Nieuws - ‘Scheids, is het nog steeds oktober?’ -

24 oktober 2016

Soms ben je geneigd om de beslissingen van de scheidsrechter een beetje ter discussie te stellen, bijvoorbeeld omdat hij consequent de buitenspelregels aan slechts een kant toepast, of omdat hij een penalty geeft terwijl er niks aan de hand is, of omdat hij elke inworp toekent aan maar één partij, of omdat hij elke overtreding tegen de ene partij wegwuift en de andere gretig beloont, of omdat hij geen vier, geen acht maar maar liefst vijftien minuten toegift geeft aan een wedstrijd die allang afgelopen is, Maar, als AFC-er doe je dat natuurlijk niet. Zeker omdat hij dreigt dat hij hierna nooit meer gaat fluiten-hetgeen misschien eigenlijk best een goed voorstel is.
Maar laten we het over AFC hebben, dat verdwaald was in het Overbos.
(Zoals Ton voor de wedstrijd toelichtte: “Volgens de opstellers van het actieplan Grootschalige Overbosaanplant groeit het inzicht dat de Overbos- en houtketen fors kan bijdragen aan de klimaatdoelen. Overbossen spelen namelijk een grote rol bij de opname van CO2. Het huidige Nederlandse Overbosareaal haalt niet alleen jaarlijks vele miljoenen kilo's fijnstof uit de lucht, maar neemt ook 2,9 miljoen ton aan broeikasgassen per jaar op.” Kijk, dat is weer eens wat anders dan rubberkorrels en kunstgrasvelden).

De stugge tegenstander werd aanvankelijk overlopen, zonder dat het veel opleverde: wel kansen, geen doelpunten. Theo ging helaas al snel naar de kant, waarna de Turkse connectie (Danur en Ugur) het achter gesloten kon houden, mede dankzij Daniello en Boudewijn.
De spitsen werden echter te weinig bediend, waarop Peter en Twan de bal kwamen halen, die ze dan weer aan niemand kwijt konden –nou ja, Hans Pronto liep wel, maar meestal van de bal af, zoals we dat gewend zijn. Toch viel de 0-1 nadat Peter Twan vrij had gekaatst.
Omdat daarna Nicky, met vlag en al, over het hoofd gezien werd, werd het 1-1. Kelukkig kaatste Twan even later via de keeper de bal voor de voeten van Peter die strak binnenschoot. Er kwamen meer kansen, maar de uistekende keeper van Overbos (toepasselijk in het groen gestoken) voorkwam meer doelpunten.

Na de rust leek de zege voor het grijpen, zeker toen Twan door Peter in de versnelling werd gestuurd en hij subtiel scoorde. Coach en publiek verwachtten een eenvoudige zege en er werd optimistisch gewisseld, waarbij loopvermogen geruild werd tegen inzicht. Iets teveel inzicht en iets te weinig loopvermogen helaas en Overbos werd zowaar gevaarlijk en stuiterde steeds het strafschopgebied in. En ja hoor. Een struikelpartij en hup de bal ging op de stip.
Maar ja, wij hebben DickOpDoel! Niet voor niets ook in het groen!
Nadat hij eerst had even de tijd had genomen om een korte toelichting op het voorafgaande te geven, stelde hij zich op en keerde niet alleen de penalty, maar ook de drie rebounds daarna, toen er een scrimmage – nee, misschien is dat te weinig: er verscheen een stofwolk in het strafschopgebied waar aan alle kanten voeten, handen en hoofden uit opdoken en aan het eind, toen het stof was neergedaald, had Dick de bal.
Enfin, dit was het sein voor een belegering van het AFC doel, geholpen door de scherp toekijkende leidsman, die daarvoor voldoende afstand hadf genomen.
In de spaarzame maar gevaarlijke uitbraken van Twan en/of Peter had de beslissende treffer een paar keer kunnen vallen, maar opeens scoorde Overbos’ langzaamste speler, een doelpunt uit een onduidelijke vrije trap, en toen  was het helemaal bal. Maurice bleek een echte Koster, die menigmaal de klok van de rechtvaardigheid probeerde te luiden en zelfs Elbert vlagde een keer voor buitenspel. Helaas was zelfs dat een reden voor een vrije trap tegen AFC.
Terwijl het langzaam donker werd (‘Scheids, is het nog steeds oktober?’) werd de situatie hachelijker en de reddingen van Dick spectaculairder. Maar AFC hield manmoedig stand, was niet te beroerd om de scheids te helpen waar dat nodig was (overal), hoe vaak dat ook nodig was (vaak) en met steeds hernieuwde energie.
Tenslotte werd de zege met hangen en wurgen over de streep getrokken.
In de smaakvol ingerichte kantine konden we tevreden tegen de geluidswal leunen die werd neergezet dooor de ras-Overbosser Hazes. Opsteller Ton vroeg tenslotte even aandacht voor een leerzaam moment en sprak de kantine toe:
"We hebben een studie gedaan naar de mogelijke rol van de Overbosser scheidsrechter bij het halen van de doelen. Dit actieplan is goed te verdedigen, maar dan moeten we bereid zijn te investeren in Overbosbeheer en in kennisontwikkeling. Vooral op dat laatste terrein is nog veel winst te halen."
Een waar woord dat met instemming begroet werd. Men brak de tent

AF

 

Laatste Nieuws

    Er zijn nog geen verslagen geplaatst...

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site