Nieuws - Kijkend naar grazige weiden - Vet. 45 1

17 oktober 2016

Het is tekenend voor het grote probleem waar de Wherevogel mee kampt, legt Beintema, Winnaar van de Jan Wolkers Natuurprijs uit. 'Er hebben grote veranderingen plaatsgevonden in het beheer van ons grasland. Dat verarmt, onder meer door meer mest, minder grassoorten, een hoge veedichtheid en het feit dat boeren veel vroeger in het jaar maaien. Op al die kale, gifgroene, kortgemaaide akkers is geen plek meer voor de Wherevogel  en een hoop andere vogels.'
Terwijl AFC mocht hopen de wedstrijd op kunstgras te spelen, om zo het technische voordeel uit te buiten, kiest de Wherevogel voor natuurgras, waar zijn stevige manier van spelen dan ook het beste tot zijn recht komt.
De Wherevogel houdt daarom ook niet van kunstgras, met of zonder korrels.
Doodzonde, vindt hij.
Niet voor niets werd de Wherevogel eind vorig jaar uitgeroepen tot Meest Purmerendste Vogel, in een verkiezing die georganiseerd werd door Vroege Vogels. 'De Wherevogel is het mooiste symbool van onze weidevogels. Snel, georganiseerd en stevig ingrijpend op de rand van het toelaatbare.'
Toch kijkt de Wherevogel al snel tegen een achterstand aan: Na een onnavolgbare punter van Danielo, brengt Peter zichzelf in stelling en passeert de keeper.
Toch gelooft Beintema dat de Wherevogel het gaat redden. 'Er zijn plaatselijk allerlei positieve initiatieven aan de gang, met enthousiaste vrijwilligers en boeren die zich bezighouden met de toekomst van de Wherevogel.'
En ja hoor, een bal wordt voorin verspeeld, de verdediging staat niet op scherp en de razendsnelle Wherevogel passeert DickOpDoel.
Kort daarna, terwijl de AFC-ers elkaar uitleggen wat er mis gaat, gaat het ook mis. De wet van de Wherevogel: als er een valt, vallen er meestal ook twee.

Tijdens de rust wordt de tactiek nog eens doorgenomen, wordt er gewisseld (terwijl het supertrio Maurice, Elbert en Hans Poort op de bank blijft!) en wordt het door geklungel en te vroeg protesteren (je kan beter eerst de bal afpakken, Joots) 3-1.
Met Henk in de spits, weet je het natuurlijk nooit en als Twan zich behendig vrijdraait, voorgeeft en iedereen zich op Henk stort (en Henk op iedereen), tikt Peter behendig de 3-2 binnen.
Meteen is het Paniek op de Weide: de Wherevogels rennen als pluimvee zonder hoofd achter het ontketende AFC aan, Ward sjokt in de hoogste versnelling van voor naar achter, Ugur redt wat er te redden valt, Twan mist op een haar na en Joots gaat zelfs naar voren, om twee fraaie kansen om zeep te helpen. Tot de laatste seconde onder de leidng van de uitstekend fluitende scheidsrechter blijft het spannend, maar alle inspanning mag niet baten zodat de eerste nederlaag in 2016 een feit is.
Gelukkig hadden we nog wel iets te vieren! Het feit dat Marko, ons geheime wapen op de linkervleugel, 81 was geworden-al kon de banketbakker het nauwelijks geloven en dacht hij dat onze eeuwige jonge coach en veldkijker pas 18 was geworden (Zie ook de uitzinnige blijdschap van Marko op bijgevoegde foto). Menige Wherevogel kwam na afloop zijn bewondering met ons delen en verklaarde blij te zijn dat Marko, met zijn schat aan ervaring, niet in het veld was gezet.
Waarna er tijd was voor bezinning en een blik in de toekomst.
De verschenen veldgidsen, naslagwerken, kinderboeken en romans maken volgens de jury dat het natuurboekgenre 'volop in bloei staat'. Beintema heeft met zijn uitgever afgesproken dat hij binnenkort aan een nieuw vogelboek begint. 'Maar ik zeg nog even niet over welke vogel het gaat.'
Voetbalkenners hopen op de Trekvogels, een voetbalvereniging uit Nijmegen Oost, plaatselijk bekend als de ‘Rukmussen’. Maar daar weet slechts een enkeling van

AF

Laatste Nieuws

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site