hun verstand hebben, ook al kraakt en kreunt het lichaam aan alle kanten. Kijk maar eens naar het rijtje op de bank bij AFC, stuk of drie, vier, van gips tot nietjes, ze hebben allemaal wel wat. En die van de tegenstander komen zo langzaam aanlopen dat je bang bent dat ze het veld niet zullen halen. Bal op het Dak 12 tegen Steeds Hoger 14.

En dan in het begin schiet die ene van AFC recht op de keeper, en die ander van AFC laat zich de bal afpakken en is het 0-1 in plaats van 1-0. Dan weet je het al: gaan ze weer champions league spelen, of in ieder geval allemaal matthijsjes van N. Of de minister van Onderwijs. Zo begint de keeper van AFC een medespeler uit te kafferen, maar die laat zich niet onbetuigd, dus voor de toekijkende kinderen is dat weer een leermoment. Terwijl die ene de bal dan deze keer wel in het doel krijgt, en een ander zes man passeert en de bal ook er in schiet. 2-1, dus, dan denk je: ze zijn leuk bezig met z’n allen. Maar nee hoor, ze zijn vooral bezig met de scheids. Dan is het weer buitenspel en dan weer niet en dan ligt er weer een op de grond, het is niet bij te houden wat ze allemaal doen behalve voetballen. En laat staan dat ze de regels kennen. Keeper speelt iemand aan, die pakt hem op en legt hem buiten de zestien. Want er was gevlagd. Maar niet gefloten, dus eigenlijk hands, maar ja, je kunt het wel proberen uit te leggen, maar misschien zijn zij zo slim en ben ik zo dom. Of omgekeerd. En het regent ook maar lekker door.

In de tweede helft komen die anderen op 2-3, en staat de ene grensrechter te springen en te schreeuwen, en de andere met het talrijke publiek (4 man) te praten. En de scheids rent maar heen en weer. Dan moet hij van die keeper er iemand uitsturen, want die heeft iets lelijks gezegd, en als hij dat niet doet, blijft die keeper maar tegen de scheids schreeuwen, ook leuk, maar zonder humor. Ook die anderen gaan dan meedoen, en als je dan fluit voor een overtreding dan gaan ze mekaar staan duwen. Echt waar. Laat ze maar oppassen dat de gebitten niet uit de mond vliegen!
Nu ja, dan wacht je even een paar minuten voor je weer doorgaat en het ene advies na het andere krijgt van deze oudere mannen die dit blijkbaar als ontspanning zien. Een leuk uitje op de zaterdagmiddag zodat je geen boodschappen hoeft te doen met moeder de vrouw.
Dan is het eindelijk tijd en komen ze zowaar de scheids bedanken, behalve die keeper, die zit zich al te schamen in de kleedkamer. Hoop je dan. 

Er is dus veel ruimte voor verbetering.
Bijvoorbeeld, denkt de scheids: Twee dezelfde windjacks kopen en met de partner gaan fietsen. Of een cursus boetseren. Of een wandeling door het duingebied. Een puzzel van duizend stukjes maken met veel zee en lucht. Naar het tuincentrum en geurkaarsen kopen. Als het regent de hele middag in de bioscoop gaan zitten. Een wielerkoers van begin tot einde kijken. Een stenen bank met mozaieksteentjes beplakken. Alle Kuifje-albums herlezen. De potloden op lengte sorteren of alle boeken op kleur in de kast zetten. Een hele opera beluisteren. Dat dikke boek nu eindelijk eens gaan uitlezen. Op een terras zitten en toeristen kijken. Japans gaan studeren. De zon in de zee zien zakken, opstaan en dan rustig over het strand terugwandelen, met alleen het gekrijs van de meeuwen aan je hoofd. Rust. Kalmte. Waardigheid.

Wedstrijdverslagen

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site