Nieuws - 1-4 winst op SC Heerenveen O13 - JO13-1

30 januari 2017

Voor het eerste competitieduel sinds de winterstop toog AFC JO13-1 op zaterdag 28 januari in alle vroegte naar Heerenveen. Het eerste duel thuis tegen SC Heerenveen eindigde in een 3-1 overwinning voor onze ploeg. De verwachting was hoog gespannen na een week van veel voetbal. Het verlies tegen Feyenoord en de nipte nederlaag tegen Vitesse in één week wilde men het goedmaken tegen het als 11e in de competitie geklasseerde SC Heerenveen. Een zege zo direct aan het begin van de tweede seizoenshelft was dan ook zeer welkom. AFC kan, met twee thuiswedstijden tegen FC Twente en FC Emmen in het vooruitzicht, daardoor het vizier richten op een vierde of zelfs derde plaats op de ranglijst. Deze plaatsen worden nu bezet door FC Groningen en PEC Zwolle.

Eenmaal aangekomen op een vrij leeg sportpark viel ons een warm welkom ten deel van de altijd vriendelijke mensen van SC Heerenveen. AFC begon goed aan de wedstrijd met een kans binnen de 30 seconden na het fluitsignaal. SC Heerenveen wist zich goed te herpakken met een aantal snelle counters en doelpogingen vanuit twee hoekschoppen op het AFC doel. De aanvallende kracht van AFC was goed zichtbaar maar leidde niet tot echte kansen en schoten op het doel. Een handsbal werd niet gezien door de keurig fluitende scheidsrechter Hayma maar het ontgane moment werd goed gemaakt door een opvolgende corner van Teun Gieling die de kopbal van Kyan Lever voor de voeten van Mido Hamelynck zag vallen en die bal daarbij van dichtbij hoog in de touwen liet schieten. De 0-1 was binnen en viel in de 8e minuut. AFC begon meer grip te krijgen op de tegenstander al deed Heerenveen uitstekend zijn best om vlot en goed combinerend via de rechterflank door de stugge AFC verdediging heen te komen. Heerenveen kwam in de 14e minuut goed weg na een hard schot op de lat van Dylan de Vreeze, uit de rebound van een hoekschop. Al moest AFC goed opletten voor de snelle omschakelingen van de tegenstander. In de 18e minuut wist AFC vanuit een door Teun Gieling genomen hoekschop de 0-2 te maken. De voorzet viel precies goed op het hoofd van Kyan Lever die de bal uitstekend binnenkopte. Tot aan de pauze lieten beide ploegen goed voetbal zien en mondde uit in een paar goede kansen over en weer.

De tweede helft begon iets eerder dan verwacht getuige het feit dat alle toeschouwers nog aan het genieten waren van de hete koffie in het clubgebouw. Vrij vlot kwam AFC op een 0-3 voorsprong uit een op eigen helft genomen vrije trap van Maxim Dekker die de bal laag inspeelde op Mido Hamelynck en daardoor recht voor de keeper kwam en daaruit scoorde. Heerenveen probeerde nog aansluiting te krijgen maar bij elke poging daartoe miste zij de kracht om te scoren. De genadestoot voor Heerenveen volgde al snel bij de 0-4 na goed doorlopen van Tiago Lauwerens en de voorzet gevend op Kyan Lever die de bal rond de penaltystip oppikte en binnenschoot. Het bleef daarna, ondanks de 0-4 voorsprong, een echte wedstrijd. Beide ploegen gingen er nog vol voor en daarom was het een boeiende en leuke wedstrijd om naar te kijken. Heerenveen scoorde in de 56e minuut nog via een voorzet van rechts, die geheel niet zichtbaar voor de scheidsrechter, via de arm van de spits van Heerenveen werd binnen gewerkt. De zoveelste clean-sheet was daardoor in het water gevallen maar een 1-4 overwinning op de vriendelijke en sportieve Friezen was een feit.

Een prima overwinning voor de AFCérs die beter omsprongen met de kansen dan de jonge overigens goed voetballende ploeg van SC Heerenveen. Met de eerste drie punten op zak aan het begin van de tweede seizoenshelft geeft dat weer veel vertrouwen voor de komende twee thuisduels tegen FC Twente en FC Emmen. Omdat FC Groningen verrassend genoeg met 1-5 in eigen huis verloor van De Graafschap is AFC op twee punten na verwijderd van de derde plaats in de ranglijst.Met PEC Zwolle nog op 1 punt voorsprong op de vierde plaats staat AFC op een fantastische uitgangspositie met plek vijf. AZ en Ajax wisselden even van positie doordat Twente –AZ werd afgelast en Ajax van FC Utrecht won. De nieuwe nummer 1 is daardoor Ajax geworden met AZ 1 wedstrijd minder gespeeld op 1 punt achterstand. Des te belangrijker voor AFC zijn de posities achter plek vijf. FC Utrecht en FC Volendam morste punten en daardoor is er een gat geslagen van 5 resp. 6 punten met onze achtervolgers. Het beloven spannende weken te worden voor de AFCérs. Volgende week FC Twente te gast op AFC die we uiteraard een warm welkom gaan heten.

Aanwezigen AFC; Lukas van Ingen (k), Guus van der Linden (k), Jesse Boonstoppel, Nick Bomer, Faas Dankaart, Maxim Dekker, Mido Hamelynck, Kyan Lever, Emiel Nieuwhof, Tiago Lauwerens, Julian de Roos, Dylan de Vreeze, Armanc Yilderim, Jojo Da Silva en Teun Gieling. Afwezig; Ahmet Celik.

Opgemaakt door René de Vreeze

Foto's van Ineke de Haan en Caroline Korsten zijn te vinden op Facebook AFC JO13-1 Seizoen 2016-2017

Laatste Nieuws

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site