Nieuws - Schakelen - JO15-1

19 september 2017

Zaterdag 16 september 2017

AFC O15-1 – FC Emmen O15-1 0 – 3 (0 – 2)

Amsterdam Als je er een goed stukje scorebord journalistiek op los laat dan was de wedstrijd AFC-Emmen de topper van het weekend in de 1e divisie. Beide teams wisten met duidelijk verschil hun eerste wedstrijd te winnen en belandde daarom dan ook op plek 1 en 2 van de ranglijst. AFC had echter een waslijst aan geblesseerden en dit kon wel eens van grote invloed zijn op deze wedstrijd. Op voorhand laat je dat natuurlijk niet blijken maar als er dan tijdens de wedstrijd ook nog spelers worden uitgeschakeld dan weet je dat je een verloren wedstrijd speelt. Het score verloop hielp daar ook niet bij. De 2-0 viel veels te snel. Maar Emmen was over de hele wedstrijd gezien de terechte winnaar.

Doordeweeks werd er nog geoefend tegen AZ O15, een zeer goed team dat bij de top van Nederland hoort. De eerste goals werd veels te makkelijk weg gegeven en dan blijft er maar weinig over om er een echte wedstrijd van te maken. Met ruststand van 6-0 kan je alleen maar de 2e helft van start gaan met de gedachte dat je weer op 0-0 begint. De 2e helft was dan ook meer gelijkwaardig, maar moet gezegd worden dat AZ natuurlijk ook andere spelers hadden in gebracht. De 8-1 einduitslag kwam misschien hard aan, maar het verlies van 2 spelers die geblesseerd uitvielen deed misschien nog wel het meeste zeer.

Dan de wedstrijd van zaterdag. Nog voordat de wedstrijd was begonnen, was al bekend wie tot ‘Man of the match’ zou worden uitgeroepen. Hoe dat kan? Op z’n zachtst gezegd was de animo om te vlaggen niet al te groots. Het scheelde niet veel, want zonder grensrechter immers geen wedstrijd, maar 1 minuut voor aanvang van de wedstrijd gaf Erwin (vader van Sisqo) zich op als grensrechter, de ontbrekende schakel. Ere wie ere toekomt, man of the match is Erwin, top gedaan!

De tegenstander op de 2e speeldag betrof de enige profvoetbalclub uit Drenthe, FC Emmen. Na 1 wedstrijd in de competitie staat FC Emmen O15-1 op de 1e plaats, gevolgd door AFC O15-1. De bank van AFC leek behoorlijk gevuld maar feitelijk waren Axel, Micah, Olivier en Kai geblesseerd en miste coach Dico dus behoorlijk wat schakels. AFC werd daarom aangevuld met spelers uit de ZA O15-2 en ZO O15-1.

Het fluitsignaal klonk en op het veld zagen we een mooie weergave van de competitiestand. Vooral in de eerste 15 min waren de teams aan elkaar gewaagd. Er werd gespeeld in een hoog tempo, fysiek en beide teams lieten zien dat ze willen winnen. Het had na 20 min al 1 -1 kunnen zijn. AFC en FC Emmen wisten kansen te creëren, helaas ontbrak dan net het laatste voetje om de goal te maken. Maar daarna begon FC Emmen de lange bal te spelen en daar had AFC het lastig mee. Wellicht door een combinatie van fysiek snelle FC Emmen spelers en/of doordat diverse spelers van AFC vanwege wissels/blessures op een onwennige plek stonden.

Hoe het ook zij, er werd niet tijdig "geschakeld". De omschakeling ging in een te laag toerental waardoor het teruglopen naar eigen helft of 16 meter, te langzaam verliep. En als je dan ook nog eens van doen hebt met aanvallers van FC Emmen die als de bliksem lopen, loop je achter de feiten (bal) aan. En achter de bal aanrennen in tegengestelde richting op eigen helft is meestal geen goede voorbode. Keeper Mehdi wist met tijdig uitkomen goals te voorkomen maar in de 25e min was het raak. Uit een lange bal en vervolgens in de kluts was daar de eerste tegengoal, 0 – 1 Emmen.

Aansluitend in de 26e min kreeg AFC een penalty tegen, de reden betrof ‘hands’ van een speler van AFC die de bal op de borst dan wel op de arm kreeg en helaas in eigen strafschopgebied. Dit buitenkansje werd door FC Emmen benut, resulterend in 0 -2. Moest er eerst nog fysiek geschakeld worden, nu ook mentaal. Een achterstand voor rust in eigen huis is niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand, wel leerzaam.

In de tweede helft kreeg AFC meer grip op de wedstrijd. Een eventuele lange bal werd tijdig onderkend en weggewerkt. Inmiddels had onze fysio/verzorger Jurgen het druk gekregen. Wist Jurgen op het veld Nick en Mehdi nog op te lappen, Abel en Safouan moesten toch echt worden gewisseld. Gezien het fysieke spel hadden FC Emmen en AFC wel een kaart verdiend maar opmerkelijk genoeg kregen beide keepers een kaart, geel voor tijdrekken en nogmaals geel omdat de bal niet op lijn lag tijdens uittrap. Ondanks dat AFC dapper streed, ging het mis tijdens een corner. De corner werd keurig door FC Emmen ingekopt, met als gevolg 0 -3. Dit was dan ook meteen de eindstand.

Als toeschouwer zag je bij AFC de juiste mindset en teamgeest, de basis om te willen winnen. Nu nog leren van gemaakte fouten en AFC zal de volgende wedstrijd op zaterdag 23 september, 12.30 uur tegen PEC Zwolle in eigen huis winnen. PEC zal met het mes tussen de tanden naar Amsterdam komen, want het wil graag revanche halen voor de uitschakeling in de beker tegen dit zelfde team. 

Als afsluiting, willen we alle geblesseerden heel veel sterkte wensen en Dave alvast bedanken dat hij zich heeft opgegeven als vast grensrechter voor de rest van het seizoen.

MK

 

 

 

 

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site