Nieuws - 4-1 verlies van Sparta Rotterdam O13 - JO13-1

22 november 2016

Op uitnodiging van de Jeugdopleiding van Sparta Rotterdam mocht ons AFC O13 team een oefenwedstrijd spelen tegen Sparta Rotterdam JO13-1. Een wedstrijd die afgewerkt zou worden in het 100 jaar oude Spartastadion Het Kasteel. Het Spartaanse team komt net als ons AFC elftal uit in de 1e divisie maar dan in poule B. In deze poule staan ze tweede achter koploper PSV met 21 punten uit 10 wedstrijden. Met maar één verloren wedstrijd, twee gelijke spelen en zeven overwinningen behalen ze dus prachtige resultaten in deze sterke competitie. De laatste partij tegen stadsgenoot Feyenoord wisten ze met 0-1 te winnen. Een tegenstander van formaat dus ook een bijzondere krachtmeting voor onze ploeg.

De wedstrijd zou begeleid worden door enkel de scheidsrechter en werd zonder grensrechters gespeeld. De AFCérs begonnen niet onbevangen aan de wedstrijd. Geïmponeerd door het grote stadion waren ze wat afwachtend in de duels en lieten Sparta Rotterdam het spel maken. De Spartanen maakten gretig gebruik van de ruimtes en speelde de bal snel rond. AFC herpakte zich na de eerste beste schot van Sparta op het doel van Lucas van Ingen. Men probeerde met man en macht onder de druk uit te komen. Het eerste wapenfeit van de kant van AFC was de doorbraak van Mido Hamelynck die de bal aflegde op Emiel Nieuwhof maar zijn schot geblokt zag door de goed uitgekomen doelman van Sparta. De tweede mogelijkheid was de crossbal op de vrij ingelopen Dylan de Vreeze van Mido Hamelynck die de bal helaas naast schoot nadat de keeper wederom zijn doel goed verdedigde. Deze twee doelpogingen waren wel 100% kansen die benut hadden moeten worden. Een goed uitgespeelde aanval van de Rotterdammers leek via de onderkant lat binnengeschoten te worden maar de goed meegelopen scheidrechter keurde de goal niet goed. Vrij snel daarna was de tweede kans voor de inkomende Dylan de Vreeze na een prachtige pass van Tiago Lauwerens die ook hier weer door de keeper naar de buitenkant werd gedwongen en daardoor naast schoot. AFC werkte hard om onder de druk uit te komen maar slaagde daar maar half in. Duels werden slordig uitgespeeld en er werd zonder samenhang gevoetbald. In de 22e minuut slaagde de verdediging er niet in om de bal goed uit de zestien te werken waardoor Sparta de bal kon oppikken en onze keeper kansloos liet. Mido Hamelynck had de gelijkmaker op zijn sloffen maar ook hij trof de uitstekende meevoetballende keeper op zijn weg. Vanuit een kort genomen hoekschop door Sparta werd de bal door voor goal van AFC gebracht en met een ferme kopbal de 2-0 gescoord. De goalie van Sparta toonde nog eens zijn grote waarde voor het Spartaanse team door ook nog eens twee kansen van Emiel Nieuwhof en Mido Hamelynck onschadelijk te maken. Tegen 6 doelkansen van AFC stonden 4 doelpogingen van Sparta waarvan er twee uiterst effectief werden benut.

De tweede helft moest dus duidelijk anders. De duels moesten gewonnen worden en de passing naar elkaar beter. Maar ook de scherpte moest terug en dat leek binnen 20 seconden na de aftrap wel duidelijk dat dit niet het geval was. Vanaf de aftrap lag de bal binnen vier balcontacten in het doel. Het leek een voorzet maar de boel belandde wel degelijk hoog achter onze keeper in het doel. En met 3-0 achterstand zo vroeg in de tweede helft was het wel een grote domper. AFC stond onder grote druk en had grote moeite om het spel te bepalen. De in de tweede helft ingevallen Kyan Lever bracht AFC nog op de 3-1 door een schot vanaf de zestien over de voortreffelijk keepende doelman van Sparta te schieten. Het was een van de weinige echte wapenfeitjes van AFC in de tweede helft. Sparta maakte de ruimtes goed klein waardoor AFC niet echt aan voetballen toe kwam. Onze doelman Lucas van Ingen behoedde zijn team nog voor een tweetal doelpunten door een paar knappe reddingen. Maar ook onze tweede meegereisde keeper Dirk Holtrop mocht in het laatste kwartier een paar kansen uitstekend pareren. Het werd hem dan ook vergeven dat bij een poging om zijn doel schoon te houden hij een aanvaller van Sparta tot val bracht en daardoor een penalty tegen kreeg. De strafschop in de 57e minuut bracht de stand op 4-1 voor Sparta Rotterdam. Niet veel later floot de uitstekend fluitende scheidsrechter de wedstrijd af en konden de zichtbaar moe gestreden AFCérs de warme kleedkamer opzoeken. Sparta won verdiend en liet goed zien waarom zij de tweede plaats bezetten in hun poule. Overigens was het ook een zeer sportief duel te noemen van beide zijden. Wat ook deels de verdienste was van de scheidsrechter die zonder grensrechters een puike wedstrijd floot. Men had het al van te voren gezegd dat de scheidrechter alles zag en niet partijdig zou zijn met buitenspelval etc. en dat maakte hij meer dan waar. Het was fijn om te zien dat middenvelder Teun Gieling een aantal spelminuten mocht maken na wegens een hardnekkige vervelende blessure een aantal weken niet meegespeeld te hebben. AFC verloor deze oefenwedstrijd maar ging huiswaarts met een aantal leerpunten. Volgende week zaterdag treft de ploeg voor de competitie FC Emmen uit. Dan moet het elftal er weer staan en scherp zijn. Wordt vervolgd.

Aanwezigen AFC; Lukas van Ingen (k), Dirk Holtrop (k), Jesse Boonstoppel, Nick Bomer, Faas Dankaart, Maxim Dekker, Mido Hamelynck, Kyan Lever, Emiel Nieuwhof, Ahmet Celik, Tiago Lauwerens, Julian de Roos, Dylan de Vreeze, Armanc Yilderim en Teun Gieling.

Opgemaakt door René de Vreeze

Foto's van Ineke de Haan

 

Laatste Nieuws

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site