AFC - Barendrecht 3 - 0 met verslag

AFC IS BARENDRECHT OP ALLE FRONTEN DE BAAS

AFC won op een gedenkwaardige zaterdag op overtuigende wijze met 3-0 van Barendrecht. Een hele opluchting, want de laatste drie competitieduels werden, soms volkomen onnodig, punten gemorst. Dit keer stond het vizier scherper gericht en was het uitblinker Koen Bosma die AFC al snel in de wedstrijd op het pad van de overwinning zette. Voor het eerst in dit seizoen hield de defensie van The Reds de nul. Een mooie beloning voor keeper Patrick Zonneveld, die na een aarzelende start in het begin van het seizoen, zich ontwikkeld heeft tot een uitstekende sluitpost.

Het is zaterdag drie december en veel mensen zijn al druk doende met het Sinterklaasfeest. Ook in Barendrecht, want er zijn maar weinig supporters meegereisd met de selectie van de Barendrechtse Voetbalvereniging. Het is rustig op ons sportpark. Bij de ingang, naast het kassahuisje, staat een tafeltje met een bos rode rozen en de foto van Ronny Susan, die een dag eerder, onder geweldige belangstelling op begraafplaats Zorgvlied zijn laatste gang heeft gemaakt. Ronny, geliefd in de gehele vereniging, stond de afgelopen jaren bij dezelfde kassa als ons eerste speelde en heette met een programmablad in de hand iedereen van harte welkom. We zullen Ronny erg missen.

De wedstrijd van vandaag is er één van herdenking, gesymboliseerd in de minuut stilte vooraf aan het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dröge. Eerder in de week is een passagiersvliegtuig met 81 inzittenden neergestort in Columbia. In het Boliviaanse vliegtuig zat onder meer het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense, dat onderweg was om de finale van de Copa Sudamericana (de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League) te spelen tegen het Columbiaanse Atletico Nacional, de oude club van de nieuwe Ajaxied Davinson Sánches Mina. Van de 22 spelers van Chapecoense overleefden er drie de vliegramp. Een enorme catastrofe, die op alle voetbalvelden in de gehele wereld wordt herdacht. Zo ook op sportpark Goed Genoeg.

Er is nog een andere reden waarom een minuut stilte in acht wordt genomen vooraf aan de wedstrijd AFC-Barendrecht. Enkele dagen geleden is ons Erelid Pim Adriaansz op 92-jarige leeftijd overleden. Tot afgelopen seizoen miste Pim vrijwel geen wedstrijd van het eerste en ontving onze gasten uit de journalistiek aan de perstafel. Als lid van verschillende commissies, Schakel redacteur, auteur van een bijna niet te tellen artikelen en schrijver van tientallen muzikale programma’s heeft Pim heel veel voor AFC betekend. We zullen ook Pim erg missen.

Na de zwaar beladen minuut stilte begint de wedstrijd tussen twee ploegen die volgens de ranglijst aardig aan elkaar gewaagd zouden moeten zijn. AFC staat vijfde met 25 punten, Barendrecht niet veel lager met 21 punten en een wedstrijd minder gespeeld. Onze jongens hebben de laatste duels heel wat punten verloren, soms zelfs weggegeven, want in de uitwedstrijden tegen FC Lienden en vooral tegen HHC Hardenberg was AFC de bovenliggende ploeg. Maar de ballen wilden er niet in en dat bepaalt nog steeds de einduitslag. Barendrecht is daarentegen de laatste tijd wél productief. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart bleef maar liefst zes wedstrijden ongeslagen en boekte fraaie overwinningen op De Treffers in Groesbeek (1-2), TEC (5-0!) en UNA (4-1). AFC is dus gewaarschuwd. Bij The Reds staat Tom van den Brink weer in de basis, net als Guido Moelee en Glenn van Zoolingen. Marien Willemsen begint op de bank, Teun van Zweeden is door een blessure niet beschikbaar. Barendrecht treedt aan zonder routinier Danny Monster, die in de laatste training geblesseerd is geraakt.

Alle bespiegelingen ten spijt over een goed spelend, maar weinig doeltreffend AFC en een zeer productief opererend Barendrecht, zijn het toch The Reds die al snel in de wedstrijd de score openen. En hoe! Melvin Grootfaam passt rand strafschopgebied op Daan Sutorius die direct probeert te schieten. Maar de niet helemaal goed geraakte bal wordt uit de lucht geplukt door Koen Bosma die in één beweging Barendrecht-keeper Marc van Splunter volkomen kansloos maakt met een half hoge streep. Er zijn pas zes minuten gespeeld, maar het voelt heel goed dat we eindelijk weer eens de openingstreffer hebben gemaakt. Het antwoord van Barendrecht laat niet lang op zich wachten. Eerst kogelt aanvoerder Joey Jongman knetterhard over en daarna is rechterspits Bas Mourits dicht bij een tegentreffer. Hierna neemt AFC het initiatief weer over en combineert er op los. Barendrecht moet terug, zeker als ‘rots in de branding’ Jeffrey Aarst al in de 17e minuut het veld met een blessure moet verlaten en Jongman noodgedwongen een linie zakt. AFC valt aan, tracht een tweede goal te forceren, maar de voorzetten van Tom van den Brink en Melvin Grootfaam worden niet op waarde geschat. Een slalom van Jonathan Richard, die weer bergen werk verzet, eindigt met een schot in het zijnet. Een prachtige voorzet van Johan Kulhan wordt door Daan Sutorius in de 36e minuut net over gekopt. En als je zelf niet weet te scoren, dan is het de tegenstander die het wél doet. Gelukkig is deze ijzeren voetbalwet vanmiddag niet van toepassing, want vlak voor rust verzuimd Mourits twee keer te scoren. 1-0 dus bij rust. Er is nog niets beslist.

Na de thee gaan onze jongens door met wat ze in de eerste helft ook al deden: aanvallen. Maar erg grote kansen levert dat nog niet op. We mogen aan de andere kant in de 58e minuut beslist niet klagen dat een duw van Sam Nijpels in een duel met Daniël Esajas onbestraft blijft. Voor hetzelfde geval gaat de bal op de stip en zijn de gevolgen niet te overzien. Ton du Chatinier wisselt in deze fase Tom en Melvin voor Matthijs Jesse en Edip Biberoglu. De druk op het Barendrechtse doel wordt groter en groter, maar keeper Van Splunter is nog een flinke sta in weg, bijvoorbeeld in de 65e minuut als hij een knal van Matthijs, na een voorzet van Johan, uit de bovenhoek tikt.
Maar in de 67e minuut is het dan toch raak als captain Magid Jansen na een corner de bal in de verre hoek schiet. 2-0 en  heel wat AFC’ers halen opgelucht adem. Nog een minuut of 25 te spelen, maar het vertrouwen op een goede afloop is er nu helemaal. Omdat Barendrecht zich niet bij deze stand neer wenst te leggen en AFC er niet voor kiest het doel dicht te spijkeren wordt het nog een alleraardigst laatste kwart met een flink aantal kansen voor beide ploegen. Bij AFC zijn Edip, Matthijs, Koen en Daan dicht bij een derde doelpunt en bij Barendrecht mist Esajas twee keer de kans op 2-1. 
Net als je denkt dat de wedstrijd in 2-0 zal eindigen komt dan toch de kers op de taart voor AFC. Dit in de vorm van een give-and-go uit het boekje van Matthijs, die uit een moeilijke positie Daan aanspeelt en op zijn beurt wordt weggestuurd door Daan met een diepe bal. Op volle snelheid passeert Matthijs de keeper en schuift de bal beheerst in het doel. Schitterend!  3-0 en daar blijft het bij.

Een zeer verdiende overwinning, want AFC is Barendrecht eigenlijk op alle fronten de baas. Het veldoverwicht wordt, anders dan in de laatste wedstrijden, dit keer wel omgezet in doelpunten. En dat biedt veel perspectief voor de komende wedstrijden, te beginnen aanstaande zaterdag tegen Excelsior in Maassluis

Door deze overtuigende winst en het verlies van Kozakken Boys en Katwijk stijgt AFC weer naar de derde plaats, negen punten achter koploper Jong AZ en twee punten achter GVVV. Minstens even mooi vandaag is de clean sheet van onze defensie. Voor het eerst dit seizoen wordt de nul gehouden en dat is heel goed nieuws, want we krijgen relatief veel doelpunten tegen. Dit ondanks het feit dat we in onze achterhoede week-in week-uit uitblinkers hebben lopen met Magid Jansen en Sam Nijpels. Maar in deze wedstrijd was ook Guido Moelee uitstekend op dreef en kweet Glenn van Zoolingen zich goed van zijn taak op een voor hem ongebruikelijke plaats als rechtsachter. De clean sheet was in het bijzonder prettig voor onze keeper Patrick Zonneveld die zijn uitstekende vorm van de laatste maanden hiermee beloond ziet.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Glenn van Zoolingen (87’ Jordi van Gelderen), Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan , Jonathan Ritchard, Daan Sutorius, Tom van den Brink (54’ Matthijs Jesse), Koen Bosma en Melvin Gtootfaam (’66 Edip Biberoglu).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Zie ook foto's van Tom Poederbach: klik hier

Bekijk hier de samenvatting: