Nieuws

Rijnsburgse Boys – Barendrecht 3-2 (0-2)

Door op 27 augustus 2017 om 15.50

Ondanks jarenlange ervaring blijf je je verbazen

Hoe is het toch mogelijk hè. Je kan een schat aan ervaring hebben als het gaat om het kijken van een voetbalwedstrijd. Alles gezien hebben, denken dat je het weet. Toch gebeurt het elke keer weer. Naar een wedstrijd gaan, je favorieten in de eerste helft een absoluut gedrocht zien afleveren en in de tweede helft de metamorfose zien ondergaan die je op zich bekend is. En toch sta je er weer van te kijken. Rijnsburgse Boys – Barendrecht, een mijlpaal op zich. De eerste wedstrijd in de tweede divisie in de historie van onze geel-zwarte trots. Het zou voor eeuwig in de annalen gestaan hebben als we verloren hadden, maar in de eeuwigheid staat nu dat we drie punten hebben gepakt, op 26 augustus 2017. Hij moet maar staan. Een helft lang zag het er heel anders uit. Een gezapig Rijnsburgs collectief mocht het initiatief hebben, maar daar is werkelijk mee gezegd. Kansen: 0. Om over de rest nog maar te zwijgen. Er was een flinke injectie voor nodig om het tij te doen keren. Twee nieuwe spelers, de slag om het middenveld die werd gewonnen en een portie gif. De ingrediënten die de boel lieten kantelen. Het is dat we weten dat het op Middelmors al een tijd lang alle kanten op kan, anders hadden we de hoop na 45 minuten al opgegeven.

Het was al geen goed teken dat we de toss verloren en in de eerste helft richting kantine speelden. Is niet zoals het hoort. De huldiging van Jeffrey Jongeneelen als speler van het jaar volgens het Leidsch Dagblad ten spijt. Terecht overigens. De eerste helft kunnen we eigenlijk snel samenvatten. Er was geen grip op het middenveld, een paar domme fouten zorgden voor Barendrechtse goals en aanvallend waren we domweg onmachtig. De ellende begon al snel. Masies Artien had op de rand van de zestien zijn man voor zich moeten houden maar beging een knullige overtreding. De voorzet uit de vrije trap was scherp, maar Barendrecht kon ongehinderd instormen. Centrale verdediger Max van Dijk was het feestvarken die de indraaiende voorzet hard kon inkoppen: 0-1.

Het was een flashback naar vorig seizoen. Weer de makkelijke tegengoal, maar ook een crucialer probleem: we hadden het middenveld niet in handen. De kale generaal Jongman moet het naar zijn zin gehad hebben, want hij was constant aanspeelbaar en de Uien kwamen steeds te laat. Geen wonder dus dat Barendrecht met gemak overeind bleef, zonder zelf groots te spelen. We kunnen proberen lichtpuntjes te benoemen, maar de eerste helft kan beter gegeneraliseerd en failliet verklaard worden. In de laatste tien minuten van de eerste helft werden we nog enigszins gevaarlijk, maar meer dan speldenprikken waren het niet. Duidelijk was inmiddels wel dat fouten op dit niveau nog sneller worden afgestraft dan een klasse lager. Twee kansen, twee goals.

In de rust heeft het gebulderd kan ik u vertellen. Zou je je hand op de muur van de kleedkamer hebben gelegd, dan voelde je de trilling. Pieter was boos. Terecht, de wedstrijd vereiste een significante verandering. Die kwam er ook, want Aalders en Hudepohl kwamen voor Prijs en Van Oijen die, laten we netjes zijn, niet al te best speelden. De slag om het middenveld werd anders aangepakt. Meer speler op speler gevechten, waarbij Aalders duidelijk (mede) de opdracht had om spelverdeler Jongman dwars te zitten. En dat lukte aardig kan gemeld worden. Het eerste wapenfeit was een jammerlijk over gekopte bal van Artien uit een voorzet van Goeman.

De Uien zetten druk, schakelden een tandje bij en al snel kantelde de boel. De eerste corner van de tweede helft was meteen raak. De bal leek op de stip te gaan wegens hands, maar een split second erna was Carlos Opoku present om de doodgevallen bal binnen te glijden. Geen toeval. De van HFC overgekomen reus komt overal en maakte meteen zijn eerste officiële goal in Rijnsburgse dienst.
Zet het voort Carlos! Inmiddels had Jeffrey Aarts, zijn rood-witte tegenhanger, geel gekregen en dat zou hem later nog lelijk opbreken

Afijn, een paar keer met de ogen knipperen verder kwam er een wapen van Rijnsburgse Boys om de hoek kijken. Wesley Goeman en een vrije trap van afstand. U voelt hem al aankomen. Hij kan ze zowel links als rechts in de hoek trappen, dus het is niet te voorspellen wat hij doet. De bal lag op 25 meter en hij kogelde ziedend hard in de rechterhoek van de keeper: 2-2. Een geweldige treffer en de Middelmors ontplofte. Barendrecht was als de bokser die net drie rondes Rico Verhoeven achter de rug had. Het ging effe niet meer zo lekker. Rijnsburgse Boys viel vlot aan en gaf flink druk. Desalniettemin hebben de rood-witten veel kwaliteit, wat geïllustreerd werd door Jongman. Zijn poeier uit een vrije trap dwong Richard van Nieuwkoop tot een uiterste krachtsinspanning. Met een, zoals de Duitsers dat noemen, ‘Glanzparade’ tikte hij de bal uit de bovenhoek.

Het antwoord kwam rap. Jeffrey Jongeneelen was op deze dag met zijn schoten niet zielsgelukkig, want een kans uit een counter was deze keer niet aan hem besteed. Geen nood, we hebben altijd publiekslieveling Joël Tillema nog. Als er een definitie moet komen van ‘diepgaande middenvelder’ moet men Tillema eens bestuderen. De assist was van Jeffrey, waarna Tillema op randje buitenspel op Van Splunter af ging. De goalgetter van afgelopen seizoen ging door waarmee hij onlangs gestopt was: scoren. De bal ging onder Van Splunter door: 3-2.

En zo borrelden de gedachten aan afgelopen seizoen weer op. Steevast spektakel, gekkigheid, fouten en brille. Voor vermaak moet je blijkbaar aan de Middelmors zijn. Rijnsburgse Boys zou zichzelf niet zijn als daarna de poort compleet dicht ging. Barendrecht werd namelijk een aantal keren serieus gevaarlijk, bijvoorbeeld toen Khaldi doorbrak en Richard ternauwernood redde. Daarna was Richard zelfs het lijdend voorwerp. Volle bak stortte hij zich op een bal, waarna een speler van Barendrecht te laat was en Van Nieuwkoop raakte. Het opstootje dat daarop volgde was zeer fel, met een flinke gooi van een Ui richting vijandelijke soldaten. Het ging dermate snel dat een normaal mens dit nooit allemaal kan opslaan, het resultaat was geel voor Masies Artien.

En het gevaar was nóg niet voorbij, want invaller Chris Dabaghian ontsnapte en ging schuin van het doel alleen op Richard af. Ries werd niet voor niks Man of the Match. Een been zorgde er namelijk voor dat de schuiver een corner werd en dat was de minimale schade.
De poort ging open bij Barendrecht, mede omdat de boomlange verdedediger Aarts zijn gele kaart in de eerste helft een vervolg gaf. Zijn commentaar werd door arbiter de Winter gewaardeerd met een gele prent. Zijn tweede, dus ingerukt mars. Rijnsburgse Boys counterde en had de beslissing op de schoen. De counter was an sich fraai met hoofdrollen voor Strooker, Jongeneelen en Tillema. De schuiver die ons in veilige haven had moeten loodsen werd echter door Van Splunter gekeerd dus het was nog steeds niet einde oefening. En het had zomaar afgestraft kunnen worden, want Dabaghian kreeg een vrije kopkans op vijf meter van het doel. Gelukkig voor alles wat vóór de thuisclub is kopte hij naast en was het leed geleden.
Tim Eekman schoot namelijk bijna nog in eigen doel en weer Tillema, na samenspel met Serbony, weigerde de trekker over te halen. Het had deze maal geen schade tot gevolg.

Rijnsburgse Boys heeft zijn eerste wedstrijd in de tweede divisie ooit gewonnen. En dat staat. Een zwakke eerste helft had geen gevolgen, het was lekker warm en de officiële vuurdoop van de (tijdelijke) nieuwe boarding en het scorebord werd in fluweel gegoten door een eerste driepunter. We mogen even niet klagen. Volgende week wacht Niek Oosterlee met zijn blauw leger in Veenendaal. Ik ga deze maal geen open deuren intrappen. Geniet nog even van de drie punten zou ik zeggen.

Bron: website Rijnsburgse Boys

Tweede Divisie

Laatste nieuws

Zondag 1

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site