Beeld en geluid

In de bovenste lade van kast zes (6) van het archief van AFC zijn alle archiefstukken te vinden van het Beeld- en geluidarchief. De daarin opgenomen beeld- en geluidsdragers hebben als kenmerk dat ze (fragmenten van) beeld of geluid als kenmerkend element bevatten die min of meer belangrijke momenten uit de geschiedenis van AFC weergeven. Alle aanwezige archiefstukken staan kort beschreven in onderstaande tabel. Hieruit valt in grote lijn af te leiden wat elk archiefstuk bevat. 

Wie deze inventarisatie bekijkt, valt het op dat het aantal archiefstukken dat aanwezig is uit de eerste 65 jaar van het bestaan van AFC zeer beperkt is. Slechts drie archiefstukken (met als jarenaanduiding 1895, 1906 en 1935) uit die periode zijn opgenomen waarbij het driemaal om een Cd gaat. Die vorm van geluid- of beelddrager is iets dat pas vanaf de tweede helft van de 20e eeuw beschikbaar kwam. Gesteld kan daarom worden dat de echt oudste archiefstukken de videofragmenten zijn van de wedstrijd AFC – Celeritudo (3-1) om het kampioenschap van de tweede klasse. Dit meteen gevolgd door de nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pieternel van januari 1962. 

Omslag van DVD t.g.v. de wedstrijd AFC - Celeritudo : 3-1 (1961). AFC wordt dat jaar kampioen 

Vermeldenswaardige archiefstukken zijn verder het verslag van de kampioenswedstrijd AFC - Middelburg (0-2) uit 1967, de musicals “Ja, zo ben je” (1970), “In blessuretijd (1975), “Afscheid van Rudy-boy” (1980) en “De AFC-ers” uit 1995 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van AFC. Niet verrassend is dat een groot deel van de beeld- en geluidsarchiefstukken betrekking heeft op de 21e eeuw. Vermeldenswaard daarbij is de film (op DVD) “Drie letters slechts” ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan en de DVD die de beelden bevat van de 12e keer dat AFC kampioen werd en die keer van de hoofdklasse. Overwogen wordt dit deel van het archief ook te digitaliseren waardoor het op afstand oproepbaar wordt. Besluitvorming daarover wordt aangehouden i.v.n. financiële overwegingen. 

Vanaf de seizoenen 2000/01 tot heden zijn samenvattingen van de wedstrijden van AFC-1 beschikbaar. Helaas zijn alleen de beelden van de wedstrijden vanaf seizoen 2016 - 2017 tot heden (in de Tweede Divisie) oproepbaar. Ga naar AFC 1 -> Archief TV-samenvattingen. De archiefcommissie streeft ernaar alle samenvattingen vanaf 2000 - 2001 oproepbaar te maken, maar is daarbij afhankelijk van anderen. 

Samenvattend is in de bovenste lade van kast 6 veel geschiedenis op grammofoonplaten, Cd’s en Dvd’s bijeengebracht en die via film- en geluidsfragmenten in beeld wordt gebracht. Er is echter wel een uitzondering. Dat betreft de foto’s. Die zijn daarvan afgezonderd en staan opgenomen in het fotoarchief dat te vinden is in kast zeven (7). 

Voor een compleet overzicht van de inhoud van dit deel van het archief, volstaat te klikken op Inhoud Beeld- en geluidarchief

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site