Nieuws

Heerlijke klassieker in Haarlem

Door op 13 maart 2017 om 12.30

Koninklijke HFC troeft AFC af en pakt belangrijke punten

Vergeet Ajax-Feyenoord. De enige echte klassieker is die tussen de Haarlemsche en de Amsterdamsche Football Club. Voetbal zoals voetbal bedoeld is. En daarna samen aan het bier zonder elkaar in de haren te vliegen. Precies zoals dat honderd jaar geleden ook het geval was bij de twee eeuwlingen.

Gebroederlijk betraden de twee verenigingen de barricaden toen de KNVB haar plannen ontvouwden om het amateurvoetbal langzaam te laten opgaan in betaald voetbal. De strijd die aanvankelijk een hoog ’Don Quichote-gehalte’ leek te hebben, lijkt inmiddels niet vergeefs te zijn geweest.

Hoe het verder gaat is onduidelijk maar de voetbalpiramide dreigt zijn scherpe kantjes sowieso kwijt te raken. Als het aan HFC en AFC ligt, gaan het hele plan alsnog van tafel.

Ondertussen proberen beide clubs op het veld de vermaledijde plannen van de bond van zich af te spelen. Op dat gebied zitten beide clubs wel in een ander schuitje. Waar AFC in eerste instantie om de titel leek te gaan strijden, was HFC vanaf de eerste speeldag verwikkeld geraakt in de strijd tegen degradatie.

Na de ontmoeting van zondagmiddag aan de Spanjaardslaan kunnen beide besturen elkaar opnieuw de hand schudden. Door de 2-0 zege van HFC is AFC na de zesde nederlaag op rij ook deel geworden van een club of elf (!) die zich zich zorgen moet maken over lijfsbehoud.

Toch lijken de Amsterdammers zich, afgaande op de gelaten indruk die ze in Haarlem maakten, daar nog niet erg bewust van. Tussen de manier van voetballen van AFC en die van de thuisclub zat een wereld van verschil. HFC moest en wilde graag, AFC geloofde het wel.

Wijzer
Hoewel AFC in de eerste twintig minuten de betere ploeg was, sloeg de wijzer daarna door naar de andere kant. ,,Na die beginfase hebben we de wedstrijd gedomineerd’’, had HFC-trainer Ted Verdonkschot gezien. ,,We speelden misschien niet heel erg mooi voetbal maar dat zal allemaal wel. Deze drie punten hadden we hard nodig.’’

HFC toonde zich een stuk slimmer dan de bezoekers. Dat had alles met het hobbelige veld te maken waarop verfijnd voetbal bijna onmogelijk was. ,,Je kunt dan wel gaan combineren maar voor je het weet ben je de bal kwijt’’, verduidelijkte HFC-spits Koen Beeren. ,,Daarmee neem je alleen maar onnodige risico’s.’’

Dus koos HFC vrij vaak de lange trap en die keuze was te begrijpen. In de eerste helft kwam de ploeg van Verdonkschot sporadisch voor het doel van AFC maar na rust kon er een half dozijn kansen worden geturfd.

Het openingsdoelpunt was een voortvloeisel van de vruchtbare samenwerking tussen spits Beeren en schaduwspits Gertjan Tamerus. De vrije trap van de oud-prof was afgemeten en de kopbal van Beeren was even fraai als doeltreffend.

,,We vullen elkaar goed aan’’, aldus de 22-jarige doelpuntenmaker. ,,Vorige week tegen Vitesse scoorde ik ook na een pass van Gertjan. Ik vind het ideaal om met hem te voetballen. Hij is zo sterk aan de bal en weet waar hij de bal moet neerleggen. Ik moet het hebben van mijn loopvermogen en probeer om Gertjan heen te bewegen.’’

Het openingsdoelpunt, na exact een uur, leek de voorbode te zijn van een spannend half uur maar daar kwam niets van terecht. AFC maakte nooit aanstalten om echt op zoek te gaan naar de gelijkmaker. ,,Dat was ook onze verdienste’’, aldus Verdonkschot. ,,We bleven goed druk geven waardoor AFC de lange bal ging zoeken. Nou, daar weten wij achterin wel raad mee.’’

Lach
De schalkse lach van Verdonkschot was veelzeggend. ,,Ik ben vandaag opnieuw een trotse trainer. Die gasten hebben alles gegeven. Ook de reservespelers. Voor die jongens is het moeilijk om zich iedere keer weer op te laden maar ze doen het wel.’’

De 2-0 van Carlos Opoku, een steenharde kopbal uit een heerlijke corner van invaller Jeffrey Sam-Sin, was voor de meeste aanhangers van AFC het teken het clubhuis op te zoeken. Daar werd onder het genot van een goed glas bier niet lang nagepraat over de wedstrijd maar vooral over de toekomst van het amateurvoetbal. Want daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

HFC: Boks, Hols, Opoku, Wilffert, Volkert, De Visser, Boer, Timisela (61. Sam-Sin), Tamerus, Beeren (74. Haarmans), Sterling (90. De Kwant).

HFC - AFC2-0
60. Beeren 1-0, 88. Opoku 2-0.
Scheidsrechter: Ruperti.

Bron: website Kon. HFC

Tweede Divisie

Laatste nieuws

Zondag 1

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site