Verslag - Scoren en rugdekking

4 oktober 2022

Afgelopen woensdag ging onze MO13-1 op voetbal excursie naar de dames voorronde Champions League wedstrijd: Ajax-Arsenal. Niet alleen konden ze op Sportpark De Toekomst hun Ajax idolen zien spelen en na afloop handtekeningen en selfies verzamelen, maar zij kwamen ook oog in oog te staan met onze eigen internationale superster Vivianne Miedema en liepen de dames in de rust ex-bondscoach Sarina Wiegman tegen het lijf. Genoeg voetbal inspiratie dus.

Ajax had de eerste wedstrijd uit bij Arsenal 2-2 gespeeld, dus het thuispubliek had goede hoop op een geweldige uitkomst; plaatsing voor de vrouwelijke Champions League. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Hoewel Ajax zeker niet slecht speelde, was het de individuele klasse van Miedema die Ajax uiteindelijk de das om deed. Zij wist het 10cm te kleine doel (wat een klein relletje werd) uitstekend te vinden. Ajax creëerde te weinig kansen; waardoor de eindstand 0-1 bleef; Ajax was uitgeschakeld voor de Cup met de grote oren. De meiden en ouders hadden ondanks deze zware teleurstelling een geweldig inspirerende avond, en nogmaals dank aan Melle voor het regelen van deze prachtige plekken.

Wat was de belangrijkste les van deze avond? om te winnen moet je scoren. Dat betekent dat je vaak de oplossing naar voren moet kiezen, want een balletje terug of breed is wellicht goed voor het balbezit, maar zorgt er niet voor dat je wint. Het lijkt logisch en eenvoudig, maar de praktijk wijst vaak anders uit.

Op sportpark Goed Genoeg gingen onze dames zaterdag 1/10 vol goede spirit en enthousiasme van start tegen CTO ’70 JO13-1. Waar het de afgelopen wedstrijden ontbrak aan kansen, waren er nu volop kansen (dat is winst!), maar helaas geen goals. Zowel in de eerste helft als in de tweede, kansen genoeg. Veel een-tegen-een situaties, bal tegen paal, afstandschoten, maar om onbegrijpelijke redenen gingen alle kansen verloren. Niets leek te lukken. Pech, focus of beide.

We hadden kunnen winnen als we alle kansen erin schoten, maar een paar snelle uitbraken van CTO ’70, wat pech en een ongelukkige corner zorgde er helaas voor dat de eindstand 0-4 werd. De les van vandaag, naast kansen creëren moet je ook nog scoren; en als je niet kunt scoren, moet je ook nog de nul blijven houden; goede rugdekking en elkaar helpen en coachen in de omschakeling zijn essentieel. Taken moeten altijd goed uitvoert worden en soms zijn we helaas iets te enthousiast en vergeten we ons positiespel. Daar moeten we elkaar bij blijven helpen en sturen. Voetbal is immers een prachtige teamsport.

Net als vorige week waren we echt niet slechter dan onze tegenstander maar we moeten verder blijven groeien om onze eerste punten te pakken en dat gaat zeker gebeuren.

Laten we goed blijven trainen, goed blijven luisteren en blijven leren van Ruben. Want we mogen echt heel blij zijn met zo’n top coach en laten we dit niet als te van zelfsprekend beschouwen. Daar moeten we ook iets met zijn allen voor doen. Namelijk inzet, passie, en uitvoering van voetbaltaken tonen.

Als we goed blijven trainen en ons blijven verbeteren dan kunnen we daarnaast wellicht ook nog een keer met zijn allen op excursie naar het Stadio Diego Armando Maradona om het liefst tijdens de wedstrijd Napoli-Ajax te leren hoe je de verdediging met rugdekking het beste kunt oplijnen. Want Italianen zijn toch wel de ‘hou de nul’ experts van Europa, en daar steken we vast met zijn allen weer iets van op.  Melle alvast bedankt!… (geintje)

Dennis (en prachtige foto’s van Debby)


Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site