Teamfoto AFC JO13-7

Teamfoto AFC JO13-7

 

Houdbaarheidsdatum

30 maart 2017

Er was de afgelopen maanden nogal eens wat te doen over de houdbaarheidsdatum van producten. Kun je die nou wel of niet nog eten, na het verstrijken ervan? Ik heb het niet zo gevolgd, maar volgens mij was de uitkomst “ja”. Doe het zelf ook wel eens, en ben er nog nooit ziek van geworden. Maar bij sommige producten neem ik geen risico’s, en zorg ik ervoor dat ik ze ruim voor het verstrijken ervan al opgegeten of gedronken heb. En dan zijn er natuurlijk ook producten die nooit smaken, noch vóór, noch ná het verstrijken van de houdbaarheidsdatum….

Deze week werd Danny Blind ontslagen als bondscoach van het Nederlands Elftal.. 

Laat ik om te beginnen een hardnekkig gerucht uit de wereld helpen. Afgelopen zondag werd het Hilton Hotel in Amsterdam belegerd door journalisten, in afwachting van het vonnis dat over Blind voltrokken zou worden. Hoewel, afwachting…de uitkomst stond eigenlijk al vast. Vele uren gebeurde er niets, en deed Langs de Lijn vooral radioverslag over de buschauffeur van Oranje: had hij zijn autogordel nu al wel of niet vast, en zo ja, wie waren er dan bij hem ingestapt om naar de training vervoerd te worden…Spannend!

Plots kreeg ik vanuit doorgaans betrouwbare bron bericht dat onze coach, Kashif, gespot was bij het Hilton…! Het zou toch niet…!? De avonduitzendingen van Studio Sport en vele andere programma’s stelden mij gerust.. Zijn naam werd niet genoemd als een van de veeeeele mogelijke opvolgers! Dan zal hij er wel om andere redenen geweest zijn. Misschien om de traditionele einde seizoenshuldiging bij Hilton alvast te bespreken?

Valt er wat te huldigen dan? Dat valt nog te bezien toch? De competitie is voor ons nog lang, en eerst moest afgelopen zaterdag worden afgerekend met de tot dan toe ongenaakbare koploper, Pancratius. Zij zeven gespeeld, zeven gewonnen, wij tot dat moment vijf gespeeld, vijf gewonnen. Een strijd om de koppositie dus!

Reuzen waren het! We moeten toch eens uitzoeken wat die jongens uit de omliggende plaatsen van Amsterdam anders doen dan wij? Eten ze andere producten? Of manouvreren ze handig met de houdbaarheidsdata? Volgens de sympathieke grensrechter van de tegenstander zat het hem puur in de Brinta, maar dat lijkt me te simpel…

Meteen deed zich het gemis van twee van onze mannen voelen. Lucas vanwege zijn lengte en de lange bal. Yusuf vanwege zijn gogme, en ook omdat het nu eenmaal lekker schrijft over David en Goliath…afijn, zij waren er helaas niet bij.

De beginfase toonde aan dat beide ploegen elkaar met respect bejegenden. Cijfers liegen niet natuurlijk, dus Pancratius zal zich best hebben afgevraagd hoe zo’n AFC JO13-7 zo hoog en ongeslagen in deze sterke poule kon staan. Wij keken vooral omhoog…ook letterlijk in dit geval.

Er ontrolden zich wat voorzichtige aanvallen, over en weer. Onze jongens als vanouds goed combinerend en kaatsend, Pancratius vooral sterk verdedigend, en met wat sneller de hoge bal naar de hele snelle spitsen. Maar ook voetballend beslist de sterkste tegenstander die we tot nu toe hadden gezien.

Na 10 minuten volledig evenwicht kreeg Pancratius een corner. Iedereen, ik denk zeker ook keeper Marcelo, verwachtte een bal op een van die hoge hoofden…maar iedereen werd verrast! De corner draaide in. Het zicht voor Marcelo moet beperkt zijn geweest, want plots zagen we twee vuisten tegen de bal, die vol aan de binnenkant ons zijnet invloog…doelpunt…0-1!

Schrik, maar beslist geen wanhoop bij spelers en fans. Daarvoor was ons tegenspel te goed, en ook regelmatig heel gevaarlijk. Amper twee minuten na de goal produceerde Roemer vanuit stand een prachtige pegel vanaf rand strafschopgebied. Die spatte uiteen op de lat. En ook een mooie rush van Maxim enkele minuten later leidde nog net niet tot de gelijkmaker. Maar onze jongens voerden het tempo allengs op, en je voelde gewoon dat er meer in zat.

Kort voor rust de bekroning! Angelo kaatste goed met Maxim, die speelde zich prachtig vrij op links, en plaatste een afgemeten voorzet die door de attent meegelopen Roemer mooi werd binnen gegleden…1-1! 

Met die stand gingen we rusten. Vriend en vijand waren het erover eens dat we getuige waren van een boeiend schouwspel, goed en vooral ook sportief uitgevoerd door beide partijen! Maar ja, het ging wel om de kop natuurlijk! 

Coach Kashif sprak de spelers toe. Complimenteus, maar met beslist ook wel wat puntjes van kritiek. De combinatie werd gezocht, maar niet altijd gevonden. Er liepen wat spelers uit positie nu en dan, en dat is tegen zo’n sterke tegenstander met vooral ook heel veel snelheid voorin erg gevaarlijk. Onze snelle spelers werden juist iets te weinig in de diepte gevonden. En vooral in de duels mocht het allemaal wat feller… Regelmatig konden spelers van Pancratius hoge ballen ongestoord uit de lucht plukken, of keken we bij een goede defensieve ingreep die hoge ballen vooral stilstaand na… Soms was (en is) het gewoon net iets te lief…

De tweede helft startte met een stevige waarschuwing aan de onzen. Voor het eerst dit seizoen werd nota bene Seger eruit gesprint door de hele lange en razendsnelle spits van de tegenstander…Marcelo wist met een uiterste krachtsinspanning redding te brengen op zijn inzet, maar je zag dat 95% concentratie tegen deze jongens echt niet voldoende was…

Enkele minuten later een kans voor onze jongens. Saadique plaatste een mooi balletje op Maxim, die tijd en ruimte had om uit te halen. Dat deed hij echter iets te gehaast…bal naast! 

Maar in deze fase pakten we even echt het initiatief. Er volgde een mogelijk “penalty-momentje”… Roemer leek gehaakt te worden in de zestien, en ging onderuit. Helemaal op de hoek, en niet echt met de bal in de directe nabijheid…doorspelen gebood de scheids! Eerlijk is eerlijk, opzet viel in deze ook niet te bewijzen.
Maar enkele minuten later was het wel raak! Jonas kreeg op rechts de bal, en stuurde die met veel precisie naar het midden, in de voeten van de instormende Maxim. Die stond binnen enkele passen in het strafschopgebied, en lag temidden van een melee aan spelers plots op de grond….penalty! 
   
Voor wie nog twijfelt aan dat besluit: Milan gaf later tekst en uitleg, met een foto van Maxim’s gezwollen knie erbij. Hij had waargenomen dat Maxim werd verdedigd door twee spelers, dat was al riskant, maar een van de twee raakte Maxim daarbij vol op zijn knie; te hard verdedigd, en ín het strafschopgebied, dus een terechte penalty! 

Daarvoor hebben we een lijstje! En daarmee hadden we recent ook al de sterke meiden van Buitenveldert uit de beker geknikkerd…Lucas was er nu niet bij, dus Roemer was de logische man om dat vonnis te voltrekken. Zijn aanloop was vastberaden, zijn schot snoeihard, maar de bal ketste via de lat over….jammer!

Minuten van volledig evenwicht daarna. Pancratius probeerde vooral met de lange bal de ruimte achter onze hoog opgestelde verdedigers te bereiken. Anticiperend op de snelheid van vooral die ene spits. Onze jongens bleven de combinaties zoeken. Dat lukte soms, maar te vaak ook niet helemaal, omdat het euvel van de eerste helft nog niet helemaal verholpen bleek.. Iets te slap in duels, vooral bij hoge ballen, en te vaak uit positie…uit ijver weliswaar, maar tegen zo’n sterke tegenstander gewoon heel link. 

Aanvallend liet vooral onze linkerflank veel mooie staaltjes zien: Saadique, Zino en Maxim wervelden vaak, op een mooie cocktail van techniek, inzet en snelheid. Vooral Zino stal weer de show met een paar hele mooie staaltjes daarvan, maar had het verdedigend toch ook moeilijk toen hij eenmaal op mid-mid belandde.

De rechterzijde, met vooral Seger, Jonas en Angelo moest verdedigend alle zeilen bijzetten, en deden dat met verve! Aanvallend kwam er echter iets te weinig uit. Angelo is normaal de man van de momenten met zijn techniek en snelheid, maar groeit te snel.. Is daardoor gewoon niet 100% fit, en de groeipijn in zijn knieën deed zich (zo denken wij althans) weer gelden vandaag. Hoewel we hem daarover niet hoorden klagen hoor… Bovendien moest Luka een groot deel van de wedstrijd geblesseerd aan zich voorbij laten gaan….

Daarmee misten we een potentiële vervanger van Thijs op de mid-mid positie. Die werd nu een deel van de wedstrijd ingevuld door Morris. Aan de bal zoals altijd goed, met slimme voortzettingen. Maar positioneel duidelijk nog niet aan die plek gewend, en te voorzichtig in duels. 

Thijs werd echter nodig geacht in zijn andere rol, net iets voor de verdediging, om met zijn snelheid het gevaar van Pancratius’ snelle spelers te beteugelen. Samen met Seger, Pieter en Saadique lukte dat overwegend prima. Maar aanvallend kon hij daardoor vandaag minder bijdragen dan normaal.

Een boeiend schouwspel ontwikkelde zich voort. Het werd wat feller, zelfs grimmiger, en plotseling had de scheids de handen vol om dat allemaal in de hand te houden. Overigens: onsportief werd het nooit! Juist dat was wat mij betreft de kers op de taart tegen deze tegenstander. Gewoon een mooie pot mannelijk voetbal!

Eigenlijk verdiende de wedstrijd tegen het einde geen winnaar meer. Daarvoor was het evenwicht te opzichtig. Tóch kwam er alsnog een winnaar…. En helaas, dat waren wij niet!

Bij weer zo’n hoge bal in de ruimte achter onze defensie, zette de spits van Pancratius Pieter met een ferme beweging opzij, en sprintte iedereen eruit richting doel. Marcelo kwam nog wel, maar iets te laat. Bekwaam rondde hij af…toch nog 1-2!

Er resteerden nog zo’n 5 minuten. Onze jongens zetten alles op alles! Josh nam nog een paar hele gevaarlijk corners, maar elke keer eindigde de scrimmage daaropvolgend net in het voordeel van de tegenstander. Even leek het zelfs nog erger te worden, toen Pancratius uitbrak en plots twee spelers met enorme snelheid  op Marcelo afstormden. Deze keer was Pieter echter even snel, en met een geweldige tackle haalde hij dat gevaar eruit.

Het mocht allemaal niet meer baten. Milan floot voor het einde, en dat fluitsignaal was even goed als al zijn beslissingen daarvoor. 

“Voetbal om van te houden” staat op de spelersbus van Oranje. Daar hebben we al jaren weinig van gezien, maar onze JO13-7 en Pancratius maakten dat wat mij betreft op deze historische zaterdag in ons vaderlandse voetbal meer dan goed!

Jammer van die uitkomst! Maar niet getreurd, daarvoor spelen we al een hele competitie veel te goed! Sterke tegenstanders zijn al opzij gezet, we strijden nog mee in de beker, en bovendien is deze competitie nog niet gespeeld!

Pancratius is duidelijk de andere sterke ploeg in deze poule. Maar de wedstrijd toonde aan dat we, ook al is de return tegen deze tegenstander úit, nog lang niet kansloos zijn. Zij zullen ongetwijfeld nog voor maximaal rendement uit hun laatste twee wedstrijden gaan. Waaronder dus de return tegen de onzen. Maar wij hebben er nog vier te spelen, en kunnen daarin nog heel veel goedmaken, om van die return de ware finale van het seizoen te maken. Komt dat zien, op 22 april a.s.!

Maar ook als dat niet zou lukken….jongens, jullie draaien een geweldig seizoen!
In alle opzichten staat hier een echt team! Spelers gaan voor elkaar door het vuur, trainen en spelen goed, en worden daarin vurig ondersteund door een harde kern van enthousiaste ouders en andere vrienden voor wie bij velen de wedstrijd op zaterdag een wekelijks hoogtepunt is!

We hadden het eerder over houdbaarheidsdatum en huldiging. Voor wat betreft het eerste: die van Kashif is nog lang niet verstreken! Vanuit de F8 stuwde hij zich vanuit de diepste krochten van het amateurvoetbal, met jaarlijkse kampioenschappen in het voorjaar, voort naar JO13-7, met tot nu toe een tweede plaats in de derde klasse…say no more!

Dus die huldiging komt er so wie so, mét of zonder schaal, mét of zonder beker zelfs. 

Maar het kán allemaal nog, en dat is in deze fase van de beide competities een heel groot compliment waard!

We kijken uit naar de volgende wedstrijden, om te beginnen uit tegen hekkensluiter NFC, zaterdag 1 april a.s….geen grap!

Willem Jan Kock
   

Stand

  team G W GL V P DV DT PM
1 Buitenveldert sc. JO13-4M 5 5 0 0 15 25 6 0
2 AFC JO13-7M 5 5 0 0 15 17 1 0
3 ZSGOWMS JO13-2 4 3 1 0 10 17 6 0
4 Legmeervogels JO13-2 5 2 1 2 7 17 14 0
5 AMVJ JO13-2 5 2 1 2 7 17 20 0
6 Swift JO13-4 5 2 0 3 6 7 16 0
7 RAP sv. JO13-3 5 1 0 4 3 17 17 0
8 DIOS sv. JO13-4 3 0 1 2 1 3 10 0
9 VVC fc JO13-2 2 0 0 2 0 3 7 0
10 ASV Arsenal JO13-3 5 0 0 5 0 5 31 0

Eigen uitslagen

  datum tijd thuis uit uitslag
C 28-09 11:00 ASV Arsenal JO13-3 AFC JO13-7M 0 - 3
C 12-10 14:45 AFC JO13-7M Swift JO13-4 5 - 0
C 02-11 12:30 AFC JO13-7M AMVJ JO13-2 4 - 0
C 06-11 17:15 RAP sv. JO13-3 AFC JO13-7M 1 - 2
C 09-11 09:00 Legmeervogels JO13-2 AFC JO13-7M 0 - 3

Alle uitslagen

  datum tijd thuis uit uitslag
C 06-11 17:15 RAP sv. JO13-3 AFC JO13-7M 1 - 2
C 09-11 09:00 Legmeervogels JO13-2 AFC JO13-7M 0 - 3
C 09-11 09:45 DIOS sv. JO13-4 ZSGOWMS JO13-2 2 - 2
C 09-11 10:00 Buitenveldert sc. JO13-4M AMVJ JO13-2 10 - 1
C 09-11 10:00 ASV Arsenal JO13-3 VVC fc JO13-2 1 - 1

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site