Nieuws - 0-1 winst op AZ O13 - JO13-1

19 februari 2017

18-02-2017   Competitiewedstrijd AZ O13-1 - AFC JO13-1

De ploeg van trainer Michael Crombeen was deze zaterdag voor de tweede keer te gast op het prachtige AFAS Trainingscomplex van AZ. Vorige week viel AFC een spontane uitnodiging ten deel na het afgelasten van de competitiewedstrijd tegen De Graafschap. De velden waren klaarblijkelijk niet goed en veilig genoeg voor de competitie maar voor een vriendschappelijk oefenduel werd er even met andere maten gemeten. De wedstrijd vond plaats op een volledig besneeuwd veld en zorgde voor veel spectaculaire glijpartijen. Het sneeuwballengevecht ging in de eerste helft gelijk op waarin AZ 1 maal wist raak te scoren. Na de rust ging het sleetje redelijk hard bergafwaarts. In een soort glijvlucht liep de score uit tot een 8-0 voor AZ. Volgens sommige een ietwat geflatteerde uitslag, zeker na een goede eerste helft, maar de score stond wel degelijk op het digitale scorebord. Met deze monsterscore in het achterhoofd reisde de ploeg af naar Wormerveer. Ditmaal voor een competitiewedstrijd tegen de koploper die al geruime tijd in de 1e divisie niet te verslaan bleek in. Alleen Ajax wist enigszins verrassend met 4-1 te winnen van de talenten van AZ. Met dat in het achterhoofd en de 8-0 nog vers in het geheugen rekende de ploeg zich van te voren niet al te rijk. Doel was om de schade te beperken en het liefst met een zo klein mogelijke nederlaag van het veld af te stappen.

Met het oog daarop had trainer en coach Michael Crombeen gekozen voor een 5-3-2 opstelling. Met twee spitsen en een zwaardere verdedigingslinie moest tegenwicht geboden worden aan de aanvallende kracht van de tegenstander. Met bijna 60 gescoorde doelpunten in 14 wedstrijden was dat ook wel nodig. Ondanks het verdedigende model was het AFC die binnen luttele minuten de eerste en beste mogelijkheid had om de score te openen. Het schot van Mido Hamelynck ging echter naast toen hij alleen op de keeper afliep. AZ kwam met de schrik vrij en probeerde daarna het spel te maken. Alleen was AFC niet van plan zich al te vrijwillig naar de slachtbank te laten leiden. AZ had daardoor grote moeite om het doel van AFC te bereiken en meer dan een schot in de handen van onze keeper kwamen ze niet. Het vertoonde spel van beide zijden was niet groots maar naar mate de wedstrijd vorderde wel vermakelijk en spannend voor de neutrale toeschouwer. AFC die tot in de 20e minuut al een paar aanvallende speldenprikken had uitgedeeld kreeg via een aanval over de linkerkant een zee van ruimte om naar het doel van AZ op te stomen. De rush van Emiel Nieuwhof, die als linksback was gepositioneerd, was indrukwekkend en zijn voorzet annex schot op het doel daalde tot ieder zijn verbazing op het juist moment achter de keeper in de kruising. De goal werd dan ook met grote vreugde op het veld en daarbuiten gevierd. Een voorsprong die men in de eerste helft ook niet meer zou weggeven. AZ kreeg niet meer dan twee schoten in het eerste bedrijf om de stand weer op gelijke stand te krijgen. AFC had op basis van een drietal goede mogelijkheden het verdiend om op een riante 0-3 te gaan rustten.

Aan het begin van de tweede helft werd direct duidelijk dat AZ op jacht ging naar de gelijkmaker. Met veel hogedruk werd AFC vastgezet op de eigen helft maar net als in de eerste periode slaagde AZ er niet in om de hechte defensie te verrassen. De middenvelders van AFC kweten zich goed van de vooraf besproken taken en stoorde de opbouw van AZ voortijdig. Met enkele afstandsschoten werd geprobeerd die 0-1 achterstand goed te maken. De onrust in het spel werd zichtbaarder aan beide kanten naarmate de minuten verstreken en de eindtijd naderde. De scheidsrechter Pourkhomami, die veel toestond in het duel en het spel daardoor vlot liet verlopen, kreeg het in de slotfase daardoor nog even moeilijk. Dik in de blessuretijd werd er door hem afgefloten waarbij het fluitsignaal haast verstomd leek bij het gejuich van de spelers, staf en supporters van de winnende ploeg.

AFC bleek na dik 62 minuten de winnaar te zijn van de wedstrijd tegen de koploper en ook nog eens op vreemd terrein. Een meer dan uitstekende prestatie van de ploeg die als je de statistieken er op nakijkt al acht van de negen uitduels met winst wist af te sluiten. Waarvan er vijf clean-sheets zijn en in de resterende vier wedstrijden 9 tegengoals vielen. Niemand had dit verwacht en ook AZ niet na de walk-over van vorige week. AJAX nam door de zege van AFC de leiding over van AZ en met de onverwachte driepunter bleef AFC in de race om de vierde of zelfde de derde plaats op de ranglijst. AFC moet daarvoor wel volgende week de inhaalwedstrijd thuis tegen De Graafschap winnend zien af te sluiten. Daarna volgen de wedstrijden tegen PEC Zwolle en FC Groningen waarbij AFC het dus volledig in eigen hand heeft. Maar voorlopig genieten de spelers, staf en de eigen supporters nog even na van de formidabele winst op AZ en zien we volgende week wel verder. Chapeau en hulde aan het volledige team!

Aanwezigen AFC; Lukas van Ingen (k), Jesse Boonstoppel, Nick Bomer, Faas Dankaart, Maxim Dekker, Mido Hamelynck, Kyan Lever, Emiel Nieuwhof, Ahmet Celik, Tiago Lauwerens, Julian de Roos, Dylan de Vreeze, Armanc Yilderim, Jojo Da Silva en Teun Gieling. Afwezig Guus van der Linden (k).

Opgemaakt door René de Vreeze

Videofragment winnend doelpunt en foto's van Ineke de Haan en Caroline Korsten zijn te vinden op Facebook AFC JO13-1 Seizoen 2016-2017

 

Laatste Nieuws

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site