Nieuws - De laatste vier - JO15-1

9 maart 2018

Kwartfinale KNVB Beker AFC - FC Emmen 3-2 (3-0)

Woensdagavond 7 maart stond de bekerwedstrijd AFC O15-FC Emmen O15 op het programma,de kwartfinale in de landelijke beker. Het publiek was in grote getalen naar de Boelenlaan gekomen om deze wedstrijd te aanschouwen, mede door de prachtige aankondiging op de AFC media. Nou diegene die er bij waren kregen een heuze bekerthriller voorgeschoteld. AFC scoorde 3 keer voor rust en dan weet je dat de tegenstander dit in de 2e helft gaat willen recht zetten. En dat gebeurde ook. FC Emmen scoorde na een kwartier spelen binnen 2 minuten 2 doelpunten en het bleef hier door spannend tot het einde van de wedstrijd. Na 6 minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af en doken de Boys  elkaar vol vreugde in de armen. De cupfighters van AFC zijn door naar de semi final!

FC Emmen had FC Den Bosch in de voorronde uitgeschakeld door winst na strafschoppen. De tussenronde wonnen ze thuis overtuigend met 3-0 van Zeeburgia. En 2 weken terug wist FC Emmen voor een grote stunt te zorgen door Ajax op eigen terrein op een gelijkspel te houden en de penalty’s beter te nemen. Emmen speelt ook in dezelfde 1e divisie en in de 2e thuiswedstrijd kreeg AFC dik klop en met 0-3 uitslag gingen de driepunten mee naar Drente toe.

AFC verloor 2 weken terug van Zeeburgia in de competitie en al eerder was er de nodige averij op gelopen mede door de vele blessures waar het team mee te maken heeft. AFC won echter wel in september de voorronde met 3-0 van PEC Zwolle de huidige koploper in hun eigen competitie en 1e ronde speelde AFC tegen de proftak van FC Volendam. In de laatste minuut werd de gelijkmaker gescoord en wist de keeper van AFC 2 keer een penalty te stoppen. Hierdoor schakelde AFC een Eredivisieclub uit en was het wachten op de loting. Iedereen had gehoopt op Ajax als tegenstander in de kwartfinale, maar daar stak Emmen dus een stokkie voor.

Dan de wedstrijd, deze begon met het nodige aftasten en over en weer wat corners. De eerste grote kans voor AFC werd voorlangs gespeeld waar zelf schieten wellicht ook een optie was geweest. De eerst goal van de wedstrijd viel in de 8e minuut. De bal werd door AFC op eigen helft goed rond gespeeld en uiteindelijk in de diepte gespeeld. De bal kwam voor de voeten van de spits maar de verdediger van Emmen was erop tijd bij om de bal van zijn voeten te spelen, echter de bal kwam voor de tweede paal te liggen en de mee opgekomen Kyan, eerste jaars speler in het team, schoot de bal recht in de kruizing, 1-0 AFC.

AFC hield de druk erop en Emmen kon een paar keer alleen maar de bal wegschieten. AFC was er steeds als de kippen bij om de bal te verroveren en Nouval was het die op de rand van de zestien Axel vrij speelde. Die wist met een dodelijke precisie de 2-0 aan te tekenen. Emmen wist het even niet meer. Twee goals al binnen 12 minuten.

Daarna golfde het spel op en neer. Waar Emmen gevaarlijk kon worden was het steeds keeper Lucas die met goed handelend optreden een tegengoal kon voorkomen. Aan de andere kant was AFC onnauwkeurig in de afronding. Totdat Kay de bal net over de middenlijn onderschepte en Axel met een steekpass over 20 meter vrij speelde. Die was wel secuur en prikte de bal in de uiterste hoek, 3-0 na ruim 20 minuten. Wat een weelde!

Vlak daarna was het Aaron die in een goede counter de wedstrijd op slot kon gooien maar helaas belandde zijn bal op de paal. Er werden stevige duels uitgevochten en waar Emmen gevaarlijk probeerde te worden was het steeds de uitstekende verdediging en keeper die zij op hun weg vonden. AFC had echter de meeste schoten op doel en de tussenstand was dan ook terecht.

De eerste helft was uitstekend van de AFC-kant maar het blijft een bekerduel. En na de rust kwam Emmen natuurlijk met flinke uitbrander van de trainer terug op het veld. Er was veel meer belevening bij de Drentse ploeg. Een slippertje in de 2e minuut na rust had zomaar de aansluitingstreffer kunnen worden alleen de spits van Emmen mikte net naast de paal.

Emmen hanteerde vooral de lange bal en probeerde meer druk te zetten. AFC hield het eerste kwartier goed stand en bracht verschillende wissels toe.  Emmen kreeg na 14 minuten wederom een grote kans maar was onzuiver in de afronding. 2 Minuten later was het wel raak voor Emmen. De nummer 10 ontving de bal en met een mooie aanname liep hij de keeper voorbij en kon zo de bal in het lege goal schieten. Niet veel later was het wederom een goal. AFC liep iets uit positie en de Emmenspeler schoot de bal beheerst in de kruising, 3-2. De wedstrijd lag weer helemaal open.

Emmen geloofde er weer in en het werd nog spannender. Emmen had veel vrije trappen rond de zestien en ook de corners waren natuurlijk met al die bomen van gasten een groot gevaar voor de verdediging van AFC. Halverwege de wedstrijd bij een blessuregeval kwam AFC als het ware bij elkaar voor een time out en de ‘leiders’ van het team vertelde elkaar nog eens aan met welke spirit zij verder moesten spelen. AFC kreeg toch ook nog corners en vrije trappen en zo kon de wedstrijd nog alle kanten op.

In de 29e minuut was het wederom Aaron die uit een onmogelijke hoek de bal voor de 2e keer op de paal schoot. Nog steeds geen beslissing dus. De bal werd de laatste minuten door beide ploegen alleen maar lang gespeeld en zo ging het dan van box tot box. Emmen kreeg in de laatste minuut de opgelegde kans maar Faas was er met een ultieme sliding in de zestien op tijd bij om erger te voorkomen. De scheids wilde daarna maar niet fluiten voor de afloop.

Wel floot hij voor de uitkomende keeper van AFC die buiten zijn strafschopgebied met gestrekt been de bal wegschoot. Vrije trap op de zestien en er werd een grote muur van AFC-ers opgesteld. De laatste kans misschien voor Emmen om de gelijkmaker te scoren en penalty’s af te dwingen. De bal belandde uiteindelijk op de lat en AFC kon de rebound weg werken. Alles en iedereen van de kant van AFC schreeuwde dat het tijd was maar de scheidsrechter bleef hier doof voor.

Dan de allerlaatste corner van Emmen. Iedereen was in de zestien van AFC behalve de keeper van Emmen. De bal kwam voor en daar was de kopbal van de spits van Emmen met een mooie boog leek de bal over de keeper te vallen maar deze strekte zich uit en met een mooie save dook hij de bal uit de kruising. “Tijd scheids, het is tijd” maar er was weer een lange bal van Emmen maar deze was wederom voor de keeper van AFC die een uitmuntende wedstrijd keepte. En daar was dan het verlossende fluitsignaal. Eindstand 3-2, geen penalty’s maar winst voor AFC, door naar de laatste vier.

Groot gejuich langs veld 3 en de wedstrijd was voor de poorten van de hel er door heen gesleept door AFC. Een hele mooie teamprestatie met een geweldige teamspirit om te zien. Emmen droop af het had zeker kansen gehad om de gelijkmaker te scoren. Het team uit Drente dat wel Ajax wist uit te schakelen maar tegen deze Amsterdamse ploeg lieten ze zich vooral de eerste helft aftroeven. De tweede helft bleef spannend tot het einde maar overall gezien was AFC de terechte winnaar.

Zie hier de samenvatting van de wedstrijd.

AFC dus door naar de halve finale en daar treffen ze Vitesse uit Arnhem dat met 3-0 bij Heerenveen had gewonnen. De wedstrijd staat om 14 april op de agenda om 12.00 uur. De andere halve finale is Feyenoord tegen de winnaar van Willem II-AZ.

NB. As zaterdag speelt AFC wederom tegen Emmen. Nu voor de competitie op de oude Meerdijk. Een 2 uur durende busreis voor de boeg. Maar die kan vast niet zo lang zijn als welke Emmen woensdagavond terug naar huis moesten maken.

WLK

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site