Nieuws - Bonobo of chimpansee ? - Vet. 45 1

2 april 2017

Frans De Waal was de eerste die conflictverzoening beschreef bij chimpansees. Na een ruzie tussen twee individuen ‘verzoenen’ chimpansees zich. Deze verzoening vindt vaker plaats na een conflict dan in een gewone situatie, wat aantoont dat dit gedrag gekoppeld is aan conflict.
Misschien dat we van nature dan ook meer gemeen hebben met de bonobo dan met de veel agressievere chimpansee.

Conflictverzoening is pas een eerste stap richting het daadwerkelijk begrijpen van andermans gevoelens. Empathie, de capaciteit om gevoelens van anderen te begrijpen en te delen is een stap verder. Empathie start altijd met emoties. Volgens De Waal zijn er twee vormen van empathie: de meest simpele vorm is ‘emotionele besmetting’. Emotionele besmetting is de neiging om emoties van anderen over te nemen. Sommige zoogdieren gaan meteen meebrullen als er een ander brult, bijvoorbeeld. De tweede vorm is een cognitieve vorm van empathie: inlevingsvermogen. Hierbij gaat het om het vermogen om een situatie vanuit het perspectief van een ander te bekijken.

De brulapen zijn bekend om de luide, diepe brullen die de mannetjes uitstoten. Deze brullen kunnen van verre te horen zijn: tot drie kilometer in een kleedkamer, en tot vijf kilometer over open veld. De mannetjes kunnen de gehele dag door brullen, maar ze zijn vooral op zaterdagmiddag te horen. Het brullen dient voornamelijk om andere brulapen erop te wijzen wat er mis gegaan is op het veld.
Brulapen zijn de luidste landdieren op aarde, op sommige veteranen van AFC na. Ze kunnen brullen op een volume van 140 decibel, wat ongeveer even hard is als vuurwerk of schoten. Maar in een onverwachte wending hebben wetenschappers nu ontdekt dat hoe luider de aap roept, hoe kleiner zijn ballen zijn. Er bleek een negatieve correlatie te bestaan tussen de geproduceerde decibels en de balomvang. De resultaten werden gisteren gepubliceerd in de journal Current Biology.

De Waal maakt vervolgens de stap naar de voetbal: ‘Een speler, de laatste man bijvoorbeeld, kan zijn  mensen niet vertellen hoe ze moeten spelen, maar kan wel een kader creëren. Je kunt een kader scheppen waarin competitie bovenaan staat. Dan krijg je een situatie waarin mensen elkaar bij wijze van spreken alleen maar uitschelden. Voetballers kunnen op dezelfde manier daarentegen ook elkaar helpen door samenwerking te bevorderen. Ik doe geen specifieke suggesties hoe je dat zou moeten doen, ik schets slechts wat een positieve houding voor gevolgen zou kunnen hebben.”

De Waal eindigt dan ook  met: “Als je dan toch een recept voor verzoening van mij wilt horen: zoek dan naar gemeenschappelijke belangen voor rivaliserende of onderling agressieve groepen. Stop ze voor mijn part in één sportteam. Als je elkaar nodig hebt, zul je minder snel geneigd zijn het conflict op te zoeken.”

Met deze wijze woorden sluiten we de wedstrijd tegen Aalsmeer (4-4) graag

AF

Laatste Nieuws

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site