Verslag - MO12-1: Saturday Matchday!!

5 oktober 2021

Na een natte trainingsweek betraden onze toppers in mooie witte shirts, de haren strak in de staart, het zonovergoten Veld 5 van ons Goed Genoeg. Tegenstander: de mannen van Pancratius. Wat te verwachten? Wisten we het maar. Onze analisten waren onverrichter zake teruggekeerd. Pancratius had de hele week achter gesloten deuren getraind en onze cameradrone was onderschept. De warming-up verraadde een gedisciplineerd team, met een strak schot in meerdere benen en een goede keeper. Van onderschatting was geen sprake maar de verwachtingen waren hoog. De dames laten de afgelopen weken immers bij vlagen verzorgd voetbal met fraaie combinaties zien maar het ontbreekt in de afronding nogal eens aan dat ene plukje geluk. Zou de altijd betrokken en enthousiaste coach Ruben zijn diamant de afgelopen week weer iets gladder hebben kunnen slijpen, zouden de meiden van begin tot het eind scherp zijn, zouden ze de bescheidenheid van hun ranke schouders kunnen afwerpen en soms opportunistisch uithalen richting goal? We gingen het zien!

Het als altijd trouw toegestroomde publiek had er zin en vertrouwen in. Vanwege de fijne kick off-tijd van 10.15 uur werd bovendien uitgekeken naar een uitgeslapen MO12-1. Vanaf het beginsignaal van de jeugdscheids gingen de meiden vol erop en zetten meteen druk. De jonge strijdsters waren klaar wakker en fel gebrand op een vroege goal, dat werd meteen duidelijk. De Badhoevedorpers werden op de eigen helft klem gezet maar de laatste linie van hun goed georganiseerde verdediging wist steeds, soms met enig kunst- en vliegwerk, de openingstreffer te verijdelen. Het publiek vroeg zich af hoe lang de Pancratianen dit zouden volhouden. De 1-0 hing van meet af aan in de lucht maar de bal wilde er maar niet. Daardoor speelde onvermijdelijk een oude voetbalwet op: als jij niet scoort, doet de tegenstander het wel. En zo gebeurde. Pancratius loerde op de counter en twee voorin geposteerde afwachters werden bij een omschakeling razendsnel gevonden. Zij faalden niet. Geheel tegen de verhouding in stond plots 0-2 op het bord. Twee counters, twee goals, dodelijk efficiënt, om gek van te worden. Maar de meiden lieten zich niet van de wijs brengen, bleven hun eigen spel spelen en verhoogden de druk. De ene na de andere aanvalsgolf volgde. Doelpunten konden echt niet uitblijven en die kwamen er dan ook. Maya maakte eerst de aansluitingstreffer met een droge schuiver en na een vloeiende combinatie met Clarice en Daphne plaatste ze bal beheerst met afgemeten precisie in de hoek: 2-2. De ban was gebroken, nu doorgaan! Pixie en Elise raakten vervolgens de paal en de uitstekende keeper van Pancratius hield ook veel tegen. Maar er was geen ontkomen aan voor Pancratius. Maya wist na nuttig voorwerk van Feline haar derde te maken: 3-2, een loepzuivere hattrick. Pancratius bleef echter stoïcijns en hield vast aan haar begrijpelijk gekozen maar sluwe tactiek. Een aantal keer wisten de bezoekers hun scherpschutters counterend in stelling te brengen. Daarmee maakte het uitgekookte Pancratius optimaal gebruik van het zwakke punt in AFC’s spel: de snelle omschakeling. Zo kwam Pancratius, ondanks puik keeperswerk van Stine, toch op een 3-4 voorsprong. Dat de meiden niet onder de indruk waren van de achterstand maar blaakten van zelfvertrouwen, illustreerde een gedurfde actie van keeper Stine door een Pancratiaan ijskoud uit te kappen en de bal weer rustig in te spelen. Na rust zou AFC, na instructies en een peptalk van coach Ruben, erover heen klappen. Daaraan twijfelde niemand en het gebeurde ook.

De Pancratianen oogden na rust wat vermoeid terwijl onze toppers nog volop lucht hadden en als mustangs over het veld wervelden. Meteen wist Amalia de defensie van Pancratius te ontregelen en uit de draai, na zich knap te hebben vrijgespeeld, op goal te schieten. De bal zoefde, zwanger van effect, langs de keeper en kletste tegen het net. Wat een heerlijk geluid: 4-4. Daphne wist Maya vervolgens op maat te bedienen en haar vizier stond vandaag op scherp afgesteld. Bam! 5-4! Het bleef kansen regenen voor AFC, net als in de eerste helft, maar de keeper en andermaal het houtwerk voorkwamen dat AFC nog veel verder uitliep. Juna, die met haar uitstekende inzicht al de hele pot de lijnen uitzette, stuurde met een splijtende pass, recht over de as, Maya weg die haar vijfde (!) van de ochtend in het mandje legde. 6-4. Het dappere en sportief spelende Pancratius gaf weliswaar niet op maar kwam niet meer tot veel. Stine en Feline zetten stevige blokken, Juna controleerde, Camilla en Nouk waren balvast en brachten rust in het spel terwijl Clarice tussen de linies veel gaten dicht rende en Pixie, Amalia en Maya zorgden voortdurend voor dreiging. Daphne liet op rechts zien over ijzeren longen te beschikken waardoor er steeds veel ruimte ontstond en Elise hield als meevoetballende sluitpost van achterin de vaart in het spel. Het publiek zag met dank aan coach Ruben de Hollandse school in volle glorie, totaalvoetbal in optima forma. Maar het mooiste werd tot het laatst bewaard. Na een corner van Daphne stapte Nouk uit de rug van haar directe tegenstander en ramde met een schitterende volley de bal tegen de touwen, een kroon op de wedstrijd: 7-4. Het moegestreden Pancratius deed wel nog wat terug door in de dying seconds de eindstand van 7-5 te laten noteren maar vandaag heeft een hecht spelend, voor elkaar werkend collectief van AFC terecht en overtuigend gewonnen. De toppers verdienen een compliment voor het samen- en positiespel, de inzet en de getoonde veerkracht. Dit team is volop in ontwikkeling, laat progressie zien en – belangrijkst - het spelplezier spat er vonkend van af. Het was een heerlijke voetbalochtend.

         

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site