Nieuws - Kouwe douche - JO15-1

17 april 2018

Vitesse O15 – AFC O15 Halve finale beker 7-1 (3-1)

Zaterdag 14 april, Papendallaan Arnhem  AFC O15 had de halve finale bereikt van de landelijke KNVB beker. De beker loopt naast de reguliere competitie en ging pas leven na de stunt tegen Volendam. Toen werd na strafschoppen de volgende ronde bereikt. Niet Ajax maar Emmen was de tegenstander in de kwartfinale en AFC had na een hele spannende wedstrijd aan het langste eind getrokkken. Met dit resultaat was de halve finale bereikt. Een hele knappe prestatie. Vitesse werd er geloot, wederom een Eredivisieclub. Kon AFC wederom voor een stunt zorgen of was deze tegenstander toch een brug te ver?

Vol goede moed werd de bus geladen. Spelers, staf en supporters gingen mee naar Arnhem voor de wedstrijd van het jaar. Nog een wedstrijd tot de finale en misschien ook nog tegen een tegenstander waar tegen we kans konden maken. Micah was helaas ziek en had zich afgemeld. Daarvoor in de plaats was ‘goodold’  David weer mee met de O15-1. Het team was redelijk fit en had goede overwinningen behaald in de competitie. Alleen Axel had nog last en zou zeker niet in de basis starten.

Vitesse staat op dit moment 6e in de Eredivisie en had deze week thuis nog met 0-1 verloren van de andere club uit Amsterdam. De club uit Arnhem had de halve finale door achtereenvolgens Cambuur, Spijkenisse en Heerenveen uit te schakelen en kreeg dus wederom een “makkie”  als tegenstander. Bij Vitesse speelt oud-AFC speler Andrei Gheralia, Roemeens international, die vorige seizoen nog tot dit team behoorde. Andrei doet het goed en speelt al regelmatig mee met de O16.

                   

De wedstrijd was op het hoofdveld in de bossen bij Papendal en het team was vroegtijdig op het veld om sfeer te proeven. Had coach Dico zijn team weer goed weten te preparen net als tegen Emmen om Vitesse het lastig te maken? In ieder geval was Jayden en Abel weer terug in de basis. De wedstrijd ging van start en in de eerste paar minuten was het AFC wat de eerste kans kreeg. De keeper trapte de bal niet goed uit en kwam voor de voeten Abel. Zijn inzet was echter te zacht om voor een sensatie te zorgen.

Dan aan de andere kant, Vitesse. Het speelde direct de lange bal richting de flanken waar hele snelle buitenspelers liepen. De backs hadden daar direct veel moeite mee. Een voorzet van de linkerkant leek een makkelijke prooi te zijn voor de AFC keeper. Helaas liet hij de bal los, precies op de grote teen van de spits. 1-0 veel te snel natuurlijk. AFC kreeg daarna een goede mogelijkheid om de gelijkmaker binnen te schieten maar Nick schoot de bal vanaf de rand van de zestien naast. In de zelfde minuut was het wederom Vitesse met een goed voorzet en de spits hoefde de bal maar in te lopen. 2-0. Dat was met 12 minuten wel een heel grote achterstand om te overbruggen.

AFC bleef echter goed weerstand bieden, aanvallen opzetten en maakte het Vitesse in die periode zeker erg lastig. 10 minuten voor rust was daar dan de beslissing. Een vrije trap op de rand van de zestien werd door Vitesse schitterend binnen geschoten, 3-0. Vlak voor rust was het dan toch AFC die iets terug deed. Nick zette goed door, leek de bal te verliezen maar verroverde deze direct en lag aan voor een afstandschot. Deze kon de keeper niet keren en Aaron was het die de rebound achter de boomlange keeper wist te werken. 3-1, ruststand en wie weet wat de 2e helft nog kon brengen.

Na de thee stond Vitesse allang en breed op het veld en ook AFC was al present toen eindelijk het arbitraal trio de “pitch” betraden. AFC had nog goede bedoelingen zo direct na rust en maar de inzetten waar vaak te zwak of onnauwkeurig. Het was echter weer Vitesse dat professioneel de 4-1 kon aantekenen. AFC stoof met 3 man naar de rechtsbuiten maar die gaf een puntgave voorzet die door zijn medespeler op waarde werd geschat. Hij gleed de bal door de benen van de verdediger buiten het bereik van de keeper in de verre hoek. Als AFC nog een beetje geloof had in de goede afloop dan was dit nu wel aan flarde geschoten.

Niet veel later een penalty tegen en om het nog erger te maken een eigen goal zorgde inclusief een doelpunt met een buitenspelluchtje dat 10 minuten voor het einde de eindstand op het scorebord stond, 7-1. Daarna volgde aan beide kanten wissels en had de score voor Vitesse ondanks een enkele kans van AFC nog hoger kunnen oplopen. Direct na de wedstrijd gingen de sproeiers aan want de wedstrijd Vitesse O19 - Ajax O19 stond op het programma. De jongens van AFC hadden nog een nabespreking op het veld en kregen dan ook letterlijk en figuurlijke een kouwe douche te verwerken. 

Was AFC dan zoveel minder? Nee, voetballend gezien kon AFC zeker tot mooie aanvallen komen en probeerde het op te bouwen via het middenveld. Maar Vitesse had meer snelheid op de flanken, speelde zonder middenveld. De linksback bijvoorbeeld heeft geen bal op het middenveld ingespeeld, maar speelde altijd de lange (cross) bal en dat geldt eigenlijk ook voor de keeper waar het credo weg is weg de boventoon voerde. Maar Vitesse was wel dodelijk in de afronding en had weinig kansen nodig om te scoren. AFC had niet de beste dag waarop gehoopt werd en dan wordt het lastig tegen een B.V.O. club om deze aan de kant te zetten. Vitesse wist mede doordat ze het geliefde spelletje konden spelen het klasse verschil in doelpunten uitdrukken en verdiend te finale van de beker te halen.

Het was dus een kouwe douche voor AFC en het avontuur is dus voorbij. Geen finale in de Arena. Maar toch mag het team trots zijn dat het zover is gekomen. Ik denk dat iedere speler wel kan zeggen dat dit bekertoernooi een belevenis is geweest en ieder toch de droom had om de finale te spelen, maar deze helaas in duigen is gevallen. Vitesse mag nu de finale spelen en er maken nog drie clubs aanspraak om deze te bereiken. Willem II (1e divisie) speelt op 26 april de kwartfinale tegen AZ en de winnaar daarvan speelt de halve finale tegen Feyenoord. Geen makkelijk traject, dus.

AFC speelt as. zaterdag 21 april uit tegen Cambuur Leeuwarden. Aanvang 12.45 uur.

Woensdagavond 25 april speelt AFC de inhaalwedstrijd thuis tegen Buitenveldert. Aanvang 18.30 uur.

WLK

 

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site