Nieuws - De laatste 8... in de beker - JO15-1

28 januari 2018

Beker AFC O15 – FC Volendam O15 (Eredivisie) 2-2 (1-1)

AFC door na strafschoppen (4-2)

Hoofdveld AFC – Zaterdag 27 januari stond de 2e bekerwedstrijd op het programma. 2 september al werd PEC Zwolle, de huidige koploper in de 1e divisie met 3-0 uitgeschakeld in de 1e ronde van de beker. FC Volendam uitkomend in de Eredivisie en huidige nummer 4, was de 2e tegenstander in de 1/8 finale. Binnen 20 seconde was het 1-0 voor AFC maar halverwege de 2e helft stond de FC uit Volendam met 2-1 voor. Het was buigen of barsten voor AFC dat in de laatste seconde van de officiele tijd de gelijkmaker aantekende. In de penaltyserie, direct daar achteraan, kwam AFC als verrassend winnaar uit de bus van deze heuse bekerthriller.

AFC was niet blij met de loting. FC Volendam kwam uit de koker. Een ploeg waar al tijdens de voorbereiding tegen gespeeld en van gewonnen was. Erg jammer want tegenstanders als Roda JC, Willem II, VVV Venlo en Feyenoord waren ook een optie geweest, teams waar je niet zo vaak tegen komt te spelen. AFC leed met een gehavende ploeg 2 pijnlijk nederlagen in de competitie en zag deze week wederom 2 basisspelers afvallen wegens ziekte en een liesblessure. In het gehavende team van coach Dico Blei konden 3 jongens die normaal bij het regioteam van de KNVB spelen vandaag helaas niet worden opgesteld. Jesse, David en Lukas en van de O15-2 en Joshua van de zondag kwamen het team versterken.

Eén voordeel was er wel. AFC O15 mocht voor het eerst aantreden op het hoofdveld van AFC, het veld waar normaal gesproken alleen het 1e van de zondag zijn wedstrijden speelt. Een tactische zet van trainer Dico Blei, want de tegenstander Volendam traint en speelt hun wedstrijden hoofzakelijk op kunstgras. Uit het verslag op de Volendamsite bleek wel dat zij hier maar slecht met echt gras konden omgaan, terwijl ook AFC O15 niet altijd op gras speelt.

AFC was een bekerronde vrij geloot en speelde nu dus tegen FC Volendam, de proftak uit het palingdorp. 3 spelers van AFC hadden er vorig jaar nog stage gelopen maar spelen nu nog hun wedstrijden aan de Boelenlaan. AFC had met 2-1 gewonnen van FC Volendam tijdens het toernooi in de voorbereiding bij Hollandia, welke door AFC uiteindelijk werd gewonnen. Volendam kwam met sterke revanchegevoelens en het mes tussen de tanden naar de Boelenlaan.

De aftrap was voor Volendam maar even later lag de bal al in het netje bij de oranjehemden. Er werd op de keeper van Volendam terug gespeeld en deze trapt overhaast de bal weer uit. Zo in de voeten van de nummer 9 van AFC. Die leek te aarzelen met schieten omringt door tegenstanders maar “ragde” de bal beheerst en bekeken in de uiterste hoek ver buiten bereik van de keeper. 1-0 AFC binnen 20 seconde spelen. Een mooie opsteker voor AFC en een teken dat het alle kanten op kon in deze bekerwedstrijd.

Er ontspon zich een stevige wedstrijd met veel strijd en Volendam kreeg zijn eerste grote kans na 10 minuten maar deze werd overgeschoten. Dan een heel goedkope pingel. De razensnelle nummer 7 van Volendam sprinte aan de rechterflank het strafschopgebied in en werd als nog achterhaald door Nick die een schouder er in zette. Gewillig dook de Volendammer met een grote snoekduik naar de grond en de scheidsrechter trapte er maar mooi in. De penalty werd feilloos ingeschoten, 1-1.

Vlak voor rust had Volendam nog een paar goede kansen om te scoren. De aanvoerder kapte de bal goed af en leek te scoren maar Sisqo was weer eens op tijd om de bal te blokken. De laatste actie voor de rust was een halve omhaal die door Volendam ook naast het doel werd geschoten. AFC was dus heel gelukkig dat ze met een gelijke stand de kleedkamer in ging. FC Volendam stond de 2e helft als eerste op het veld en stond te trappelen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen.

Na 5 minuten was er weer een duik van een Volendamspeler de bal belandde op de paal en in de kluts leek er te worden gescoord. De bal werd echter afgefloten wegens hands. Ook AFC werd in de counter enkele keren gevaarlijk maar toch was het Volendam dat halverwege de wedstrijd het 2e doelpunt maakte. AFC had net gewisseld en Volendam maakte gebruik van de onwennige speler en gaf de bal voor. In plaats van de bal weg te koppen hield de AFC speler zijn hoofd in. De rest van de verdediging was hier door verrast behalve de spits van Volendam die de bal bij de 2e paal in het net kon leggen. 1-2.

Het was op dat moment buigen of barsten voor AFC. Volendam zocht een paar keer goed de aanval maar wist de trekker niet voor de 3e of 4e keer over te halen. Het breekpunt lag uiteindelijk in het feit dat de snelle rechtbuiten van Volendam werd terug gehaald naar de verdediging. Verdedigen in plaats van aanvallen, dat is vaak de slechtste verdediging. Hierdoor kon AFC wat meer uit de verdediging komen. Nick die veel last had en half hinkend op het veld liep ging in de spits lopen. AFC ging achterin 1 op 1 spelen en Sisqo, de centraal, trok wat vaker ten aanval.

Wederom speelde de keeper van Volendam de bal in de voeten van een AFC-er. Snel acties van Aaron zorgde er voor dat de keper direct een schot moest  blokken en in de rebound schopte Sisqo te slap de bal in. Een mooi schot van zeker 25 meter kon de keeper van Volendam net aantikken voordat deze op de lat uiteen spatte. Geen gelijkmaker en het bleef nog even spannend.

Dan de laatste minuut van de officiele speeltijd. Sisqo speelde Nick aan in de spits die de bal terug kaatste en Aaron inspeelde. Die speelde dat bal niet door op Nick maar verraste met een schot op doel. De bal kwam via een Volendam speler voor de voeten van Sisqo die nu wel de trekker overhaalde. 2-2 de reservebank rende het veld in en er was alleen nog wat blessuretijd te spelen. Einde wedstrijd. Gelijkspel en wat rest waren de penalty’s.

5 penalty’s voor ieder team en waar AFC de eerste penalty scoorde was de aanvoerder van Volendam minder gelukkig. Lucas de keeper van AFC dook de bal schitterend uit de hoek. AFC miste ook een penalty maar wederom was het Lucas die weer in de goede hoek ging liggen bij een veel te zachte inzet. Als Nouvie dan ook de laatste pingel er inschiet dan kon je natuurlijk wel weten wat er op het hoofdveld van AFC gebeurde. Alles en iedereen dook op de keeper van AFC.

Zie hier de penaltyserie en de blijdschap van de spelers en supporters.

Heerlijk overwinning en puur op karakter en met veel strijd werd deze wedstrijd over de streep getrokken. AFC heeft hiermee zeker zijn visitekaartje afgegeven en zoals FC Volendam op de eigen site vermeldde, AFC zou zeker niet misstaan in de Eredivisie. Dank gaat uit naar de vlagger René van de O15-2, die aangegeven heeft ook de kwartfinale voor zijn rekening te willen nemen. AFC is hiermee de enige amateurclub bij de laatste acht in de kwartfinale.

Mogelijk tegenstanders zijn AZ, Feyenoord, Vitesse, Utrecht en Willem II, maar ook Ajax en PSV, zitten nog in de beker. Die spelen hun bekerwedstrijd pas op 24 februari.

As zaterdag 3 februari speelt AFC O15 thuis om 12.30 uur tegen De Graafschap, uitgeschakeld in de beker tegen AZ en in de heenwedstrijd de gelukkig winnaar met een goal in de laatste 5 minuten.

WLK

 

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site