Bekers en Schalen

Bekers en schalen

Als je aan wedstrijden of competities deelneemt, win je weleens wat. Zo gaat dat bij sport en dus ook bij voetbal. Je krijgt dan een beloning voor een goede prestatie. Soms zijn dat vriendelijke woorden van een voorzitter van je club. Maar soms, en vooral als het bij voorbeeld een kampioenschap betreft, krijg je een medaille, een lintje maar steeds vaker een beker, schaal of bord. Dat gaat natuurlijk ook zo bij AFC. Zeker als je bedenkt dat AFC al ruim 120 jaar bestaat en dus al die jaren de kans had om die prestaties te realiseren die beloond worden met een prijs.

Zodra je de bovenste etage van het clubgebouw binnen gaat zie je links en rechts talrijke kleine(re) en grote(re) bekers, maar ook borden, schalen en overige prijzen staan die de successen van AFC vertegenwoordigen. Anno 2017 gaat het om ruim 325 trofeeën. Dominant daarin zijn de bekers, ca. 270 stuks en waarvan de oudste uit 1933 is, een tiental schalen en zo’n 40 overige prijzen, variërend van een bronzen vogel, diverse soorten vazen, sculpturen of een bronzen voetbalschoen. Overigens is de oudste trofee een lauriertak van Waalwijk Vooruit uit 1908.

Enige bekers en schalen van AFC

/Users/wimringe/Desktop/IMG_0405.jpg

/Users/wimringe/Desktop/IMG_0407.jpg

Afbeelding links, twee bekers.
Links Koninklijke HFC 135 jaar. De Jongste Acht, 2014 1e prijs. Rechts Rinus Michels Toernooi, Alphense Boys, 2016, Winnaar A-junioren.
Afbeelding rechts, drie schalen en een oorkonde.
Boven de schaal van het kampioenschap van Nederland bij de zondagamateurs 2013-2014. Links onder een gelukwensschaal van AJAX bij dat kampioenschap.
Midden onder een Oorkonde van de wethouder Sport van de gemeente Amsterdam bij datzelfde kampioenschap. Rechts onder een schaal van de KNVB bij het 50-jarig bestaan van AFC in 1945.

Helaas zijn ze door gebrek aan ruimte lang niet allemaal te zien. Sommige staan in de bestuurskamer en andere in het archief. Echter, zodra het nieuwe clubhuis gereed is komt zeer vermoedelijk voldoende ruimte beschikbaar om het overgrote deel van de prijzen permanent te exposeren. Even geduld dus nog.

In onderstaand bestand zijn alle bekers, schalen en andere zaken opgenomen die in het archief geregistreerd staan. In de kolom “Omschrijving” staat de vereniging of organisatie die de prijs beschikbaar heeft gesteld. Staat dat gegeven daar niet dan is het bijna altijd een prijs die van AFC afkomstig is. Daar waar nog iets geel gemarkeerd is, doet de archiefcommissie nog onderzoek naar de juistheid van sommige gegevens.

De wijze van ordening van de tabel is eerst op basis van het jaartal waarin de prijs is uitgereikt (indien jaartal bekend; zj = zonder jaar) en daarna op alfabet in de kolom “Omschrijving”.

Voor het overzicht van alle Bekers en Schalen klik hier

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site